Fransa'da 30 yıl sonra kadın başbakan: Elisabeth Borne göreve atandı

Fransa Başbakanı Jean Castex görevinden istifa ederken yeni başbakan sol siyasetten gelen Elisabeth Borne oldu. 61 yaşındaki Borne, Fransa 5. Cumhuriyeti'nin ikinci kadın başbakanı oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Başbakanı Jean Castex, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sunarak uzun zamandır beklenen kabine revizyonunun önünü açtı. Castex sonrası boşalan koltuğa 61 yaşındaki mevcut Çalışma Bakanı Elisabeth Borne atandı. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Borne'un Başbakan olarak atandığı ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirildiği belirtildi. Bu göreve 30 yıl sonra ilk defa bir kadın politikacı atanıyor.

Sol siyasetten gelen Borne, Macron'un ilk cumhurbaşkanlığı döneminde sırasıyla Ulaştırma Bakanı (2017-2019), Ekoloji Bakanı (2019-2020) ve Çalışma Bakanı (2020-2022) olarak görev aldı. Borne, Fransa 5. Cumhuriyeti'nin ikinci kadın başbakanı oldu. Fransa'nın ilk kadın başbakanı eski François Mitterand döneminde yaklaşık 11 ay Edith Cresson olmuştu.

Cresson, BFM televizyonuna verdiği demeçte, "Gerçekten başka bir kadının o pozisyonda olmasının zamanı gelmişti. Borne'un çok fazla deneyime sahip olağanüstü bir insan olduğunu biliyorum. Bence bu çok iyi bir seçim" dedi.

Böyle profildeki bir başbakan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde güçlü şekilde üçüncü sırayı elde eden ve 12-19 Haziran parlamento seçimlerinde geniş bir sol eğilimli koalisyon kurma fırsatına sahip olan aşırı solcu Jean-Luc Melenchon'a karşı Macron'un elini güçlendirebilir.

ELISABETH BORNE KİMDİR?

18 Nisan 1961'de dünyaya gelen Elisabeth Borne Fransa'nın en büyük okullarından biri olan Polytechnique mezunu. Macron'un bu görev için “sosyal meseleler, çevre ve üretim konularında güçlü olan birini” atamak istediğini biliniyordu. Borne, 2015'ten beri başkanlığını yaptığı devlete ait toplu taşıma şirketi RATP'nin başkanlığından ayrıldıktan sonra başlayan hükümetteki macerası sırasında bu üç alanda da çalıştı. 

Macron'un hükümetine katılmadan önce Sosyalist Parti'de çok sayıda görev alan Borne, Macron'la beraber Ulaştırma Bakanı, Ekoloji Bakanı ve Çalışma Bakanı olarak görev aldı. Fransa'nın ulusal devlete ait demiryolu şirketi SNCF'nin reformuna öncülük etti. 2019'da Ekoloji Bakanı iken bisiklet dostu politikalar uyguladı. Daha sonra Çalışma Bakanı iken işsizlik 15 yılın en düşük seviyesine, genç işsizliği ise 40 yılın en düşük seviyesine geriledi. Hiçbir zaman seçim kampanyası yürütmemiş Borne, bakanlığı sırasında sendikalara karşı sağlam bir müzakereci olarak itibarını yükseltti.

Teknokrat olarak görülen Borne'nin eski bir çalışanı kendisi hakkında "gerçek bir işkolik. Gece 3'e kadar çalışıp sabah 7'de tekrar işe dönebilen biri" diyor. (DIŞ HABERLER)