YAZARLAR

Bu lige Cavcav ismi yakışır

Yeni ligin adına "İlhan Cavcav Ligi" denmesi tam isabet bir karardır. İlhan Cavcav, tam olarak bu ülke futbolunu en iyi temsil eden futbol karakteridir. Kaçakçılık, yolsuzluk, ölüm tehdidi, şiddet, şike iddiası hepsi bir arada. Onun adının verildiği lig sezonuna da bu olaylar dizisi dahilinde hazırlanmak cuk oturmuştur.

Kaçakçılık, yolsuzluk, ölüm tehdidi, şiddet, şike iddiası hepsi bir arada. Araya bir de 'erotizm, aşk, entrika' yazsam muhtemelen ABD yapımı bir dizinin tanıtımının cümlelerinden bitiş cümlesi olabilirdi. Adını da dizinin iyi satması için "Footballers Wives" yaparsan tamam, izlenme rekoru kırar. Gerçi İngiltere'de bu dizi yapıldı da ancak 5 sezon sürebildi. Fakat ilk cümlemde saydığım birkaç sıfat ve isim tamlaması dizi tanıtımı yazısından alıntı değil, sadece TFF yapımı bir futbol liginin unsurlarının içinde bulunduğu olayları niteliyor.

KAÇAKÇILIK

Cinsiyet rolleri inşa edilirken araba erkek çocuğunun önüne konulur ve zamanla da en sevdiği oyuncak haline gelir. Erkek futbolcular da yüksek ücretli sözleşme imzalamalarının ardından ilk olarak çocukluklarında oynadıkları arabaların en lüksünü altlarına çeker. En yakın arkadaşları da genelde zaten galeri sahipleri olur. Fenerbahçeli futbolcu Ozan Tufan ve Başakşehir'in kaptanı Emre Belözoğlu, yapılan lüks araç kaçakçılığı soruşturmasında ifadeye çağırıldı. Volkan Şen ve Tayfur Havutçu da operasyon kapsamında adı geçenler arasında. Satın aldıkları araçların ülkeye kaçak olarak sokulduğu iddiası mevcut. Araçların kaçak olarak içeri alındığını bilmeleri halinde suça ortaklıktan ceza almaları mümkün. Futbolcular üzerinde kesinleşmiş bir suçlama olmasa da böylesine bir çemberin içindeler.

YOLSUZLUK VE ÖLÜM TEHDİDİ

Atilla Türker, son yazılarında transfer mucizelerine imza atan Antalyaspor'un, transferlerde yer alan menajerler ve dönemin kulüp başkanı Gültekin Gencer hakkında inanılmaz yüksek seviyede olan yolsuzlukları kaleme aldı. Futbol dünyasındaki değeri 100 bin TL'lik futbolcuların nasıl 5-10 katına pazarlandığını, isimlerini ve alınan ücretleri, hangi menajerin ve menajerlerin şirketlerinin kulüplerin kasalarını soyup soğana çevirdiğini tek tek yazdı Türker. Elinde kesin bilgi ve belge olmasa bu konuda bir şeyler yazmazdı. Ganalı Asamoah Gyan'ın transfer sürecinde yaşananları anlattıkları ibretlik. Atilla Türker yazdığı bu yazıların ardından ceplerini doldurduğunu söylediği menajerlerce ölüm tehditleri aldı; şu anda, şükür ki, hayatta.

ŞİKE

Uzun yıllardır apaçık bir şekilde siyasi partilerle ilişki içinde olan, bu ilişkiler bittikten sonra küme düşmemeye oynayan, zaman zaman son anda kurtulan ancak geçen sezon artık düşmekten kurtulamayan Gaziantepspor'un kaptanı El Yasa Süme, başka bir takım adına, başka bir takımın ligde kalması için teşvik primi vermek üzere telefon görüşmeleri yapmış. Gazianterspor yönetimi bu konuda internet üzerine gerekli telefon konuşmalarını yükledi. İşin içinde Gaziantespor yok. Yani kulübün düşmesi ile takım kaptanının yaptığı konuşmalar bağlantısız. Ama Manisaspor'lulara Büyükşehir Gaziantep Futbol Kulübü'nün ligde kalması Şanlıurfaspor'u yenmeleri yönünde 4 Manisasporlu oyuncuya teklif edilen bir teşvik primi var.

ŞİDDET

Geçen sezonun bitiminde Başakşehirli 4 futbolcu 2 gazeteciyi dövdü. Dünyanın gözü önünde olan görüntülere rağmen 3-5 maç ceza verildi kendilerine. Kadro dışı bırakılanlar geri alındı. 6222 sayılı yasaya göre 'spor müsabakalarını seyirden men' cezası aldılar. Fakat lig maçlarında sahada yer alabilecekler. Bu olayın bir kaç hafta sonrasında Arda Turan, Bilal Meşe'ye saldırdı. Gençlik ve Spor Bakanlığı başta olmak üzere herkes Arda'nın yanında saf tuttu. Son olarak Türkiye Futbol Futbol Direktörü, Türkiye Futbol Federasyonu yöneticisinin mekânına gece baskını yaparak kavga çıkardı, şiddet uyguladı ve yönetici direktör hakkında "Gördüğüm yerde döveceğim" açıklamasını yaptı.

İSİMDE DOĞRU SEÇİM

Yıldırım Demirören Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olarak 2014/2015 sezonuna Süleyman Seba sezonu adı verildiğini açıklamıştı. Daha sonra Hasan Doğan ve Turgay Şeren sezonları adı verildi. Niyet, ligin adını ülke futbol tarihinde centilmen karakterleriyle öne çıkmış isimlerle bir araya getirerek onların yarattığı ortamın devam etmesini sağlamaktı. Bu uygulamanın en büyük muhalefetlerinden biriydim en başından bu yana. Çünkü sadece bir insanın adını vererek o ortamın karakterini değiştiremezsin. Olmaz...

Ve fakat bu uygulamanın son kararını tam yerinde buluyorum. Yeni ligin adına "İlhan Cavcav Ligi" denmesi tam isabet bir karardır. Tribünden kalkarak Ankaragücü taraftarına kol sallamasıyla, futbolcularına karakter haklarını gözardı edip sakal kesme yasağı koyan, 5 gün içinde Yılmaz Vural'ı kovarak rekor kıran, 35 yılda 41 teknik direktörle çalışan 57 kez teknik direktörlük değişikliği yapan, polemik ve söz düellosu yaratmaktan çekinmeyen, ülkenin en önemli kulüplerinden birine terör örgütü benzetmesi yapan, sözleşmesinde yer alan tazminatını isteyen eski çalışanına ödememekte direten bir başkan tipi olarak İlhan Cavcav, tam olarak bu ülke futbolunu en iyi temsil eden futbol karakteridir. Onun adının verildiği lig sezonuna da bu olaylar dizisi dahilinde hazırlanmak cuk oturmuştur. Eğer mümkünse İlhan Cavcav'ın adı bu ligle birlikte her zaman yaşatılsın! Bu lig bunu hak ediyor çünkü.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.