7 aydır senatoya gitmeyen Japon senatör ihraç edildi

Japon YouTube yayıncısı ve senatör Higashitani, yedi ay önce seçildiği Senato'ya hiç gitmediği gerekçesiyle Senato'nun disiplin kurulu tarafından Senato'dan ihraç edildi.

Foto: Gaasy/YouTube
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - YouTube'da yayınladığı magazin videolarıyla bilinen ve yedi ay önce Japonya parlamentosu Diet'in üst kanadı Senato'ya seçilen Yoshikazu Higashitani, seçildiği günden bu yana Senato'ya hiç gelmediği gerekçesiyle Senato'dan ihraç edildi. Senato'nun disiplin kurulunda yapılan oylama sonucunda üyeliğinin düşürülmesine karar verilen Higashitani, karar kesinleştiğinde Senato'ya girmeden Senato üyeliği düşürülen ilk senatör olacak.

BBC'nin aktardığına göre, Senato'ya seçildiği günden bu yana bir kez bile Senato'ya gelmeyen ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşadığı tahmin edilen Yoshikazu Higashitani, parlamentonun geçtiğimiz hafta kendisine yaptığı 'Tokyo'ya gelip devamsızlığı için bizzat özür dilemesi' çağrısının ardından başkent Tokyo'ya gitmeyerek YouTube hesabından bir video paylaşmış ve Türkiye'ye gideceğini açıklamıştı. Higashitani, ayrıca maaşını Türkiye'deki depremzedeler için bağışlayacağını söylemişti. 

'YOLSUZLUK SUÇLAMASINDAN TUTUKLANMA KORKUSU'

Higashitani'nin parlamentonun çağrısına uymaması üzerine Senato'nun disiplin kurulu Senato üyeliğinin düşürülmesi için oylama yaptı ve üyeliğinin düşürülmesine karar verdi. 

Japonya basınına yansıyan haberlere göre, ülkenin ulusal yayın kuruluşu NHK'nin eski bir çalışanı olan aktivist Takaşi Taçibana'nın kurduğu Halkı NHK'den Koruma Partisi'nin (N-Koku) senatodaki iki üyesinden biri olan Higashitani, şu ana kadar 'yolsuzluk suçlamalarından tutuklanma korkusuyla' ve 'magazin ünlülerinin hakkında başlattığı karalama kampanyasını' sebep göstererek Japonya'ya dönmeyi reddediyordu.

N-Koku partisi senatörü Hamada Satoşi, Higashitani'nin oturumlara katılmadığı için Senato'dan ihraç edilmesinin 'yasadışı' olduğunu söylerken, Senato üyeleri Higashitani'nin Senato üyeliğinin oybirliğiyle düşürülmesine karar verdi. Kararın bu hafta içinde resmiyet kazanarak kesinleşmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Japonya Senato ihraç