15'inci Hrant Dink Ödülü Açık Radyo'nun oldu

Uluslararası Hrant Dink Ödülü, dün akşam yapılan törenle sahiplerini buldu. Ödülün Türkiye’deki sahibi Açık Radyo oldu. Yurt dışı ödülü ise Jose Alvear Restrepo Avukatlar Kolektifi'ne verildi.

Fotoğraf: Açık Radyo
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in adına, doğum gününde düzenlenen Uluslararası Hrant Dink Ödülü, Arter'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Çevrimiçi düzenlenen tören, Hrant Dink Vakfı’nın sosyal medya hesaplarından yayınlandı.

Ödül, bağımsız müziği tanıtma ve yerel sanatçıları desteklemeye özen gösteren Açık Radyo ve Kolombiya’da insan hakları ihlalleri davalarında toplumun farklı kesimlerine yardım etmek amacıyla, profesyonel hukukçular tarafından kurulan José Alvear Restrepo Avukatlar Kolektifi'ne verildi. 

'DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR'

Yiğit Özşener’in sunuculuğunu üstlendiği törende, Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink, "Hrant Dink Vakfı olarak, dayanışma, iyilik, eşitlik ve adaletten, doğa ve insanın yaşam hakkından yanayız. Kutuplaştıran, ötekileştiren siyasete karşı komşularımızla barış içinde, saygının, sevginin temellenmesi için daha iyi, barışçıl, adil bir dünya ve ülkemiz için mücadelemiz devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, yaptıklarıyla insana, insanlığa ‘ışık’ tutanların anıldığı videoyla 2023 yılının ‘Işıklar’ı gösterildi. Bu yılın ‘Işıklar’ı arasında, Fransa’dan Gürcistan’a, Hindistan’dan İsrail’e, Kıbrıs’tan Brezilya’ya, insan hakları, adalet, cinsiyetçilikle, ekonomik adaletsizlikle ve yoksullukla mücadele, ekolojik hak savunuculuğu  gibi pek çok konuda yaptıklarıyla insanlara ve insanlığa ilham veren kişiler ve girişimler yer aldı. 

Törendeki videolara Tilbe Saran ve Eric Nazarian seslendirme yaptı. 

Törende ayrıca söz ve bestesi Ediz Hafızoğlu’na ait 'Değer İçin' şarkısına  Bîdar, Cenk Erdoğan ve Orhan Deniz eşlik etti, şarkıya 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı ev sahipliği yaptı. Geceye aynı zamanda Türkiye, Ermenistan ve Fransa’dan müzisyenlerin kurduğu MİASİN, “Apaga” adlı şarkılarıyla Diyarbakır’da bu gece için çekilen videolarıyla katıldı.

Geceye özel müzik performansıyla Arter’de sahne alan Mabel Matiz 'Derin Olur' şarkısını söyledi. Matiz’in 'Yeniliğe Doğru' yorumu ilk kez dinleyicilerle buluştu.

ÖMER MADRA: AÇIK RADYO ŞAŞMADAN YOLUNA DEVAM ETME ÇABASINDA

Ödül sahibi Açık Radyo adına konuşma yapan Ömer Madra, 29 yıllık Açık Radyo serüvenini, "İklim yıkımı, yıkıcı savaş ve çatışmalar, gittikçe büyüyen mülteci sorunu, en büyük 'savunma silahımız' olan demokrasinin pek çok yerde darbeler alması, bunları alabildiğine saran riyakârlık, sahtekarlık, ahlaksızlık, habaset ve yalan furyası ile birlikte bir kabusa dönüşmekte olan dünya ortamında Açık Radyo şaşmadan yoluna devam etme çabasında" ifadeleriyle anlattı. 

Ödülün bu yılki jürisinde, 2022 Uluslararası Hrant Dink Ödülü Sahibi kadın hakları savunucusu Shaharzad Akbar, 2022 Uluslararası Hrant Dink Ödülü Sahibi insan hakları örgütü Türkiye İnsan Hakları Vakfı, fotoğrafçı, yazar ve insan hakları savunucusu Shahidul Alam, feminist ve hak savunucusu Ishtar Lakhani, yazar ve avukat Burhan Sönmez, hukukçu ve akademisyen Turgut Tarhanlı, insan hakları savunucusu ve akademisyen Ni̇lgün Toker, gazeteci, yapımcı ve senarist Nouneh Sarkissian, tiyatrocu ve sinemacı Serra Yılmaz ve Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink bulunuyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)