63 bin dolarlık mikroskobik el çantası Louis Vuitton'un değilmiş

Fransız Louis Vuitton'a ait olduğu öne sürülen 'tuz tanesinden bile küçük' çantanın markaya ait olmadığı, bir sanat kolektifi tarafından üretilerek bir müzayede evi tarafından satıldığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda Louis Vuitton tarafından 63 bin dolara (yaklaşık 1,8 milyon TL) mikroskobik bir el çantası satıldığı iddia edildi. İddiaları araştıran Teyit.org doğrulama platformu, bu iddianın gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.

ÇANTA, MSCHF İSİMLİ SANAT KOLEKTİFİNE AİT

Buna göre, haberlerin içeriği incelendiğinde, 657x222x700 mikrometre ölçülerinde fotopolimer reçineden yapılmış olan mikroskobik çantanın Pharrell Williams'ın müzayede evi Joopiter tarafından 63 bin 750 dolara satıldığı bilgisinin doğru olduğu görüldü. Tuz tanesinden bile küçük, iğne deliğinden geçebilecek kadar dar olarak nitelendirilen çantanın üzerinde, Williams'ın erkek giyim kreatif direktörlüğünü yaptığı Louis Vuitton'un logosunu andıran bir logo yer alıyor. Ancak haberlere göre, çanta New York merkezli MSCHF adlı sanat kolektifine ait. Louis Vuitton markasının logosunun kullanılması için bir izni de olmamış. 

Yani bu mikroskobik çantanın 63 bin dolara satıldığı doğru. Fakat, çanta Louis Vuitton markasının değil, MSCHF adlı sanat kolektifinin üretimi. Çanta MSCHF tarafından Louis Vuitton markasının OnTheGo isimli çanta modeline benzer şekilde üretilmiş.

MSCHF, LOGOYU KULLANMAK İÇİN İZİN ALMAMIŞ

MSCHF çantanın görselini kendi sosyal medya hesabından şu açıklamayla paylaşmış:

"Bir deniz tuzu tanesinden daha küçük ve iğne deliğinden geçebilecek kadar dar olan bu çanta o kadar küçük ki görmek için mikroskoba ihtiyacınız olacak. Büyük el çantaları, normal el çantaları ve küçük el çantaları vardır ancak çanta minyatürleştirmesinde son söz budur. Bir el çantası gibi bir zamanlar işlevsel olan bir nesne giderek küçüldükçe, nesne statüsü giderek daha soyut hale gelir ve tamamen bir marka göstergesi haline gelir."

MSCHF’in kreatif sorumlusu Kevin Wiesner, bu çanta ile sürekli küçülen lüks çantaların kullanışsızlığına yeni bir yorum getirdiklerini belirtti.  Wiesner, Louis Vuitton logosunu kullanmak için izin almamalarını ise “'İzin değil, af dileyin' okulunda büyüğüz” diye açıkladı.

Markanın daha önce dünyaca ünlü Nike ve Vans markalarıyla dava süreçleri olmuştu. Resmi olarak 2019 yılında Brooklyn'de kurulan MSCHF kolektifi tüketim kültürüne eleştiriler ve yorumlar getirirken parodi ve tartışmalardan yararlanıyor.

JOOPITER MÜZAYEDE EVİ TARAFINDAN SATILMIŞ

Doğrulama platformu, bu incelemeyle birlikte iddiayla ilgili şu sonuçlara vardı: Mikroskobik çanta Joopiter müzayede evi tarafından 63 bin 750 dolara satılmış. Dünyaca ünlü Louis Vuitton markasının OnTheGo çanta modeline benzeyen çanta Louis Vuitton'un üretimi değil. Çanta MSCHF adlı sanat kolektifi tarafından üretilmiş. 657x222x700 mikrometre ölçülerindeki çanta bir deniz tuzu tanesinden daha küçük boyutlara sahip. (DIŞ HABERLER)