1 Mayıs öncesi işçilerden deprem senaryoları talebi

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu deprem sonrası işçi sınıfının talep ve önerilerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) deprem sonrası işçi sınıfının talep ve önerilerini açıkladığı basın toplantısını TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirdi.

İİSŞP, başta beklenen İstanbul depremi olmak üzere tüm felaket senaryolarında hem işçilerin can güvenliğinin sağlanması hem de işçilerin can kurtarması için düzenlemeler yapılmasını talep etti. Açıklamada, ‘’Kentsel dönüşüm ve deprem öncesinde yapılması gerekenler açıktır ve beklenen İstanbul depremi ile ilgilide kentin tüm paydaşlarını birlikte hareket etmeye çağırıyoruz’’ denildi.

İŞ YERLERİ, FABRİKALAR NE KADAR GÜVENLİ?

Toplantı, Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna’nın açılış konuşması ile başladı.

Tuna, "Yaşanan felaket sonrası; deprem sırasında ve sonrasında işçilerin sağlığı ve işçilere düşen olası görevleri ele aldık. Okullar ve sağlık kuruluşlarının güvenli olduğu söyleniyor ama iş yerleri ve fabrikalar ne kadar güvenli? Özellikle 1 Mayıs öncesi bu konuya dikkat çekmek istiyoruz" dedi ve "1 Mayıs'ta kutlama olmayacak ama elbette etkinlikler olacak. İş yerleri başta olmak üzere bazı taleplerimiz olacak’’ ifadelerini kullandı.

Toplantıda afet anında arama ve kurtarma çalışmalarında görev alabilecek tüm fabrika ve işyerlerinde arama kurtarma ekipleri kurulması gerektiği önerisi öne çıktı. Fabrika işçilerinin, maden işçilerinin, liman işçilerinin, lojistik işçilerinin, inşaat işçilerinin ülkenin dört bir yanında ve gerekli birimler işyerlerinde kurulduğunda afet anında en etkin müdahale ekipleri olabileceğine vurgusu yapıldı.

'RANT UĞRUNA KAÇINCI FELAKET?'

Deriteks Tuzla Şube Başkanı Hikmet Numanoğlu, İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu adına basın açıklamasını okudu. Numanoğlu ‘’Rant uğruna yaşadığımız kaçıncı felaket?’’ diye sordu ve devam etti:

"Bile bile, göz göre göre gelen bu yıkım ile ilgili binlerce kez bilim insanları uyardı. Nasıl ve nerede tedbir alınması gerektiğini tane tane anlattılar. Her yıkım sonrası ders çıkarılmadığı gibi bugünde olup bitenlere bakıldığında gerekli sonuçlar çıkarmaktan uzak bir anlayışın orta yerde durduğu görülmektedir."

Öncesinde de tedbir alınmadığı gibi deprem sonrasında da yardım elinin uzatılmasında da sorunlar yaşandığı gün gibi ortada diyen Numanoğlu, yaklaşan 1 Mayıs’a da dikkat çekti.

Numanoğlu, ‘’1 Mayıs'ta başta depremden etkilenen tüm emekçiler ve işçiler için bu 1 Mayıs'ı her dönem olduğundan daha anlamlı ve önemli bir şekilde alana taşımak gerekir’’ ifadelerini kullandı.

Depremzede, hemşire ve Sağlık İş İstanbul Şubesi Denetim Kurulu Başkanı Fadime Daban da "Felaket durumda nereye gideceğinizin önceden planlanması gerekiyor. Biz makyaja dayalı bina istemiyoruz, gece rahat uyanacağımız temeli sağlam binalar istiyoruz’’ dedi.

Basın toplantısını izlemek üzere katılan diğer sendika üyeleri de toplantıda görüşlerini paylaştı.