6 işçinin öldüğü vinç kazasında ilk duruşma 7 Temmuz'da: İhmaller zinciri

Bornova'da otel inşaatında 6 işçinin hayatına mal olan vinç kazası sonrası açılan davanın ilk duruşması 7 Temmuz'da görülecek. İşçilerden Ümit Kara'nın kardeşi Utku Kara “İhmaller zinciri var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Bornova ilçesinde bir otel inşaatında 30 Aralık 2022 günü meydana gelen vinç kazası sonucu 6 işçi yaşamını yitirdi. Olayın ardından inşaat firmasının sahibi Emrullah Yolçi, şantiye şefi Muhammet Yolçi, iş güvenliği sorumlusu Fikret Kamil Aydın ile vinç sahibi İrfan Kasırga tutuklandı. Kazadan 5 ay sonra hazırlanan iddianame İzmir Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Davanın ilk duruşması 7 Temmuz günü görülecek.

FİRMA SAHİPLERİ VE ŞANTİYE ŞEFİ 'ASLİ KUSURLU'

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede 7 sanık hakkında “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan 2 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede yer alan iş güvenliği uzmanı raporunda, asıl işveren Viven İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Ortağı olan Emrullah Yolçi, alt iş veren Kasırga Kule Vinç firmasının sahibi İrfan Kasırga ve şantiye şefi Muhammet Yolçi'nin “asli kusurlu” olduğu, iş güvenliği uzmanı Fikret Kamil Aydın'ın ise “tali kusurlu” olduğu belirtildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU: İŞVEREN YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRMEMİŞTİR

İddianameye yansıyan bilirkişi raporunda ise vinçte emniyet kemeri kullanımı için vinçten bağımsız dikey yaşam hattının tesis edilmediği tespiti yer aldı. Vinç kaldırma işi esnasında alt kısımda çalışanların bulunmasının engellenmediğine ve işlemin mesai sonrası yapıldığına da dikkat çekilen raporda, hayatını kaybeden ve yaralanan işçilerin vincin devrilmesine neden olacak herhangi bir eyleminin olmadığı ve herhangi bir iş güvenliği kuralını ihmal yahut iptal etmedikleri vurgulandı.

Raporda, "Kule vinç yükseltilmesi kazazedelerin inisiyatifine bırakılmıştır. Olayın meydana geliş tarzından iş yerinde gerekli iş disiplini ve organizasyonun sağlanmadığı, çalışan işçilerin kendi inisiyatifinde bırakıldığı, güvenli çalışmanın sağlanabilmesi için gerekli takip ve denetimin yapılmadığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla asıl işveren denetim, gözetim ve kontrol yükümlüğünü yerine getirmemiştir” denildi.

'DAVA SANIKLARIN İHMALİ NEDENİYLE CEZALANDIRILMALARI İSTEMİYLE AÇILDI'

Mağdur avukatlarından Harun Elçi, olayda ihmal olduğunu düşündüklerini belirterek “Savcılık tarafından düzenlenen iddianame kapsamında ana firma yetkilileri, ana firma şantiye şefi, ana firma iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, taşeron firma yetkilisi ve kazaya sebebiyet veren vincin sahibi dahil olmak üzere 7 kişi hakkında dava açıldı. Söz konusu dava ne yazık ki ülkemizin gündeminden düşmeyen iş kazalarına ilişkin bir dava olup dosya kapsamında sanıkların ihmali ile iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına aykırı davranışları nedeniyle cezalandırılmaları istemi ile açılmış bir davadır” dedi.

'İŞ BASKISI VE İHMALLER ZİNCİRİ SÖZ KONUSU'

İşçilerden Ümit Kara'nın kardeşi Utku Kara ise olayda bir ihmaller zinciri olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Ağabeyim vinç eğitimlerine gittiği süreçte, yaptığı işin çok büyük bir ihmal veya kasıt olmadığı sürece çok güvenli olduğunu söylüyordu. Burada bir ihmaller zinciri söz konusu. Bilirkişi raporunda da açıkça ortaya konulmuş. Olayın olduğu gün bir vinç yükseltme işlemi planlanmamış. Yılbaşı tatili öncesi son anda, öğleden sonra 'Vinci yükseltelim döndüğümüzde çalışmaya hazır olsun' denmiş. İş baskısıyla hareket edilmiş. Asıl vincin sahibi olan firma da eleman gönderememiş. Başka bir firmanın elemanları yükseltme işlemini yapmış. Orada yapılan yanlışlar sonucu olay yaşanıyor. Orada tamamen klasik işçiler üzerinde uygulanan iş baskısı ve ekonomik baskı söz konusu. Ağabeyim tek vinç operatörüydü ve 7 gün çalışıyordu. Olay günü bile mesai sonrası çalışmaya devam ettiriliyorlar...”

“Ağabeyimin biri 5 diğeri 10 yaşında iki çocuğu vardı. Zor bir dönemden geçiyoruz” diyen Kara, davanın takipçisi olacaklarını vurguladı. Kara, “Bir tane ağabeyim vardı artık yok. Verilen hiçbir ceza ağabeyimi geri getirmez ancak biz bu davanın takipçisiyiz. Tüm sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyoruz. Önlenebilecek bir kazadan bahsediyoruz. Gerekli önlemler alınmamış. Kaza olsun diye ellerinden geleni yapmışlar” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Bornova'da Kamil Tunca Caddesi'nde bir otel inşaatında, 30 Aralık 2022 günü saat 17.30 sıralarında kule vinç, yükseltme çalışmaları sırasında devrildi. Vincin arka ağırlığı işçi yatakhanesi olan konteynerlerin üzerine düştü. Vincin yükseltilmesi işini yapan Aslan Akkaya (38), Ali Şükrü Duru (41) ve Ümit Kara (39) ile konteynerde kalan Fesih Çiftçi (32), Yıldırım Sarı (38) ve Baykal Gündüz (28) yaşamlarını yitirdi. Mücahit Çiftçi, Deniz Ayaz ve Haci Kent ise yaralandı. Olayın ardından inşaat firmasının sahibi Emrullah Yolçi, şantiye şefi Muhammet Yolçi, iş güvenliği sorumlusu Fikret Kamil Aydın ile vinç sahibi İrfan Kasırga, tutuklandı.