9 yaşındaki çocuğu istismar eden imama indirimli ceza

Diyarbakır’da bir çocuğu alıkoyarak cinsel istismarda bulunan imam Kadri Özkaya’ya verilen cezanın bozulmasının ardından yapılan yeniden yargılamada, failin cezasında indirime gidilerek 10 yıl 10 ay h

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - İmam Kadri Özkaya, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 24 Temmuz 2021 tarihinde görevli olduğu camide 9 yaşındaki bir erkek çocuğu imam odasına kilitleyerek cinsel istismarda bulundu. Özkaya’ya verilen 21 yıl hapis cezası Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 7. Ceza Dairesi tarafından 'eyleminden gönüllü vazgeçtiği' iddiasıyla bozuldu. Failin cinsel istismardan vazgeçmeye kadarki eylemini, ‘Basit cinsel istismar’ suçu olarak değerlendiren istinafın, dosyayı ilk derece mahkemesine göndermesi üzerine yargılama yeniden başladı.

İstinaftan dönen dosyanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Saat 14.30’da başlaması gereken duruşma bir saatlik gecikmenin ardından 14.50'de kimlik tespitiyle başladı.

Duruşmada cinsel istismara maruz bırakılan çocuğun avukatı Yasin Karadeniz, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü vekili Deniz Uzun ve istismar faili Kadri Özkaya'nın avukatı hazır bulundu. Cezaevinde tutuklu bulunan fail Kadri Özkaya da duruşmaya getirildi.

FAİL İMAM: 10 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUĞUN YALANINA İTİBAR EDİLİYOR

Bozma kararının ardından duruşmada savunması alınan fail imam Kadri Özkaya, üzerine atılı suçu işlemediğini, iftiradan ibaret olduğunu iddia etti. 32 yıl boyunca resmi imam olarak görev yaptığını söyleyen fail, bu süreçte hiçbir soruşturma geçirmediğini, binlerce çocuğa dini ve ahlakı öğrettiğini, bu yaşına kadar karakolluk dahi olmadığını belirterek beraatini istedi. “10 yaşındaki bir çocuğun yalanına itibar ediliyor” diyen Özkaya, “Oturduğum sitede beni parmakla gösterirler… Ben suçsuzum, beni bu hale düşürenleri Allah’a havale ediyorum, hakkımı helal etmiyorum. Mahşer günü sanık olarak huzura alınacaklar” dedi.

“Beddua etmek huyum değil” diyen fail Özkaya, bu duruşmada da beddua etti.

İMAMIN AVUKATI: ‘CAMİDEKİ İSTİSMAR MANTIKLI DEĞİL’

Özkaya’nın ardından avukatının beyanları alındı. Müvekkilinin suçu işlemediğini belirten avukat, dosyayı son aşamaya kadar götüreceklerini belirtti. Suça maruz bırakılan çocuğun çelişkili ifadeleri olduğunu söyleyen avukat, “Hukuk, mantık ve hayatın olağan akışına bakar. Bu olaya kadar müvekkil istismar ile ilgili hiçbir olaya karışmamıştır. Devletin din görevlisidir" dedi.

İmamın, caminin yakınındaki evde oturan çocuğu, caminin odasında istismar etmesinin ‘mantıklı olmadığını’ ileri süren avukat, Özkaya’nın suçu işlediğine dair somut delil bulunmadığını belirterek tahliye talebinde bulundu.

Suça maruz bırakılan çocuğun avukatları ise istinaf taleplerinin değerlendirmeye alınmadığını, mahkemenin tekrardan değerlendirme yaparak cezada artırımına gidilmesi gerektiğini söyledi. Özkaya’nın hiçbir duruşmada pişmanlığını dile getirmediğini, aksine suçu inkar ettiğini belirten avukatlar, fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin uygulanmamasını talep etti.

Avukatların beyanlarının ardından savcı, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaada, failin eylemine kendiliğinden son verdiği gerekçesiyle ‘cinsel istismar’ suçunun değil, ‘basit cinsel istismar’ suçunun işlendiği belirtildi. Mütalaada, failin “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “Basit cinsel istismar” suçundan cezalandırılması talep edildi.

'YARADILANI YARADANDAN ÖTÜRÜ SEVDİK'

Mütalaanın ardından söz alan fail, “El insaf diyorum. Hiçbir şekilde bu çocukla temasım olmamıştır. Kuran getirin and içmeye hazırım. Biz yaradılanı yaradandan ötürü sevdik. Ben bir karıncayı bile ezecek karakterde değilim. Kaldırımda yürürken bir ağacın dalının kesildiğini görünce bile müdahale ediyorum. Bağlar ilçesine bağlı Kuruçeşme mahallesinde yıllarca uyuşturucu ile mücadele ettim. Bunun cezasını çekiyorum. Merhamet istiyorum, ailem dağıldı, yuvam yıkıldı. Benim içim kan ağlıyor. Ben cezaevinde her gece ağlayarak Allah’a sığınıyorum. Beraatimi ve tahliyemi istiyorum” dedi.

‘10 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA MI İNANACAĞIZ 50 YAŞINDAKİ ADAMA MI?

Özkaya’nın ardından beyanı alınan fail avukatı, “10 yaşındaki çocuk öyle bir beyan vermiş fakat herhangi bir delil yok. 10 yaşındaki çocuğa mı inanacağız, 50 yaşındaki adama mı?” diyerek mütalaaya katılmadıklarını ve müvekkilinin tahliyesini istedi.

CEZADA İNDİRİME GİDİLDİ: 10 YIL 10 AY HAPİS

Duruşmaya verilen aranın ardından kararı açıklayan mahkeme başkanı, failin yargılama sürecindeki tutumu ve geleceği üzerindeki olumsuz etkilerini gözeterek cezada indirime gitti. Cinsel istismar faili imam Özkaya’ya “Basit cinsel istismar” suçundan 8 yıl 4 ay, “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 2 yıl 6 ay, toplamda 10 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

Oy çokluğu ile alınan karara karşı üye hakimin muhalefet şerhi ise şöyle:

“...Ceza yargılamasında sanığın cezalandırılmasının temel şartının, suçun şüpheye yer vermeyecek bir kesinlikle ispat edilmesi olduğu, ihtimali kanaatle değil kesin ve açık bir ispat ile karar verilmesinin şart olduğu hukuki bilinciyle, dosya içerisinde sanık için cezalandırılmasına yeter, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından, sanığın beraatine karar verilmesi gerektiği görüşümü belirterek bu haliyle saygıdeğer heyetin görüşüne katılmadığıma ilişkin muhalefet şerhimdir.”

Ne olmuştu?

Bağlar ilçesinde imamlık yaptığı sırada 24 Temmuz 2021 tarihinde Kuran kursuna başlayan 9 yaşındaki C.D. adlı çocuğa cinsel istismarda bulunan Kadri Özkaya’ya, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada ‘çocuğun nitelikli istismarı’ suçundan ‘eylemin teşebbüs aşamasında kaldığı’ gerekçesiyle ve ‘sanığın geleceği üzerindeki etkisi’ dikkate alınarak cezada indirime gidildi ve 16 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Özkaya’ya ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ suçundan da 5 yıl hapis cezası verildi. Toplamda ‘çocuğun nitelikli istismarı’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ suçlarından Özkaya, 21 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edildi.

Mahkeme, Özkaya’nın sadece ‘Kuran eğiticisi’ olması nedeniyle ‘Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanma’ suçunun unsurlarının oluşmadığı savunarak faile bu suçtan ceza vermedi.

‘Çocuğun olay sonrası alınan ilk beyanında olayın bir defa gerçekleştiğini söylemesini’ dikkate alan mahkeme, faile ‘Çocuğa yönelik zincirleme cinsel istismar’ suçundan da ceza vermedi.

Öte yandan tutuklu olan Özkaya’nın olaydan sonra açığa alınmadığı ve Siirt’te bulunan bir camiye tayin edildiği de gerekçeli kararın Siirt Müftülüğü'ne gönderilmesi ile ortaya çıktı.

Özkaya, 24 Kasım’da görülen duruşmada yaptığı savunmada, 15 Temmuz darbe girişiminde sela okuduğunu ve bundan dolayı çocuğun babasıyla tartıştıklarını öne sürdü, ‘bir kesim’ tarafından hedef haline geldiğini ve kendisine yönelik olayın ‘siyasi komplo’ olduğunu iddia etti. “Hayatım boyunca bir bayan gibi iffetimi korudum” diyen Özkaya, savunması boyunca aileye beddua ederek, beraatini istedi.

Ayrıca cinsel istismara maruz kalan çocuğun avukatı Yasin Karadeniz de fail yakınları tarafından, "Bu senin yanına kalmayacak" denilerek tehdit edildi. Avukat Karadeniz, tehdide ilişkin tutanak tuttu.