17. İstanbul Bienali, 17 Eylül'de başlıyor

17. İstanbul Bienali, 17 Eylül-20 Kasım arasında ücretsiz gezilebilecek.

Yaklaşım Tüneli, Carlos Casas
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 1987 yılından bu yana düzenlenen İstanbul Bienali, 17 Eylül'de açılıyor. 20 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek olan Bienal, Beyoğlu, Fatih, Kadıköy ve Zeytinburnu’nda yer alan 12 sergi mekânının yanı sıra, İstanbul'da 50’yi aşan sahaf, kitapçı, lokanta, sinema ve hastanelere ek olarak bir radyo istasyonunda izleyiciyle buluşacak. 

Küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in üstlendiği 17. İstanbul Bienali’nde, 500’ün üzerinde katılımcının 50’yi aşkın projesi yer alacak. Bienal katılımcıları arasında sanatçı, düşünür, yazar, şair, araştırmacı, mimar, radyo programcısı, balıkçı, aktivist, stand-up komedyeni, şef, etnomüzikolog, ornitolog, deniz bilimci, kukla ustası ve müzisyenler de bulunuyor.

17. İstanbul Bienali mekânları, 17 Eylül–20 Kasım tarihleri arasında, pazartesi günleri hariç her gün, 10.00-18.00 arasında ziyaret edilebilecek. Açılış haftasına özel olarak, 19 Eylül Pazartesi günü tüm bienal mekânları açık olacak. 

17. İSTANBUL BİENALİ'NİN SERGİ MEKÂNLARI

17. İstanbul Bienali’nin sergi alanları Beyoğlu, Fatih, Kadıköy ve Zeytinburnu ilçelerinde yoğunlaşacak. Beyoğlu’nda, bienalin film ve kamusal programlarına da ev sahipliği yapacak Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’yle birlikte uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı (PCSAA), 1999’dan bu yana kapalı olan İstanbul’un en eski Rum okullarından Merkez Rum Kız Lisesi, SAHA’nın sanatçı, küratör ve yazarları desteklemek amacıyla başlattığı SAHA Studio, farklı disiplinlerden güncel sanatçıların sergilerine, seminerlere ve atölyelere ev sahipliği yapan Büyükdere35 ile Taksim Gezi Parkı’nın altında yer alan Metro İstanbul Yaklaşım Tüneli Taksim bir yürüyüş rotası oluşturacak.

Fatih ilçesinde, bu yıl ilk kez bienal ziyaretçilerine açılacak sergi mekânları yer alıyor. Hat ve cilt sanatçısı Emin Barın’ın stüdyosu olan Barın Han’ın yanı sıra Mimar Sinan tarafından 16’ncı yüzyılda Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa için yaptırılan, 2023 yılında faaliyete geçmeden önce ilk kez bienal izleyicisine açılacak The Çinili Hamam ve 15’inci yüzyılda, Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen en eski hamamlardan Küçük Mustafa Paşa Hamamı  bienal mekânlarına katılıyor. 

Kadıköy’de, 2021’de bir müze ve ortak alan olarak açılan, sergi ve müze mekânları, sahneleri, kütüphaneleriyle yirmi dört saat açık bir çalışma ve etkinlik alanı sunan Müze Gazhane ile savaş yüzünden yerinden edilmiş sanatçılar tarafından Yeldeğirmeni’nde kurulan arthereistanbul bienal ziyaretçilerini bekliyor.

Zeytinburnu’nda ise 14 dönümlük bir arazi üzerine kurulu Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, bienal süresince sergilenen eserlerle birlikte çeşitli performanslara da ev sahipliği yapacak.

17. İstanbul Bienali sergi mekânlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir. 

BİENALİN KAMUSAL PROGRAMI

17. İstanbul Bienali süresince Zeyno Pekünlü’nün koordinatörlüğünde bienal boyunca düzenlenecek Kamusal Program çerçevesinde doğaçlama performanslar, şiir okumaları, dinletiler, paneller, sanatçılarla birlikte ortak mekân ziyaretleri ve deneyim paylaşımları, atölyeler, stand-up gösterisi gibi farklı disiplinlerde birçok etkinlik gerçekleştirilecek.

17. İSTANBUL BİENALİ FİLM PROGRAMI

Bienal küratörleri David Teh, Ute Meta Bauer ve Amar Kanwar tarafından oluşturulan film seçkisi, bienal boyunca Hope Alkazar, Pera Müzesi ve Müze Gazhane’deki salonlarda izlenebilecek. Filmler ve gösterim tarihleri hakkında bilgiye buradan ulaşılabilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)