Almanya'da 'nehirden denize' sloganına yasak

Dünya genelinde Filistin'e destek eylemlerinde kullanılan "Nehirden denize" sloganı, Almanya'nın Bavyera eyaletinde yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da Filistin yanlısı gösterilerde kullanılan "Nehirden denize" sloganının Bavyera eyaletinde yasaklandığı bildirildi. Münih Başsavcılığı'nın açıklamasında, güncellenen hukuki değerlendirmenin, Samidun derneğinin yasaklanması yönündeki karara dayandırıldığı ifade edildi.

Bavyera'daki savcılık ve polis, kullanılan dilden bağımsız olarak, sloganın tek başına kullanılması halinde dahi 'terör örgütlerinin işaretlerinin kullanımına' ilişkin soruşturma başlatabilecek. Alman Ceza Kanunu'na göre bu tür sloganların kullanılması halinde 3 yıla kadar hapis ya da para cezası verilebiliyor.

SLOGAN NE ANLAMA GELİYOR?

"Nehirden denize, özgür Filistin" (From the river to the sea, Palestine will be free) sloganının geçmişi 1960'lı yıllara dayanıyor. O dönemde Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından kullanılan slogan, Filistin'in Ürdün Nehri'nden Akdeniz'e, yani İsrail topraklarına kadar tamamen özgürleştirilmesinin amaçlandığını ifade ediyor.

İngiltere İşçi Partisi, Filistin yanlısı bir mitingde yaptığı konuşmada “Nehir ile deniz arasında” ifadesini kullandığı için milletvekili Andy McDonald’ı görevden uzaklaştırmıştı. İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, Filistin yanlısı gösterileri 'nefret yürüyüşleri' olarak tanımlamış ve sloganın 'İsrail’in ortadan kaldırılmasına yönelik şiddetli bir arzunun göstergesi olarak yorumlanması gerektiğini' savunmuştu. 

"Nehirden denize, Filistin özgür olacak" ifadelerinin yer aldığı paylaşımının ardından kadro dışı bırakılan, sonra 'affedilen' futbolcu El Ghazi, "Vicdanen sessiz kalamam" demişti. 

Son olarak ise ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi, İsrail-Filistin çatışmaları hakkındaki açıklamalarından ötürü Kongre'nin tek Filistinli üyesi, Demokrat Parti Michigan milletvekili Rashida Tlaib hakkında kınama kararı vermişti. Kararda, Tlaib'in "Nehirden denize, Filistin özgür olacak" sloganını kullanmasına atıf yapılmıştı. (DIŞ HABERLER)