10 Ekim Davası: Gazeteciler mi tehlikeli, IŞİD’liler mi?

10 Ekim Ankara Katliamı davasının firari sanıklar yönünden devam eden 18’inci duruşması Ankara Adliyesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti 19’uncu duruşmayı 23 Mart 2023 tarihine erteledi.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - ‘Emek, Barış ve Demokrasi’ sloganıyla 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da düzenlenmek istenen mitinge yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği saldırının yargılamasına Ankara Adliyesi’nde devam edildi. Tutuklu tek sanık Erman Ekici’nin tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti 19’uncu duruşmayı 23 Mart 2023 tarihine erteledi.

IŞİD’in 103 kişiyi katlettiği, yüzlerce insanı yaraladığı katliamın firari sanıklar yönünden devam eden davasının 18’inci duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlarla sivil toplum ve meslek örgütü temsilcileri katıldı.

Avukat İlke Işık, IŞİD söz konusu olduğunda savcılığın adım atmadığını ileri sürerek Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı’nın Suriye’de oldukları değerlendirilen isimlerin adreslerini vermemesini eleştirdi. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da tutuklanan belgeselci Sibel Tekin’i hatırlatan Işık, şunları söyledi:

“Sibel Tekin ilk kez 10 Ekim duruşmasına gelemedi. Hakkında hiçbir şey olmamasına rağmen cezaevinde. Sibel nerede? IŞİD’liler nerede? Bunca zamandır neden bu dosyada bir gelişme olmadı? Dosyaya neden kısıtlılık kararı getirdiniz? Bu ülkede gazeteciler mi daha tehlikeli? IŞİD’liler mi?”

Avukat Senem Doğanoğlu, olay yeri inceleme kapsamında bomba imha uzmanlarının beyanlarının dinlenmesi gerektiğini belirterek, “TEM değil, Adli Tıp Kurumu’nun üç boyutlu canlandırma ile fotoğraf ve videolarla kimliklendirme yapmasını istiyoruz” dedi.

Sincan 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Talha Güneş, ‘İslami’ yaşamaya çalışan insanların mahkemede suçlu sıfatıyla tutulduğunu belirterek, “6 yıldır aynı hikayeyi aynı sözcüklerle dinliyoruz. Bu mahkeme sakallı olan herkesi düşman olarak görüyor. İlke Işık, hekim sıfatlı terör savunucusunu mağdur olarak yansıtmaya çalışıyor” dedi.

Duruşmaya izleyenler Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın ‘terör savunucusu’ olarak itham edilmesine tepki gösterdi. Mahkeme başkanı ise “Müdahaleye etmeyin. Kapatırım duruşmayı” ifadelerini kullandı.

Duruşmada cezaevlerinde bulunan Abdülmuttalip Demir, Hakan Şahin, İbrahim Halil Akçay, Erman Ekici, Hacı Ali Durmaz, Resul Demir, Talha Güneş dinlendi.

10 EKİM DAVASI ERTELENDİ

10 Ekim Katliamı’nın firari sanıklar yönünden devam eden davasının 18’inci duruşması tamamlandı. Tutuklu tek sanık Erman Ekici’nin tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti 19’uncu duruşmayı 23 Mart 2023 tarihine erteledi.

‘10 EKİM’İ KİMSE UNUTTURMAYACAK’

Duruşmanın sona ermesinin ardından davayı takip edenler Ankara Adliyesi önünde “10 Ekim’i unutma, unutturma”, “AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla açıklama yaptı. Polis 10 Ekim ailelerinin slogan atmasını engellemeye çalıştı.

10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşkun, 8 yıldır değişen bir şeyin olmadığını, katliamda yaşamını yitirenlerin kanının halen yerde olduğunu ve ‘gerçek adaletin’ bir gün geleceğini söyledi. Coşkun, şunları söyledi:

“Dünyada nerede bir katliam varsa orada bir acı var, Türkiye’de ise zulüm var. Yıllardır evlerimizde huzursuzlukla, mutsuzlukla yaşıyoruz. Derdimiz acının sağaltılması. 10 Ekim’i kimse unutturmayacak. Biz bu mahkeme salonlarını doldurmaya devam edeceğiz.”