10 Ekim unutulmadı: 'Mücadelemiz büyüyerek devam edecek'

10 Ekim 2015 yılında Ankara'daki Barış Mitingi'ne yapılan bombalı saldırı sonrası hayatını kaybedenler, Türkiye'nin dört bir yanında anıldı.

Malatya'da katliamda ölenler için Barış Güvercinleri Anıtına yürüyüş düzenlendi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 10 Ekim 2015 tarihinde Barış Mitingi için Ankara Garı önünde toplananlar bombalı saldırıya uğradı. 103 kişinin hayatını kaybettiği saldırılar, bugün Türkiye'nin pek çok ilinde yapılan etkinliklerle lanetleniyor. Hayatını kaybedenler ise fotoğraflarının önüne bırakılan karanfillerle anılıyor.

Ölenlerin aileleri anıta mum ve karanfiller koydu.

GÖKYÜZÜNE GÜVERCİNLER BIRAKILDI

Bu kapsamda Malatya'da katliamda ölenler için Barış Güvercinleri Anıtına yürüyüş düzenlendi. 10.04'te anıt önünde katliamda ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından gökyüzüne güvercinler bırakıldı. Ölenlerin aileleri anıta mum ve karanfiller koydu.

Katliamda yaralanan BTS Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir,"10 Ekim’de Ankara’ya gittiğimizde bu ülkenin on binlerinin yüreklerinde sevgi, gözlerinde umut, yüzlerinde gülücük vardı.10 Ekim umudu bu ülkenin kaderini değiştirebilecek bir umuttu" dedi.

10 Ekim Aileleri adına konuşan Abdullah Bakış ise sekiz yıldır adalet mücadelesi verdiklerini belirterek, "Yargılama sürecinde ortaya çıktı ki devletin güvenlikle ilgili bütün kurumlarının bilgisi olduğu halde katliam adım adım gelmiş. Hakikat ortaya çıksın diye çaba gösterdik, hâlâ da gösteriyoruz” diye konuştu.

CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız ise 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşananların aydınlatılması gereken karanlık bir yıl olarak Türkiye tarihine geçtiğini söyledi.

'KATLİAMIN UNUTULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından Adana İstasyon Meydanı'nda düzenlenen anmaya katliamdan yaralı kurtulanlar, ölenlerin aileleri ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Ölenlerin fotoğrafları ve kırmızı karanfillerin taşındığı anmada ölenlerin isimleri tek tek okundu. KESK Dönem Sözcüsü Eser Demirci, şöyle konuştu. "10 Ekim Barış Şehitleri'nin mirasına sahip çıkacağız. Barış karanfillerimiz bu ülkenin eşitlikçi, laik, insan haklarına dayalı, demokratik bir hukuk devleti olması için mücadele eden herkesin yüreğindedir. 10 Ekim Katliamı'nın unutulmasına izin vermeyeceğiz. Adalet mücadelemiz bu katliamda katillere yol verenler ve katliamın asıl sorumluları yargı önüne çıkarılıncaya ve cezalandırılıncaya kadar devam edecek."

HATİCE ÇEVİK'İN EVİ ZİYARET EDİLDİ

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu tarafından katliamda yaşamını yitiren Nilgül Çevik, Başak Sidar Çevik ve Yılmaz Elmascan için Suruç Mezarlığı’nda yapılmak istenen anma asker tarafından engellendi.

Nilgül Çevik ve Başak Sidar Çevik’in kabirlerinin bulunduğu Sergen Mahallesi'nde yapılmak istenen anma engellenince katliamda kızı Nilgün Çevik ve görümcesi Başak Sidar Çevik’i kaybeden Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik’in evi ziyaret edildi.

Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar’ın yanı sıra çok sayıda kişi, ilçe merkezinde Yılmaz Elmascan’ın mezarının bulunduğu Asri Mezarlığı da ziyaret etti.

Suruç Mezarlığı’nda yapılmak istenen anma asker tarafından engellendi.

Buradaki açıklamada konuşan Hatice Çevik, anmanın engellenmesine tepki gösterdi. Çevik “Katliamı sahipleniyorsunuz. Zaten şu ana kadar aydınlanmaması bunu gösteriyor. Her yıl anmalarımızı yapacağız. Bellek unutturulmaya çalışılıyor. Hiç kimse bu hafızayı silemez” dedi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar ise “Eğer Ankara’da bu güvenlik önlemi alınsaydı 103 insanımız yaşamını yitirmeyecekti” diye konuştu. 

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Kemal Yüksekkaya, basın metnini okudu. Yükselkaya katliamın göz göre göre geldiğini belirterek “Yargılama sürecinde hakikat ortaya çıksın, adalet gerçek anlamda tesis edilsin diye çaba gösterdik. Hala da gösteriyoruz” dedi. Katliamın ardından geçen 8 yılda iktidarın talepleri yok saydığını anımsatan Yükselkaya, şöyle devam etti: “Türkiye’de adaletin tesisinin ne kadar zor olduğunu, savaş çığlıklarının çoğaldığı dönemlerde 'barış' diye haykırmanın nelere mal olduğunu biliyoruz. Yaşıyoruz. Sesimizi çoğaltmaktan, dayanışmayı örgütlemekten başka bir yolumuz yok. Şenyaşar ailesinin adalet haykırışı ile 10 Ekim ailelerinin haykırışı aynıdır, birdir. Madımak aileleri ile Suruç ailelerinin sesi aynıdır, birdir. Roboski ailelerinin çığlığı, bizim çığlığımızdır. 5 Haziran 2013’te Diyarbakır’da bizler de öldük." Anma, mezarlığın girişine karanfillerin bırakılması ile son buldu.

MADENCİ ANITI ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPILDI

Zonguldak Demokrasi Platformu Sözcüsü Çağlar Öztürk, Madenci Anıtı'nda 10 Ekim Ankara Gar katliamı ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Zonguldak Demokrasi Platformu Sözcüsü Çağlar Öztürk, basın açıklamasını okudu. 

Öztürk, açıklamasında 10 Ekim Katliamı'nın milyonların ruhunda yarattığı yara ve açığa çıkardığı toplumsal yükün hala geçmek bilmediğini belirterek, “2015 yılının karanlık bir dönemine tekabül eden 10 Ekim Ankara Katliamı siyasi bir cinayettir” dedi.

Ankara Gar Katliamı'nın Türkiye devletinin başkentinin ortasında, bütün güvenlik bürokrasinin gözleri önünde gerçekleştiğine vurgu yapan Öztürk, “Katliamı gerçekleştiren IŞİD katilleri, patlama malzemeleri ile binlerce kilometre yolu adeta elini kolunu sallayarak, herhangi bir kontrole tabi olmadan geçmiştir. O dönemin karanlığından iktidarını tahkim etmek isteyenler, karanlık ve katliamdan oy hesabına dönenler, şehitlerimizi statlarda yuhalatanlar, bu katliama gereken tedbirleri almayarak yol verenler, bu toplumun, tüm halklarımızın vicdanında mahkumdur. Katillerin isimleri ortaya saçıldı ama failler sadece onlar değil. Failler aynı zamanda, '400 milletvekili verin ki bu iş huzur içinde çözülsün', diyenlerdir. Katiller stratejik derinlik, diye diye Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren aktörlerdir” şeklinde konuştu.

Çanakkale'deki anma İskele Meydanı'nda yapıldı. 


'BARIŞ KAZANACAK'

Çanakkale'de İskele Meydanı’nda düzenlenen anmada, Emek Partisi Çanakkale İl Başkanı Ercan Adsız'ın da yaşamını yitirdiği katliamın aydınlatılması ve sorumluların yargılanması talep edildi. Anmada açıklamayı KESK Şubeler Platformu sözcüsü Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Bülent Barın yaptı. Barın, "Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak! 10 Ekim Katliamı’nı Unutmayacağız, Unutturmayacağız!" diye konuştu.

Barın açıklamasında, "Bizler IŞİD’e ve IŞİD zihniyetine, gericiliğe, laiklik karşıtı faaliyetlere, halklarımızın düşmanlaştırılmasına teslim olmadık, olmayacağız. Bir kez daha savaş rüzgârlarının estirildiği bu dönemde ülkemizde, bölgemizde ve dünyada bedeli ne olursa olsun barış politikasını savunacak, emek ve demokrasi mücadelesini yükselteceğiz" dedi.

Seyit Rıza Meydanı’ndaki anmaya onlarca kişi katıldı.


'UNUTTURMAYACAĞIZ' 

Katliamda yaşamını yitirenler Dersim’de de anıldı. Dersim Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Seyit Rıza Meydanı’nda onlarca kişi bir araya geldi. Kitle adına basın açıklamasını Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Mazlum Doğan okudu. Doğan, sekizinci yılında katliamın sorumlularının hala yargılanmamasının insanlık suçu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Yüreğimiz kan ağlarken birileri statlarda barış karanfillerimizi yuhalattı. Bizler ülkemizin geleceğine kara bir leke olarak düşen katliamda yitirdiklerimizi birer birer toprağa defnettiğimiz sıralarda katliamı önlemek bir yana adeta yol veren iktidar anketlerle oy hesabı derdine düştü."

Öğlen saatlerinde ise 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda hayatını kaybeden Mesut Mak ve Adil Gür mezarları başında anıldı. Anmaya Mak ve Gür’ün yakınlarının yanı sıra Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Muğla Menteşe'deki anmada "Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak" denildi. 


MUĞLA: 'TESLİM OLMADIK, OLMAYACAĞIZ'

Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan Sınırsızlık Meydanı’nda 10 Ekim’de Ankara Gar Katliamı'nda yaşamını yitirenler için gerçekleşen anmaya; KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı.

Basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Bahadır Tamer, “Bugün; 42 ilde defnettiğimiz canlarımızın, yüzlerce yaralımızın ve on binlerce yoldaşımızın sözü işçilerin, kamu emekçilerinin eylemlerinde ve grevlerinde, kadınların özgürlük mücadelesinde, ekoloji savunusunda yaşıyor. Bizler IŞİD’e ve IŞİD zihniyetine, gericiliğe, laiklik karşıtı faaliyetlere, halklarımızın düşmanlaştırılmasına teslim olmadık, olmayacağız. Bir kez daha savaş rüzgârlarının estirildiği bu dönemde ülkemizde, bölgemizde ve dünyada bedeli ne olursa olsun barış politikasını savunacak, emek ve demokrasi mücadelesini yükselteceğiz. Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın bizlere bıraktığı en değerli miras olan emek, barış, demokrasi mücadelesini hep beraber, kol kola omuz omuza büyütmeye kararlıyız. Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak” dedi.

Eskişehir'deki anmada TMMOB, Tabip Odası ve KESK'in ortak basın açıklaması okundu.


ESKİŞEHİR: 'ELLERİNİZİ VİCDANLARINIZA KOYUN'

10 Ekim'de katledilenler 8'nci yılında Eskişehir'de Yediler Parkı'nda TMMOB, Tabip Odası ve KESK'in ortak düzenlediği açıklama ile anıldı. 104 kişinin yaşamını yitirdiği ve 500'e yakın kişinin yaralandığı Ankara Garı önünde yapılan saldırının üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen acısının hala taze olduğunu ifade eden Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Hamit Güçlüer, gerçeklerin açıklığa kavuşturulmasını istediklerini söyledi. 10 Ekim Ankara Katliamı Davası'nın gerçek sorumlular yargılanana kadar devam edeceğini dile getiren Güçlüer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Katliama ilişkin dava iddianamesi mahkemeye sunulduğu günden itibaren yürütülen soruşturmanın olayı tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşturmaktan uzak olduğunu ifade ettik. Katliamda ihmali olan kamu görevlilerinin ve sorumlulukları bulunan siyasetçilerin de yargılanması gerektiğini dile getirdik. Ne yazık ki mahkeme bu doğrultuda cesur bir adım atmadı ve bu eksik karar sonucunda kamuoyu vicdanında adalet tecelli etmedi. Yakın tarihimizin en karanlık döneminin aydınlığa kavuşması için siyasetçileri de ellerini vicdanlarına koymaya davet ediyoruz. Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak, Emek, demokrasi, barış kazanacak!" (HABER MERKEZİ)

 

Etiketler 10 Ekim Malatya Adana