10 Ekim Davası ertelendi: 'Bu mücadele devam edecek'

10 Ekim Ankara Katliamı davasının firari sanıklar yönünden devam eden davasının 20’nci duruşması Ankara Adliyesi’nde görüldü. Bir sonraki duruşma 8 Eylül 2023 tarihinde.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - ‘Emek, Barış ve Demokrasi’ sloganıyla 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da düzenlenen mitinge yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırının yargılamasına 20’nci duruşmayla devam edildi. IŞİD’in 103 kişiyi katlettiği, yüzlerce kişiyi yaraladığı 10 Ekim Ankara Katliamı’nın firari sanıklar yönünden devam eden davasının 20’nci duruşması Ankara Sıhhiye Adliyesi’nde bulunan 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma öncesi, geçmişte Antep Valiliği yapan ve seçimlerin ardından İçişleri Bakanı olarak görevlendirilen Ali Yerlikaya’nın ödüllendirildiğini belirten 10 Ekim Davası Komisyonu Avukatları, bu duruşmada da katliamda kamu sorumluluğunu hatırlattı.

SANIK EKİCİ SAVUNMA YAPTI

Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçlaması yöneltilen sanıklardan Erman Ekici, SEGBİS sistemiyle savunma yaptı. Örgüt üyeliğinden beraat ettiği dosyanın anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçlamasıyla karşısına geldiğini belirten sanık Ekici, bazı isimlerin tanık olarak dinlenilmesini istedi. “İnsanları tanıyorum diye yargılamıyorum” ifadelerini kullanan Ekici, “Ben bu dosyalardan zaten beraat aldım. Kamplara gitmişim. Kamplara gittiğim fotoğrafımı göstersinler kabul edeceğim. Türkiye’de ne zaman düğüne gitmek, arabayla gitmek suç oldu? Ben ilahi söylemişim, söylemişsem bile neresi suç? Ben ilahinin içinde 'kimi vurun kimi patlatın' demişim”  ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı sanıklardan Hacı Ali Durmaz’a sanık Erman Ekici’yi tanıyıp tanımadığını sordu. Durmaz Ekici’yi tanımadığını belirtirken ‘Ebu Talha’ kod adlı kişinin kim olduğunu bilmediğini söyledi.

SANIK AVUKATI: SAVCILIK MAKAMLARI LAĞVEDİLMELİ

Sanık Erman Ekici’nin avukatı müvekkilin suçsuz olduğunu belirterek savunma yaptı. Savcılığın hazırladığı iddianameye tepki gösteren sanık avukatı, “Savcılık makamları lağvedilmeli. Savcının yapması gereken işi kolluk hazırlıyor. Sekiz yıl adam tutuklu kalmış bu savcılık makamı ne yapmış? Ortada böyle bir iddianame var. Ekonomik kriz var zaten savcılıklar lağvedilmeli” dedi.

Bu ifadelere karşılık mahkeme başkanının “TBMM’ye dilekçe yaz” sözüne karşı avukat “CİMER’e  yazdım” yanıtını verdi.

SANIK AVUKATI CHE GUAVERA’YI, DENİZ GEZMİŞ’İ HEDEF ALDI

Sanık avukatının, “Tarafsız yargı Mahir’e, Deniz’e idam kararı vermiş. Che Guevara ülkeden ülkeye terör ihraç eden biri. Bunları anmak demokratlık, mümkün ama benim müvekkilim Usame Bin Ladin’in ölümüne üzüldüğünü belirttiği için suçlanıyor” sözlerine salondan tepkiler geldi. “Onlar bizim değerimiz” diyen katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarına dönen sanık avukatı, “Sözümü kesmeyin, savunma yapıyorum” dedi. Araya giren mahkeme başkanı konuşmanın savunma kapsamında olduğunu, itiraz edenleri salondan atacağını söyledi.

Sanık avukatı 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yapılan eylemlerin anayasal düzeni değiştirmek için olduğunu belirterek, “IŞİD’in böyle bir problemi yok derdi yok” dedi. Sanık avukatı müvekkilinin beraatini talep etti.

SANIKTAN MAĞDUR AVUKATINA: ÇENESİNİ YORMASIN

Sanık Erman Ekici’nin esasa dair savunmasının ardından 10 Ekim Katliamı Davası avukatlarından Eylem Sarıoğlu sanığa soru sormak üzere söz aldı. Bu sırada sanık Ekici, “Çenesini boşuna yormasın yanıt vermeyeceğim” dedi. Tepki çeken bu sözün ardından Sarıoğlu dosyada Ekici’ye yönelik delillere dair konuştu. Avukat Sarıoğlu’nun Erman Ekici’nin örgütsel şemada katliamın düzenleyicisi ve finansmanına dair deliller olduğunu ifade ettiği sırada sanık Ekici’nin itirazı geldi. Bunun üzerine Sarıoğlu, “Ben sana sorduğumda cevap verseydin” dedi ve sözlerine devam etti.

Avukat Senem Doğanoğlu, Erman Ekici’nin anayasal düzene karşı suçlamanın yanı sıra insanlığa karşı suçtan da yargılandığını hatırlattı. Ekici’nin Suriye’de olduğu süreçte IŞİD’in büyüdüğünü ifade eden Doğanoğlu, Ekici’nin Suriye’ye yaralı taşıdığını Ekici’nin babasının da ifadelerinde yer aldığını söyledi.

‘ÖNLEM ALMAMIŞ KİŞİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ATANDI’

Bir sonraki duruşmada katliamın sekizinci yılına gelineceğini belirten avukat İlke Işık, İçişleri Bakanlığı’na eski Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanlığı’na atandığını belirterek, “Bu dönemi yaşamış önlem almamış kişinin İçişleri Bakanı olması ayrıca konuşulacak. Biz İçişleri Bakanlığı’ndan yıllarca sorularımıza yanıt alamadık. Belki yeni dönemde İçişleri Bakanlığı aynı davranmaz diye umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Antep’teki emniyet müdürlükleri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Işık, yetkililerin suç duyurusu yokmuş gibi davrandığını söyledi, birilerinin bunu engelleyip engellemediğini sordu, “Bu dönem amirleri olan Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanı olduğu yerde bütün soruşturmaların araştırılması gerekir. Sekiz yıla geliyoruz, tek bir kamu görevlisi yargılanmadı, soruşturma dahi açılmadı. Patlamanın olduğu yere gaz atan çevik kuvvet bile yargılanmadı. İnat ve ısrarla hiçbir kamu görevlisi yargılanmıyor. Zamanında Antep Valiliği'ni yönettiği yeni İçişleri Bakanı’ndan bu dönemde yaşananlara dair belge ve bilgileri talep ediyoruz ” diye konuştu.

SANIK AVUKATI: BU TÜRKİYE’DE OLACAK ŞEY DEĞİL

Verilen aranın ardından sanık avukatının beyanlarına devam edildi. İnsanlığa karşı suç işlenmediğini savunan ve katılan avukatlarına yönelik suçlayıcı konuşan sanık avukatı, “Burada insanlığa karşı suça ilişkin unsurlar oluşmamıştır. İnsanlığa karşı suçtan yargılanması gerekiyorsa bu Türkiye’de olacak şey değil. İnsanlığa karşı suçtan yargılanması gerekiyorsa yeri bellidir. Uluslararası Ceza Mahkemesi kurulmuştur. İnsanlığa karşı suçtan yargılanması gereken biri varsa Irak, Afganistan’da insanları katleden koalisyon devletleridir. Şeriat getiren katil, demokrasi isteyen bir şey olmuyor. Bir kişi ‘komünizm istiyorum’ diyebiliyor ama ‘Şeriat istiyorum’ diyemiyor. Bu hakkaniyetli midir” ifadelerini kullandı.

21’İNCİ DURUŞMA 8 EYLÜL’E ERTELENDİ

10 Ekim Katliamı’nın firari sanıklar yönünden devam eden davasının 20’nci duruşması tamamlandı. Verilen ara kararda haklarında yakalama kararı olan sanıkların yakalanmasına dönük kararın devamına hükmedilirken kırmızı bülten kararı hakkında Adalet Bakanlığı’ndan müzekkereye cevap verilmesinin beklenmesine karar verildi. Yeni tanıkların dinlenmesine dönük talepleri kabul eden mahkeme 21’inci duruşmayı 8 Eylül 2023 tarihine ertelendi.

‘TÜM TALEPLERİMİZ REDDEDİLDİ’

“Katil IŞİD iş birlikçi AKP”, “10 Ekim’i unutma unutturma” sloganı atan 10 Ekim Aileleri duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yaptı. 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Her duruşmadan çıktığımızda hissettiğimiz kırgınlığı hissediyoruz. Adalet arayışıyla katılanların doldurdukları duruşma salonunda yine tüm taleplerimiz reddedilerek bir sonraki duruşmaya evrildi süreç. Gerçek adalet taleplerimiz karşılanmadı. Ömrümüzden geçen yıllara rağmen ilk günlü kararlılığımızla duruşma salonlarını dolduruyoruz. Kötü soruşturmalar nedeniyle gerçek adaletten bahsedemiyoruz. Bu mücadele devam edecek, gerçek sorumlular yargılanıncaya kadar devam edecek” ifadelerini kullandı.

Etiketler 10 Ekim dava