7 yıl 6 aylık hapsin gerekçesi: Newroz konuşması, kitap ve haber

TJA aktivisti Ayşe Ekinci'ye verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçesinde, el konulan kitaplar, Newroz'da yaptığı konuşma ve hakkında çıkan bir haber yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Ayşe Ekinci'nın "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" iddialarıyla tutuksuz yargılandığı dava, 9 Kasım'da karara bağlandı. Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Ekinci’ye “örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 yıl 6 hapis cezası verdi. 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, mahkeme, hapis cezasının gerekçesini açıkladı. Gerekçede, Ekinci’nin 2018 Siirt Newrozu'nda yaptığı konuşmada “Zekiya, Kawa, Mazlum ve Rewşan” isimlerinden bahsettiği ve söz konusu kişilerin "örgüt mensubu" olduğu belirtildi. Ayrıca 2018 yılı emniyet tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında yapılan dinlemelerde Ekinci'nin, cezaevinde hayatını kaybeden bir isim için "şehit" ifadesi kullandığı kaydedildi. 

Verilen cezaya gerekçe yapılan bir diğer iddia ise, Ekinci’nin 7 Eylül 2020’de gözaltına alınmasına dair Fırat Haber Ajansı'nda (ANF) yer alan bir haber. Söz konusu haberde Ekinci'nin TJA aktivisti olduğunun belirtildiği ifade edildi. Ayrıca TJA aktivistliği ise kriminalize edildi. Yine, Ekinci’nin kaldığı adreslerde yapılan ev baskınlarında el konulan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın kitapları ile bazı hakkında toplatma kararı bulunan kitaplar cezaya gerekçe yapıldı.  

Cezanın gerekçesini değerlendiren Ekinci, cezayı "kadın mücadelesine saldırı" olarak değerlendirdi. Hakkında açılan soruşturmaların siyasi faaliyetlerinden kaynaklandığını kaydeden Ekinci, cezaya gerekçe yapılan 7 Eylül 2020’deki Diyarbakır'daki ev baskınına dair şunları söyledi: "Şikâyet üzeri basılmış. Aslında bizi infaz etmek için gelmişlerdi. Ancak halkın orada sokağa çıkması ve sahiplenmesi sayesinde kurtulmuştuk. Bu ihbar da suçlama konusu oldu. 4 günlük gözaltı sonrası serbest bırakıldık. Dosyada takipsizlik kararı çıktı. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nın takipsizlik kararı da cezaya gerekçe yapıldı. Geçirdiğim trafik kazasından kaynaklı yüzde 45 engelli durumum var. Ayak ve dizimden kaynaklı tedavi görüyorum. Haftada bir karakola imza atıyorum. Yurt dışı yasağım da var." (HABER MERKEZİ)
 

Etiketler tja hapis ceza