12 kişiye mezar olan MGC Tower'ın müteahhidi: Bina sağlam olduğu için sallanıyordu

İskenderun'da 17 katlı MGC Tower'da 12 kişi öldü. İlk duruşmada binanın rüzgarda bile sallandığı söylenince müteahhit Muhammed Coşkun Gökhan şöyle dedi: "Sallanması sağlam olduğunun göstergesidir."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin ardından İskenderun'da 3 yıllık olan 17 katlı MGC Tower da yıkıldı. 12 kişi enkaz altında öldü. Deprem Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmanın ardından MGC Tower’ın inşasında görev alan 13 kişi hakkında iddianame düzenlendi.

İddianameyi kabul eden İskenderun Adliyesi 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün davanın ilk duruşması görüldü. Saat 10.20’de kimlik tespitiyle başlayan davada bina yapımında zemin iyileştirme ustası olarak çalışan Abdülhamit Bostancı yaptığı savunmada, MGC inşaatın talimatlarıyla hareket ettiğini, yaklaşık 20 gün çalıştığını söyledi.

Mimar Hatice Sezer, inşaat tamamlanmadan önce istifa ettiğini belirtti. Yıkılan binanın jeofizik etüt müellifi olan Mehmet İnce “İşim sismik ölçü yapmaktı. Hazırladığım raporu  belediye yetkililerine ve Hatay Yükseliş Yapı Denetim Limited Şirketi'ne verdim" dedi. 

‘PROJEYE AYKIRI İŞLEMLERİ BELEDİYEYE BİLDİRDİK’

Hatay Yükseliş Yapı Denetim Limited Şirketi yetkilisi Sakin Karaömer savunmasında, “İnşaat devam ederken mimari projeye aykırı işlemleri tespit ettik. Bu durumu görünce sözleşmeyi tek taraflı feshettik. Bu aykırı işlemleri de belediyeye bildirdik” diye konuştu.

MGC Tower'ın projesini hazırlayan Meltem Yılanoğlu, "Binaya başlanmadan projeyi belediyeye teslim ettik. Bu aşamada sorumluluğum bitti. Binanın projeye uygun yapılıp yapılmadığını kontrol etme sorumluluğum yok" ifadelerini kullandı.

'İDARE SORUMLU, YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU HAZIRLANSIN'

Yıkılan binada yakınlarını kaybedenlerin avukatlarından Bülent Akbay, sanıkların tutuklu yargılanmasını talep etti. Sıvılaşmış bir zemin için binanın çok yüksek olduğunu, idarenin kusurlu ve sorumlu olduğunu, binayı yapanların sorumluluklarını yerine getirmediklerini ve yalnızca para alışverişinde bulunduklarını belirten Bülent Akbay, iddiaların aksine binanın 2007 yönetmeliğine de uymadığını söyledi. Akbay tutuklama kararının yanı sıra suç vasfının bilinçli taksirden kasta değiştirilmesini ve yeniden bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi. 

'RÜZGARDA SALLANMASI SAĞLAM OLMASININ GÖSTERGESİ'

MGC Tower'ta yaşayanlar, "Bina deprem öncesinde de rüzgarda sallanıyordu. Binanın enkazı tuz buz oldu" derken, müteahhit Muhammed Coşkun Gökhan ise, "Bina yapımında kullanılan malzemeler yeterli kalitedeydi. Binanın sallanması sağlam olduğunun göstergesidir" diye konuştu. 

DURUŞMA ERTELENDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, delillerin toplatılması için süre verdi. Adli kontrol hükümlerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, yıkılan bina için keşif yapılmasına karar verdi. Mahkeme duruşmayı 31 Mayıs'a erteledi.