2019'da Fındıklı kazanılmıştı: CHP Rize'de 4 ilçeyi daha kazanabilir

CHP Rize'de 2019 Yerel Seçimleri'nde kazandığı Fındıklı'ya yeni ilçeler eklemeye yakın gözüküyor. CHP başta Pazar ve Ardeşen olmak üzere Çamlıhemşin ve Hemşin'de iddialı konumda.

Google Haberlere Abone ol

RİZE - 2019 Yerel Seçimleri'nde 15 yıl sonra Rize'de belediye alan Cumhuriyet Halk Partisi, 31 Mart'ta 4 ilçeyi daha kazanabilir.

2004 Yerel Seçimleri'nde Pazar ve Hemşin ilçelerini kazandıktan sonra 2009 ve 2014 Yerel Seçimleri'nde Rize'de belediye kazanamayan CHP, 2019'da Fındıklı ilçesini kazanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketinde sürprize imza atmıştı. Kentteki yükselişini 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri'nde 46 yıl sonra milletvekili çıkararak sürdüren CHP, 31 Mart'ta Rize'de yeni sürprizlere imza atmaya hazırlanıyor. Fındıklı'da yeniden kazanmaya yakın olan CHP, başta Pazar ve Ardeşen olmak üzere Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerinde de zafere ulaşabilecek konumda yer alıyor.

Rize, her ne kadar AK Parti'nin kalesi olarak değerlendirilse de, kentin doğu ilçelerinde durum daha farklı. Kent hem sosyal hem de kültür olarak Pazar ve Çayeli arasından ikiye ayrılıyor. Rize'nin batısı kadar muhafazakar yapıda olmayan Laz halkının çoğunlukta yaşadığı Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerinde CHP güçlü bir tabana sahip. CHP, bu gücünü de son seçimlerde sandığa yansıtmaya başladı.

FINDIKLI YENİ BİR YOL AÇTI

CHP saydığımız ilçeler arasından Pazar ve Hemşin'i 2004 yerel seçimlerinde kazanmıştı. Fakat hem AK Parti'nin yükselen ivmesi hem de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rizeli olmasının etkisiyle kazandığı belediyeleri koruyamayan CHP, sonraki iki dönemde kentte belediye kazanamadı. Ancak 2019'da Fındıklı'nın kazanılmasıyla CHP, Rize'de yeni bir yol açtı.

Ercüment Çervatoğlu başkanlığında Fındıklı'da uygulanan sosyal, halkçı belediyecilik uygulamaları ülke kamuoyunda konuşulurken komşu ilçelerin de ilgisinin buraya kaymasını sağladı. Öte yandan CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı'nın vekillik performansı ve çay üreticileri ile çay işçilerinin sorunlarını sürekli gündeme taşıması, CHP İl Örgütü'nün aynı konudaki mücadelesi bölgede partinin yükselişini sağlayan etkenlerden oldu. Biz de Rize'de CHP'nin yükselişini iddiası olan belediye başkan adaylarıyla konuştuk.

ÇERVATOĞLU: HALKIN OLANI HALKA VERDİK

Fındıklı'da yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılan Ercüment Çervatoğlu, 'halkın olanı halka vererek' bir yönetim anlayışı sergilediklerini ve 'meci' belediyeciliğiyle kendi ekollerini yarattıklarını söylüyor. Göreve gelirken toplumcu bir belediye inşa etme amacında olduklarını kaydeden Çervatoğlu, yeniden favori olmalarının sebebinin halkın yönetimde söz sahibi olmasına ve şeffaf yönetim uygulamalarının karşılık bulmasına bağlıyor.

Terzi Fikri'nin "Ben ne yaptıysam halkımla beraber, halkım için yaptım" sözünden etkilenerek halka dokunduklarını kaydeden Çervatoğlu, "Dokundukça halktan karşılık aldık. Bizim kamucu yaklaşımımız komşu ilçelerde de yansıma buldu. Etkilenip gelenler, inceleyenler, hizmetlerden yararlanmak isteyenler oldu. Fındıklı'da yapılabildiğini gördüler. Her kesimden yapılan işler için pozitif değerlendirmeler aldık" sözleriyle uyguladıkları modelin komşu ilçeleri de etkilediğini dile getiriyor.

PAZAR'DA NEŞET ÇAKIR İLE DEĞİŞİM GERÇEKLEŞEBİLİR

Fındıklı'nın ardından CHP'nin Rize'de kazanmaya en yakın olduğu ilçelerin başında Pazar geliyor. Pazar, hem CHP'nin hem de sol siyasi yapıların güçlü olmasına rağmen 3 dönemdir AK Parti tarafından yönetilen bir ilçe. Fındıklı etkisi, belediye yönetiminin yetersiz bulunması, ekonomik sorunlar sebebiyle AK Parti'ye olan tepki ve CHP Adayı Neşet Çakır'ın ilçede sevilen biri olması Pazar'da değişim olasılığını artıran etkenlerden.

CHP Pazar Adayı Neşet Çakır seçimleri kazanacağına inanıyor. Pazar'ın gidişatının kötü olduğu için bu yola çıktığını söyleyen Çakır, 1 Nisan'da bayrağı dalgalandıracağını söylüyor. Partilerinin yönetimindeki Fındıklı Belediyesi'ndeki uygulamaları ilçe olarak takdir ettiklerini kaydeden Çakır, Pazar'ın 15 yıllık AK Parti'nin döneminde aynı gelişimi kaydedemediğini ve kentin üzülecek durumda olduğunu belirtiyor.

Pazar'da havalimanı olmasına rağmen kente gelen turistlerden yararlanılamadığını kaydeden Çakır, "3 dönem iktidar belediyesi Pazar'ı yönetti. Pazar'a gelen transit geçiyor. İlçede sosyal bir alan yok. Pazar'ın turizmden faydalanması için kentin görünümünü değiştireceğiz, sosyal alanları artıracağız. Pazar'ın artık kaybedecek zamanı yok. Gençlerimiz dahi Pazar'da oturmuyor komşu ilçelere gidiyor" değerlendirmesinde bulunuyor.

ARDEŞEN'DE ATAGÜN KAZANACAĞINA İNANIYOR

CHP'nin bir diğer iddialı olduğu yer ise Rize'nin en kalabalık ikinci ilçesi Ardeşen. CHP aslında adaylar açıklanmadan önce ilçede çok iddialı bir konumda yer almıyordu. Fakat ilçede hem AK Parti'nin hem MHP'nin oy çıkarması, Saadet Partisi ve Yeniden Refah Partisi'nin çok iddialı konumda yer alması CHP'nin oylarını muhafaza ettiği takdirde Ardeşen'de kazanma şansının yüksek olduğu değerlendirmesine yol açıyor.

CHP'nin Ardeşen adayı Enver Atagün ilçede kültürel bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. Belediye olarak bu dönüşüme öncülük edeceklerini kaydeden Atagün, ilçedeki tarım ve turizm potansiyelinden her kesin gelir seviyesine katkıda bulunacak şekilde yararlanmak istediklerini dile getiriyor.

Ardeşen halkından büyük destek gördüğünü kaydeden Atagün, "Seçimi kazanacağımı biliyorum. Ardeşen'de sosyal hayatı zenginleştireceğiz. Başarılı olabilmek için Ardeşen'deki bütün paydaşlarla ortak hareket edeceğiz. Ardeşen'de ciddi altyapı sorunları, yol, su, kanalizasyon sorunları var. Bunları çözeceğiz fakat en önem verdiğim konu kültürel ve sosyal dönüşüm projesi olacak" sözlerini kullanıyor.

HEMŞİN'DE 'BAŞAR HOCA' 15 YIL SONRA YENİDEN BAŞKANLIK HEDEFLİYOR

CHP'nin iddiasının yüksek olduğu bir başka ilçe ise Rize'nin en küçük ilçesi Hemşin. CHP, Hemşin'de 2004 Yerel Seçimleri'ni kazandığı Başar Cumbur'la yeniden zafer hedefliyor. Yörede eski öğretmen olması sebebiyle 'Başar Hoca' olarak bilinen Cumbur, Hemşin'i yöneten tek CHP'li başkan olarak 15 yıl sonra yeniden aynı görevi üstlenebilir.

Sahada 15 yılın bıkkınlığını gördüğünü kaydeden Cumbur, kendine gösterilen ilginin yüksek olduğunu ve seçimi kazanacağına inandığını söylüyor. Hemşin'deki 5 yıllık başkanlık döneminde şeffaf bir yönetim sergilediğini ve 6 ayda bir halkı hesap sormaya çağırdığını kaydeden Cumbur, mevcut yönetimde ise meclis üyelerinin dahi yapılan işlerden haberi olmadığını dile getiriyor.

TURİZM MERKEZİ ÇAMLIHEMŞİN'DE ERSİN DALGA ÖNE ÇIKABİLİR

CHP'nin zaferi kovalayacağı bir diğer ilçe ise doğa turizmin gözbebeği Çamlıhemşin olacak. Başta Ayder olmak üzere bir çok ünlü yaylanın beşiği olan Çamlıhemşin'de çarpık turizm anlayışı, imar sorunları, HES projeleri son dönemde bölgede AK Parti iktidarına karşı tepkiye sebep oldu. Ardeşen'deki oy bölünmesinin Çamlıhemşin'de de yaşanacak olması CHP'nin ilçedeki şansını artırıyor. CHP'nin adayı Ersin Dalga partisinin kentteki yükselişini Çamlıhemşin'de de taçlandırabilir.

DENİZ: 8 İLÇEDE İDDİAMIZ VAR, 5 İLÇEDE ŞANSIMIZ YÜKSEK

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Rize'de AK Parti'nin burçlarının 2019'da Fındıklı Belediyesi'nin kazanılması ile sarsıldığını dile getiriyor. AK Parti'nin kentte gerilemesi sürerken 2023 yılında da 46 yıl sonra milletvekili çıkarma başarısını gösterdiklerini kaydeden Deniz, 31 Mart'ta da 8 ilçede iddialarının olduğunu bu ilçelerin 5'inde ise şanslarının yüksek olduğunu belirtiyor.

Deniz, "Fındıklı'yı yeniden kazandığımızı, Pazar'ı kazandığımızı biliyoruz. Ardeşen, Hemşin ve Çamlıhemşin'de de iddialarımız yüzde 50'nin üzerinde. Ama biz Güneysu'da da iddialıyız. Güneysu'da uzun bir dönem sonra aday çıkardık ve her gün afişleri yırtılıyor. Merkezde de oylarımızı oldukça artırıyoruz" tahminlerinde bulunuyor.

'RİZE'DE BÜYÜYEN TEK PARTİ CHP'DİR'

Deniz, Rize'de CHP'nin yükselişini de şu sözlerle değerlendiriyor:

"2015 yılından bu yana başlatmış olduğumuz çalışmalar giderek CHP'yi Rize'nin her yerinde yaygınlaşmasını ve kentte kabul edilmesini sağladı. Çay kanunun bir ihtiyaç olduğunu üreticilere de kabul ettirdik, Türkiye'ye de kabul ettirdik. ÇAYKUR'da mevsimlik işçilerin kadro sorununu 2019 yılından bu yana dile getiriyoruz. Muhalefeti yerelden de yaptığınız zaman bunun karşılığını alıyorsunuz. Rize'de gitmediğimiz bir sokak, bir mahalle yok. Rize'de giderek büyüyen tek parti CHP'dir. 31 Mart'ta da bunun sonuçlarını göreceğiz."