25 Kasım eyleminde gözaltına alınan iki kadına sınır dışı tehdidi

İstanbul'da 25 Kasım eylemine katılan biri Azerbaycan, diğeri İtalya vatandaşı iki kadın, sınır dışı edilme tehdidiyle karşı karşıya.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle 25 Kasım’da Taksim‘de düzenlenen eylemde gözaltına alınan Azerbaycanlı Saida ve İtalyan Dalila, sınır dışı edilme tehdidiyle geri gönderme merkezinde tutuluyor.

Taksim'deki 25 Kasım eyleminde gözaltına alınan kadınların çoğu geçen cumartesi sabahı serbest bırakılmıştı. Ancak biri Azerbaycan, diğeri İtalya vatandaşı iki kadın dün sabah saatlerinde Karaköy Polis Merkezi’nden Silivri'deki Selimpaşa Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü.

Kadınları, tutuldukları Selimpaşa Geri Gönderme Merkezi’nde ziyaret eden avukat Sezen Ezer, "Bu hukuksuz bir uygulama" dedi. Ezer, 2 kadın için sınır dışı ya da idari gözetim kararı çıkabileceğini belirtti.

'MORALLERİ YÜKSEK'

Avukat Sezen Ezer, geri gönderme merkezinde tutulan kadınların sağlık durumlarının iyi, morallerininse yüksek olduğunu ifade etti. Dosyada henüz bir karar verilmediğini belirterek kararının çıkmasının 48 saati bulabileceğini kaydeden Ezer, şunları söyledi:

"Sınır dışı edilme ya da idari gözetim altında tutulma kararı çıkması muhtemel. Çünkü Göç İdaresi son zamanlarda bu tür kararları çok sık veriyor. İstanbul Sözleşmesi eylemlerinde de benzer bir süreci yaşamıştık. Orada da İranlı kadınlara yönelik sınır dışı edilme kararları verilmişti.”

Avukat Ezer’in verdiği bilgiye göre, Dalila ve Saida çok sayıda kadınla bir arada ve hijyen koşullarının yetersiz olduğu bir ortamda tutuluyorlar: "Bu uygulamayla ilgili oldukça şaşkınlar, böyle bir şeyi beklemiyorlardı. Eylem sırasında kadınlara yönelik polisin şiddetini gördüklerinde de çok şaşırmışlar. Moralleri iyi, dışarıda dayanışma gösteren herkese teşekkürlerini ilettiler. Sürecin bir an önce sonlanmasını ve oradan çıkmayı umuyorlar.”

'SINIR DIŞI KARARI ÇIKARSA İTİRAZ EDECEĞİZ'

Avukatlar, idari gözetim ya da sınır dışı kararı verilmesi durumunda bu karara itiraz edeceklerini belirterek, “İdari gözetim kararına karşı Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz dilekçesi yazacağız. Eğer sınır dışı kararı çıkarsa yürütmeyi durdurma talepli dava açacağız” diye konuştu.