175 milyon dolarlık 'medyum' dolandırıcılığı davasında 10 yıl hapis cezası

ABD'de milyonlarca kişiye Maria Duval'dan gelmiş gibi gösterdiği mektuplar göndererek özellikle yaşlı kişileri dolandırdığı tespit edilen Runner, hüküm giydikten aylar sonra 10 yıl hapis cezası aldı.

Fotoğraf: Temsili / Pixabay
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de ünlü Fransız medyum Maria Duval tarafından gönderilmiş gibi yapılan mektuplarla 175 milyon dolar dolandırıcılık yapmakla suçlanan 57 yaşındaki Kanada-Fransa vatandaşı Patrice Runner, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Runner, el yazısıyla yazılmış, kişiye özelmiş gibi gösterdiği mektupları milyonlarca insana göndermiş, Duval tarafından gönderilmiş gibi yaptığı mektuplarda alıcılara 'medyumun yardımıyla büyük bir zenginlik ve mutluluk elde etme fırsatına sahip olacakları' taahhüdünde bulunmuştu. Haziran 2023'te suçlu bulunan Runner, pazartesi günü New York'ta 10 yıl hapse mahkum edildi.

'AMERİKALILARIN SIRTINDAN SÜRDÜRDÜĞÜ MÜSRİF YAŞAM TARZI SON BULDU'

Patrice Runner, haziran ayında, posta yoluyla dolandırıcılık ve elektronik dolandırıcılık suçlarından mahkum edilmişti. ABD'li yetkililerin 2014 yılından bu yana takip ettiği Runner'a ilişkin açıklama yapan ABD Posta Denetim Servisi Philadelphia şubesi müfettişi Chris Nielsen, "Runner'ın milyonlarca yaşlı ve savunmasız Amerikalının sırtından kazandığı müsrif yaşam tarzı son bulmuştur" ifadelerini kullandı. 

Runner, söz konusu mektupları, özellikle yaşlı kişilere gönderiyordu. Ödeme yapıldığında, alıcılar onlarca mektup daha alıyordu. Bu mektuplar da kişiye özelmiş gibi görünüyordu ve ek ödemeler talep ediliyordu. Bu kişilerden ayrıca saçlarından bir tutam, avuç içlerinin fotokopisi ve fotoğraflar gibi kişisel taleplerde de bulunuluyordu. 

Runner, daha önce benzer dolandırıcılık suçlamalarıyla çifte vatandaşı olduğu Kanada'da da iki kere suçlu bulunmuştu. 1991 yılında Runner'ın adına faaliyet gösteren bir firma, kazanacak loto numaralarını tahmin ettiği ileri sürülen bir medyumun hizmetlerinin reklamını yaptığı için 31 bin ABD doları ceza almıştı. 2000 yılında da şirketi kilo verme ürünleriyle ilgili yanıltıcı reklamlar yaptığı gerekçesiyle 362 bin dolar cezaya çarptırılmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)