12 ülkeden ortak açıklama: Saldırıların sorumluluğu Husilerin omuzlarında olacak

12 ülke, İsrail bağlantılı gemileri hedef alan Yemen'deki Husilere karşı ortak açıklama yaptı. Açıklamada saldırıların "kolektif bir karşılık" gerektirdiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aralarında ABD, İngiltere, Almanya, Kanada, İtalya ve Japonya'nın da olduğu 12 ülke, yaptıkları ortak açıklamayla Kızıldeniz'deki saldırıları nedeniyle Yemen'deki Husileri (Ensarullah Hareketi) kınadı ve "Husilerin saldırıların sorumluluğunu taşıyacağını" belirtti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Beyaz Saray'dan yapılan ve ABD, Avustralya, Bahreyn, Belçika, Kanada, Danimarka, Almanya, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda ve İngiltere'nin imzasını taşıyan ortak açıklamada, Kızıldeniz'deki gemi trafiğini saldırılarıyla etkileyen Husiler hedef alındı.

Husilerin saldırılarının dünya deniz ticaretini ciddi şekilde sekteye uğrattığı ve bunun milyonlarca kişinin hayatını olumsuz etkilediği ifade edilen açıklamada, uluslararası kamuoyunun büyük bölümünün bu saldırılar karşısında birlik olduğu savunuldu.

"Devam eden Husi saldırıları yasa dışı, kabul edilemez ve ciddi şekilde istikrarsızlaştırıcıdır. Sivil taşımacılığı ve askeri gemileri bilerek hedef almanın hiçbir uluslararası meşruiyeti yoktur" ifadelerine yer verilen açıklamada, Kızıldeniz'deki gemi taşımacılığının sekteye uğratıldığı ve bunun ciddi bir istikrar kaybı anlamına geldiği aktarıldı.

Husilerin saldırılarının "kolektif bir karşılık" gerektirdiği vurgulanan açıklamada, "Bu yasa dışı saldırıların derhal son bulması ve hukuksuzca alıkonulan gemilerin serbest bırakılması için çağrıda bulunuyoruz" denildi.

Açıklamada, "İnsan hayatını, küresel ekonomiyi ve serbest ticaret akışını tehdit etmeye devam etmesi halinde bu saldırıların sorumluluğu Husilerin omuzlarında olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu? 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı Gazze'den İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail topraklarına binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmış, daha sonra Gazze'ye karadan harekat düzenlemişti.

İsrail saldırının, Yemen'deki Husi hareketi, Kızıldeniz üzerinden çok sayıda füze ve İHA saldırısı ile İsrail'i hedef almıştı. Füzelerin bazıları İsrail tarafından, bazıları İsrail'e destek için bölgeye gönderilen ABD savaş gemileri tarafından vurulmuştu. Husiler, İsrail bağlantılı ticari gemilere de saldırılar düzenleyeceklerini duyurmuştu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık'ta Yemen’deki Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını, 18 Aralık'ta da "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Husiler İsrail Yemen ABD