10 Ekim Ankara Katliamının 8’inci yılı: Bu meydan ‘Barış Meydanı’ olana kadar buradayız

10 Ekim katliamının üzerinden geçen 8. yılda katliamda yaşamını yitirenler anıldı. Yapılan açıklamada "Bu meydan ‘Barış Meydanı’ olana kadar buradayız" denildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 10 Ekim Ankara Gar Katliamında hayatını kaybedenler anıldı. Katliamın 8’inci yılında Ankara Garı önünde yapılan anmaya hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralıların yanı sıra Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Milletvekilleri Perihan Koca, Gülderen Varlı, Zeynep Oduncu ve Zülküf Uçar, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP'li TBMM İdare Amiri Ensar Aytekin, CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, Orhan Sarıbal, Kayhan Pala, Gamze Taşçıer, Suat Özçağdaş, Burhanettin Bulut, EMEP Milletvekilleri İskender Bayhan ve Sevda Karaca, TİP Milletvekili Ahmet Şık, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik katıldı. 


Anma için gelenler Ulus’tan Ankara Garı önüne yürürken katliamın gerçekleştiği saat 10:04’te katliamda hayatını kaybeden 104 kişinin isimleri tek tek okundu. 


Hayatını kaybedenlerin anılmasının ardından 10 Ekim Derneği Eş Sözcüsü İshak Kocabıyık, dernek adına açıklama yaptı. 8 sene önce IŞİD’li iki canlı bombanın ellerini kollarını sallayarak Ankara’ya geldiğini söyleyen Kocabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir devlet düşünün ki, kendi insanına karşı yapılan katliama sessiz kalsın. Sessiz kalmayı bırakın; katillere yol versin, sırtlarını sıvazlasın. Yargılama sürecinde hakikat ortaya çıksın, adalet gerçek anlamda tesis edilsin diye çaba gösterdik. Hala da gösteriyoruz.”


‘BARIŞ DİYE HAYKIRMANIN NEYE MAL OLDUĞUNU BİLİYORUZ’

Yargılama sırasında pek çok hukuksuzlukla karşılaştıklarını anlatan Kocabıyık, “Bu 8 yıl, devlet ve siyasi iktidar tarafından bizim taleplerimizi yok saymakla, katliamın üstünü örtme gayretiyle geçti. Bizim açımızdan ise adalet arayışıyla, barış isteğiyle geçti. Biliyoruz Türkiye’de adaletin tesisinin ne kadar zor olduğunu. Savaş çığlıklarının çoğaldığı dönemlerde “barış” diye haykırmanın nelere mal olduğunu biliyoruz, yaşıyoruz. Sesimizi çoğaltmaktan, dayanışmayı örgütlemekten başka bir yolumuz yok” dedi. 

“Muktedirlerin, barış isteyenlerin sesin boğmak istediğini belirten Kocabıyık, “Madımak Katliamı suçlularının türlü gerekçelerle af edilmeleri, davanın zamanaşımı gerekçesiyle düşürülmesi aynı zamanda bize de bir ihtardır. Soma’da madenci yakınına atılan tekme aynı zamanda bize de atılmıştır. İş cinayetlerine dönüşen iş kazaları sesimiz kısılsın diyedir. Bu toprakların bütün zenginliğini yağmaya açanlar, bir avuç şirkete, sermaye grubuna peşkeş çekenler talan edenler, ekokırım yapanlar adalet arayışımıza, barış isteğimize kulak asmayanlardır” diye konuştu. 

'10 EKİM 2015 GAR KATLİAMI BİTMEDİ' 

Kocabıyık şöyle devam etti: “Bütün bunlar bize gösteriyor ki, 10 Ekim 2015 Gar Katliamı bitmedi. Yargılama süreciyle devam ediyor. Anıt Meydan için projelerimize izin vermemekle devam ediyor. Her yıl dönümü anmasında bize çıkarılan zorluk ve engellerle devam ediyor.”

‘BU MEYDAN BARIŞ MEYDANI OLANA KADAR BURADAYIZ’

Gar Meydanı, Barış Meydanı olana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Kocabıyık, “Katledilen kardeşlerimiz, anne babalarımız, çocuklarımız, yoldaşlarımız bu ömürlerini bize borç olarak bıraktılar. Bu borç adalet mücadelemizle, barış mücadelemizle, eşitlik, kardeşlik mücadelemizle ödenebilecek bir borçtur. Bu borcu ödemekte kararlıyız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu meydan, Barış Meydanı oluncaya kadar, bu meydana bu katliamı hatırlatacak anıt yapılana kadar buradayız. 
Burada olacağız” ifadelerini kullandı. 


Anma, DİSK, KESK, TMMOB başkan, eş başkan ve sözcülerinin konuşmalarının ardından Gar Meydanı’ndaki geçici anıt mezara karanfil bırakılmasının ardından sona erdi.