51 Boğaziçili beraat etti

Erdoğan’ın, Boğaziçi Üniversitesi’ne 'kayyım' atadığı Melih Bulu’yu protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 51 öğrenci beraat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi'nde 'kayyım'ı protesto ettikleri için haklarında dava açılan 51 öğrenci beraat etti. 

MLSA'dan Eylem Sonbahar'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın rektör atama kararından sonra 1 Şubat 2021’de, basın açıklaması yapmak isterken gözaltına alınan 52 öğrenci hakkında, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” iddialarıyla açılan davanın karar duruşması görüldü. 

İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya öğrenciler katılmadı, avukatları hazır bulundu. Akademisyen Esra Mungan, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve ABD konsolosluğundan bir yetkilinin de izlediği duruşmada avukatlar bilirkişi raporuna yönelik beyanlarda bulundu. Avukat Elif Sıla Aşık yaptığı savunmada şunları söyledi: "Söz konusu kamera görüntülerinin elde ediliş biçimi hukuka aykırı delil niteliğindedir. Yargıtay Genel Kurulu'nun emsal kararları doğrultusunda incelenen görüntü kayıtlarının, delil olarak ele alınması mümkün değildir. Hürriyetinden yoksun bırakma suçu var ama faili burada yargılanan kişiler değil. Görüntülerde izledik, polis ablukaya aldığı öğrencilerin çıkışına izin vermiyor. Müşteki ve tanıkları da dinledik. Müştekilerin şikâyeti yok, artık bu noktada hürriyetinden yoksun bırakma suçunun olmadığı da açık." 

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle öğrenciler hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Bir öğrencinin de vefat etmiş olması nedeniyle hakkında açılan davanın düşürülmesini istedi.

Kararını açıklayan mahkeme, “suçun yasal unsurlarının oluşmadığı” ve “öğrencilerin atılı suçları işlediklerine dair somut ve inandırıcı delil elde edilemediği” gerekçeleriyle beraatlerine karar verdi. Duruşmalar sürerken vefat eden öğrenci hakkındaki davaya düşürüldü. (HABER MERKEZİ)