3 Avrupa ülkesi anlaştı: Polisler için sınırlar kalkıyor

Belçika, Hollanda ve Lüksemburg polisleri, varılan yeni bir anlaşma kapsamında, birbirlerinin topraklarında 'suçlu takibi' yapabilecek ve şüphelileri gözaltına alabilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, 'yasa dışı göç ve uyuşturucu sorunuyla mücadele' amacıyla, 1 Ekim'den itibaren polisler için sınırları tamamen kaldırma kararı aldı.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, bu üç ülkenin polis birimleri, varılan anlaşma kapsamında, birbirlerinin topraklarında suçluları takip ederek gözaltı işlemi yapabilecek. 'Benelüks' ülkeleri olarak bilinen Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'un 28 Eylül Perşembe günü yaptığı anlaşma, polisin 'engelsiz ve sınırsız' bir şekilde çalışmasını öngörüyor ve özellikle uyuşturucu ticareti ve 'yasa dışı' göçle mücadeleyi amaçlıyor.

TAKİP, GÖZALTI, ENGELLEME YAPILABİLECEK

Anlaşma çerçevesinde örneğin Hollanda polisi, Belçika ya da Lüksemburg’a kadar suçluları takip edebilecek ve bu ülkelerin topraklarında gözaltı işlemi yapabilecek. Aynı şekilde diğer ülke polisleri de Hollanda’da takip ve gözaltı işlemi yapabilecek.

Anlaşma ile resmi heyetlerin ziyaretleri sırasında, sınırlarda eskort ve güvenlik ekibi değişimine gerek kalmayacak. Daha sıkı bilgi paylaşımı nedeniyle, suçluların faaliyetleri yakından izlenecek. Örneğin bir Hollanda belediyesi, Belçika ya da Lüksemburglu bir sabıkalının, kendi sınırları içerisinde ticari faaliyette bulunmasını engelleyebilecek.

'AVRUPA'DAKİ EN İYİ VE KAPSAMLI POLİS ANLAŞMASI'

Belçika’nın Anvers (Antwerp) ve Hollanda’nın Rotterdam limanları, başta Güney Amerika olmak üzere uluslararası yasa dışı kokain ticaretinin en önemli varış noktaları olarak gösteriliyor. Yetkililere göre, polislerin sınırlarda karşılaştığı kısıtlamalar nedeniyle uyuşturucu kaçakçıları, Rotterdam ile Antwerp arasındaki 100 kilometrelik mesafede rahatça hareket ediyor. Benelüks makamları, yeni anlaşma ile polisin sınırlardaki kısıtlamalardan kurtulacağını ve suçlularla daha etkin mücadele edeceğini söylüyor.

Benelüks Birliği Genel Sekreteri Frans Weekers, Hollanda medyasına yaptığı açıklamada, anlaşmayı 'Avrupa'daki en iyi ve en kapsamlı polis anlaşması' olarak niteledi.

Anlaşmanın imzalandığı perşembe günü Brüksel’de Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz ile görüşen Belçika Başbakanı Alexander De Croo da iki ülkenin 'omuz omuza olduğunu' ifade etti. De Croo, 'Yeşilgöz ile özgür ve güvenli bir toplum için, Avrupa’da göç sorunun nasıl çözüleceği ve uyuşturucu suçlarıyla mücadelenin nasıl hızlandırılacağını ele aldıklarını' bildirdi. (DIŞ HABERLER)