50 ilde 'Girdap' operasyonu: 229 kişi gözaltına alındı

50 ilde suç örgütlerine yönelik operasyon kapsamında 264 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilerden 229'u gözaltına alındı. Ayrıca 190 kişi ifadesi alınmak üzere emniyete çağrıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Başkanlığı koordinasyonunda 50 ilde, nitelikli dolandırıcılık ve mali suç gruplarına yönelik başlatılan "Girdap" adlı operasyonunda haklarında gözaltı kararı verilen 264 şüpheliden 229'u yakalandı.

İçişleri Bakanlığı, cumhuriyet başsavcılıklarının talimatları ile vatandaşları mağdur eden ve devleti zarara uğratan mali suç örgütlerine yönelik KOM Daire Başkanlığı koordinasyonunda 50 ilde, "Girdap" adı verilen eş zamanlı operasyon başlatıldığını açıkladı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, operasyon kapsamında 264 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi, 190 kişi de ifadesine başvurulmak üzere il emniyet müdürlüklerine davet edildi. İfadesine başvurulan 99 kişinin işlemleri tamamlandı.

Şüphelilere nitelikli dolandırıcılık, resmi ve özel belgede sahtecilik, parada sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet ve irtikap, Vergi Usul Kanunu'na muhalefet ve tefecilik gibi çok sayıda suçlama yönetiliyor.

Hakkında gözaltı kararı verilen 264 kişiden 229'unun gözaltına alındığı operasyon 50 ilde devam ediyor.

Şüphelilerin ev ve iş yerlerindeki aramalarda, 14 ruhsatsız tabanca, 10 av tüfeği, 2 polis telsizi, 2 polis yeleği ve sahte polis kimliği, hücum yeleği ile süngü, 184 bin lira, 25 bin dolar, çok sayıda sahte doktor raporu ve senet, çek, ajanda, tapu gibi belge ele geçirildi.

'CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI ADINA ÇİÇEK GÖNDERDİLER'

Soruşturma sürecinde, Antalya'daki şüphelilerin yerel gazetelerde iş ilanı vererek kendilerine iş insanı görünümü kazandırıp mağdurlar ile tanıştıkları, kullandıkları yatırım danışmanlığı ofisine Cumhurbaşkanı başdanışmanı adına çiçek göndererek güven telkin ettikleri, çeşitli ihale ve projelerin değerlendirilmesi vaadiyle mağdurlardan yaklaşık 10 milyon lira para topladıklarının tespit edildiği belirtildi.

LİMİT ARTIRIMI VAADİYLE KART BİLGİLERİNİ ÇALDILAR

Operasyon, Denizli'de ise tefecilik suçunu işleyenlere yönelik düzenlendi. "Öterler" suç örgütü üyelerinin, işlettikleri kumarhaneye borcu olanlara yüksek faiz karşılığı borç verdikleri, karşılığında boş senet imzalattıkları, ödeyemeyenlerin borcunu tehdit ve şantaj yöntemiyle tahsil ettikleri, suçtan elde ettikleri gelirin bir kısmını da cezaevindeki suç örgütü liderine ve örgüt üyelerine aktardıkları belirlendi.

Mersin'de suç örgütü üyelerinin irtibatlı oldukları banka çalışanı vasıtasıyla, 20 bin lira karşılığında limit artırımı yapabileceklerini söyleyerek kredi kartını aldıkları müşterinin bilgisi dışında, 282 bin liralık harcama yaptıkları tespit edildi.

Mağdurun parayı istemesi üzerine bir şüphelinin banka hesabı aracılığıyla 75 bin lira parayı "borç" açıklaması ile havale ettiği, sonrasında icraya vererek 75 bin lirayı tekrar tahsil ettiği belirlendi.

Örgüt içerisinde yer alan ve kendisini avukat olarak tanıtan diğer bir şüphelinin, kendisine başvuran kişiden soruşturma savcısına vereceği gerekçesiyle 36 bin lira talep ettiği tespit edildi. Sahte avukatın ayrıca, mağdur ile görüşmek için evine gittiği sırada, kendilerini narkotik polisi olarak tanıtan suç örgütü üyelerinin eve gelerek, uyuşturucu sattığını iddia ettikleri mağduru gözaltına almaya çalıştıkları da belirlendi.

O sırada sözde avukatın araya girerek mağduru bu durumdan kurtarmak için de 20 bin lira para aldığı belirtildi.

Yine kendisini avukat olarak tanıtan bir başka şüphelinin, farklı ildeki 2 ayrı kişiyi, uyuşturucu ve kasten yaralama suçlarına ait dava dosyalarını kapatma vaadi ile toplamda 25 bin lira dolandırdığı anlaşıldı.

Şüphelilerin farklı bir ildeki orman arazisini, üst düzey bürokratlar vasıtasıyla orman vasfından çıkartarak kendisine devredeceklerini vaat ettikleri mağdurun yaklaşık 400 bin lira değerindeki aracını devraldıkları, daha sonra bölgedeki orman yangını nedeniyle söz konusu arazinin Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildiği yalanıyla, mağdurlardan toplamda 783 bin TL tutarında haksız kazanç elde ettikleri kaydedildi. (HABER MERKEZİ)