11 yapımcı festivalden çekildi: 'Filistin'e destek verenler susturuluyor'

Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali komitesinin festivalin açılış gecesinde yapılan Filistin'e destek eylemi sebebiyle özür dilemesi sonrası 11 yapımcı ve jüri üyesi festivalden çekildi.

Fotoğraf: Arşiv (Tima Miroshnichenko / Pexels)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistin’e destek veren hak savunucularının susturulduğunu söyleyen 11 yapımcı Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali'nden (IDFA) çekilme kararı aldı.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, IDFA açılış gecesinde, Filistin yanlısı açıklamalar yapan kişilerin susturulduğunu söyleyen 11 film yapımcısı ve jüri üyesi, festivalden çekildiğini açıkladı. Festivalin Amsterdam’daki açılış gecesinde Filistin'i destekleyen bir grup sahneye çıkarak, “Nehirden denize özgür Filistin” yazılı pankart açtı.

'NEHİRDEN DENİZE ÖZGÜR FİLİSTİN'E TEPKİ, KOMİTEDEN ÖZÜR

IDFA Sanat Yönetmeni Orwa Nyrabia'nın da aralarında bulunduğu kişilerce alkışlanan eylem, İsrailli yapımcıların tepkisini çekti. İsrailli katılımcılar yayınladıkları bir bildiri ile bu sloganın ülkelerini yıkmayı hedeflediğini savunarak festivalde buna izin verilmesini kınadı.

Hollanda medyasına göre, İsrail’in tepkisi üzerine, festival komitesi özür diledi. Komite, sloganın 'incitici' olduğunu belirtti. IDFA Sanat Yönetmeni Nyrabia da eylemi alkışlarken 'sloganı görmediğini' ancak ifade özgürlüğünü desteklemek adına alkışladığını söyledi.

'SLOGANA KARŞI OLMAK İŞGAL BİTMESİN DEMEKTİR'

Bunun üzerine aralarında Filistinli Basma El Şerif, Filipinli Miko Revereza, İranlı Maryam Tafakory ile İngiliz Charlie Shackleton’ın da olduğu 11 film yapımcısı ve jüri üyesi, 'Filistin yanlısı aktivistlerin susturulmak istendiğini' belirterek festivalden çekildiklerini açıkladı.

İranlı Maryam Tafakory, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, "Nehirden denize" sloganının 'Filistinli özgürlük savaşçılarının direnişinin bir ifadesi olduğunu' söyleyerek, bu sloganın 'incitici' bulunmasının 'işgalin bitmesine karşı olmak' anlamına geldiğini söyledi.

Festival sözcüsü, Hollanda Haber Ajansı’na (ANP) yaptığı açıklamada, “Yapımcıların bu durumdan rahatsız olup filmlerini geri çekmeleri festival olarak bizi etkiliyor. Yapımcılara tam özgürlük vermek için oradayız" dedi. (DIŞ HABERLER)