4 kez iptal edilmişti, yine başvurdular: 'Kapatılan çöp tesisine 5'inci ÇED'

Çavuşlu'da 21 Temmuz'da faaliyeti sona eren çöp tesisi için yeniden ÇED olumlu kararı alındı. 4 kez ÇED raporu iptal edilen tesis, karar iptal edilmezse yeniden faaliyete başlayacak.

Google Haberlere Abone ol

GİRESUN - Giresun’un Görele ilçesi Çavuşlu beldesinde, 13 yıldır çevreye kötü koku yayan ve atık sularının dereye ve denize karıştığı tespit edilen Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi hakkında verilen kapatma kararının ardından dün 5'inci kez ÇED olumlu kararı alındı.

Daha önce 4 kez ÇED raporu iptal edilen ve 1 kez kapatma kararı verilen Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi, mahkeme kararlarına rağmen kapatılmaması sebebiyle Çavuşlu halkı tesis önünde nöbet tutmuş ve 11 gün süren nöbet sonunda tesisin faaliyetleri sona ermişti. Valilik ve Giresun Katı Atık Birliği tarafından 5 Temmuz'da yapılan başvuru üzerine dün Giresun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 5'inci kez tesis için ÇED olumlu kararı verdi. Katı Atık Birliği'nin faaliyet izinlerini aldıktan sonra tesise yeniden çöp depolanacağı öğrenildi.

'İPTAL EDİLEN DOSYANIN AYNISI'

Çavuşlu halkının avukatı Ozan Karagöz, Giresun Katı Atık Birliği'nin mahkeme kararının sonucunu ortadan kaldırmak için hile yaptığını ve hukuk kurallarının arkasından dolandığını belirtti.

ÇED raporunun iptal edilen 4'üncü raporda olduğu gibi Ankara'da bulunan Duru Mühendislik adlı firmanın hazırladığını belirten Karagöz, "9 Haziran 2022 tarihli ÇED dosyasının tamamının aynısı kopyalanıp yapıştırılarak hazırlanmış bir başvuru yapıldı. 5 Temmuz tarihli ÇED başvurusu için DSİ, AFAD gibi önemli kurumların görüşleri alınmadı. Başvuruda yer alan bazı kurum görüşleri ise iptal edilen dosyada olanların aynısı. Başta Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü olmak üzere 'mahkeme kararını nasıl bertaraf ederiz' diye bulmuş oldukları bir yöntem. Burada idarenin işlem yapma gücünü, vatandaştan, kamudan yana kullanmak yerine hukuksuzluğu devam ettirmekten yana kullanıyorlar" ifadelerini kullandı.

Alınan kararla çöp tesisinin günde 361 ton kapasite ile 2038 yılına kadar çalıştırılmak istendiği bilgisini veren Karagöz, "Modern, çağdaş hukuk devletlerinde mahkemenin 4 kez iptal etmiş olduğu, 1 kez kapatma kararı verdiği yerde tekrardan tesisi faaliyete alınmayacağı sabit olur. Nitekim 5 Temmuz'daki kirlilik tespiti bile tesisin kapatılması için somut bir nedenken onlar aynı gün 5'inci kez ÇED başvurusu yaptılar, 31 Temmuz'da pek çok kamu kuruluşunun görüşünü sunmadığı bir dosyasıyla ÇED olumlu kararı aldılar" ifadelerine yer verdi.

KATI ATIK BİRLİĞİ'NİN MÜDÜRÜ ESKİ TEMİZLİK İŞÇİSİ ÇIKTI

ÇED olumlu kararında Giresun Katı Atık Birliği adına taahhütte bulunan kurumun müdürü Abdullah Üzeyir'in daha Giresun Merkez ilçeye bağlı Duroğlu Beldesi'nde çalışan bir temizlik işçisi olduğu öğrenildi. Üzeyir'in daha sonra kamyon şoförlüğü ve sonrasında Valilik makam şoförü görevleri yaptığı ve ardından Giresun Katı Atık Birliği müdürü olduğu öğrenildi.

Avukat Karagöz, Üzeyir'in iş değişim süreçlerine vurgu yaparak "Burada mahkeme kararını hiçe sayanlar, hukuku görmezden gelenler, bu tesisi açtırıp başta Çavuşlu halkına zehir edenler, Karadeniz'i kirletenler bir temizlik işçisinin başında olduğu bir Katı Atık Birliği. Bu süreç açıkça gösteriyor ki bize 'Burada 2 bin kişi yaşıyor, sen istediğin kadar dava aç, kazan biz seni görmezden geleceğiz, bizim kurumlarımızda temzilik işçisi müdür oluyor' deniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Avukat Ozan Karagöz

 'ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ'

Alınan ÇED olumlu kararına karşı hızla iptali için karşı dava açtıklarını belirten Karagöz, 1 hafta içerisinde yürütmeyi durdurma kararı beklediklerini söyledi. Mahkemenin alacağı karara göre Çavuşlu halkının yeniden hukuk nöbetine başlayabileceğini deile getiren Karagöz, sözlerini şöyle tamamladı: "Katı Atık Birliği'nin faaliyet için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan faaliyet belgesi alması ve çevre izin lisansı alması gerekiyor. Bu süreçleri de takip ediyoruz. Bu felaketin daha artmasına anasayal hakkımızı kullanıp engel olacağız. Muhtemeldir ki 48 saat içerisinde tesiste çöp alanına başlayacaklardır. Yürütmeyi durdurma kararı alabiliriz onlar da faaliyet raporu alabilir. Zamanla yarışıyoruz. Biz hukuk nezdinde onlar hukuksuzluk nezdinde."

Duroğlu Belediyesi'nde temizlik personeli olarak işe başlayan ve daha sonra Katı Atık Birliği Müdürü olan Abdullah Üzeyir

 

 

Etiketler ÇED Giresun