Yerlikaya: Kültürpark'ta İzmir Büyükşehir Belediyesi dokuyu korumalı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve 2016 yılının Nisan ayında İzmir I Nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu onayına sunulmuş olan Kültürpark Revizyon Projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na görüş için soruldu. Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Ozay Yerlikaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de geçmiş süreçten dersler çıkartması gerektiğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark projesiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Kültürpark'ta geçtiğimiz günlerde, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve 2016 yılının Nisan ayında İzmir I Nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu onayına sunulmuş olan Kültürpark Revizyon Projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na görüş için soruldu. Bakanlık, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlamış olduğu projeyi koruma amaçlı imar planı olmadığı gerekçesiyle reddetti.

Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Ozay Yerlikaya, sürece ilişkin bir değerlendirme yaparak Kültürpark’ın doğal yapısının korunmasına yönelik önerilerini ve sonrasında nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini Gazete Duvar’a anlattı. Yerlikaya, Kültürpark’ın geleceğine ilişkin yeni bir sürece girdiklerini ve bu yönde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de geçmiş süreçten dersler çıkartması gerektiğini vurguladı.

'İZMİRLİ OLMAK BUNU GEREKTİRİYOR'

Yerlikaya, sözlerine “Bildiğiniz gibi Kültürpark Revizyon Projesi, 13 Mayıs 2016 tarihinde karşımıza çıktı; ancak bundan çok uzun zaman önce tartışılmaya başlamıştı. Maalesef katılımcı süreç tam olarak işletilemeden projenin sunumu yapıldı. Bu projeyi biz Peyzaj Mimarları Odası olarak incelediğimizde 2014 yılında gerçekleştirdiğimiz Kültürpark Çalıştayı Raporu'nun dikkate alınmadan oluşturulduğunu gördük. Aynı şekilde diğer meslek odaları da kendi mesleki ilkeleri açısından projeyi değerlendirdiler ve meslek odalarına sivil inisiyatifler dahil edilerek yeni bir platform oluşturuldu. Bu görüşler çeşitli rapor ve basın açıklamalarıyla kamuoyunun gündemine getirilse de idare tarafından beklenen karşılığı bulmadı ve kurul onay süreci başladı” diyerek başladı.

'TARİHSEL BİR DEĞERDİR'

“Bu süreçte meslek odaları olarak etkin bir şekilde kurula projeye ile ilgili görüşlerimizi anlatmaya çalıştık ve nihayetinde kurul, Bakanlık görüşüyle bizim de talep ettiğimiz gibi ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ yapılmadan projeyi onaylamayacağını ilan etti. Aslında esas olan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve kentin en önemli dinamiklerinden olan meslek odalarının ortak bir noktada buluşmasıydı. Ben halen daha bu şansımızın olduğuna, uzlaşı ile belediyenin Kongre ya da Sergi Merkezi adıyla yapmak istediği yapıdan vazgeçerek bu alanı tamamen İzmir'in yeşil alan rezervi olarak kullanma konusunda karar vereceğine ve İzmirli olmanın da bunu gerektirdiğine inananlardanım" diyen Yerlikaya, "Kültürpark kültürel bir mirastır, tarihsel bir değerdir, doğal bir yeşil dokudur, ekolojik, hassas bir bölgedir ve çevresiyle yaşayan ve yaşatan bir varlıktır.

Bu yüzden korunmalıdır, yaşatılmalıdır ve gelecek kuşaklara aktarılmalıdır. Kültürpark'ı çevresiyle beraber bir bütün olarak düşünmek esastır. Çünkü Kültürpark aynı zamanda İzmir'in yeşil kuşak ağının yeniden kurgulanması için bir fırsattır. Koruma kurulunun da istemiş olduğu Koruma Amaçlı İmar Planı’nda Kültürpark'ta yer alan her canlı varlığın (Flora ve faunanın) nasıl korunacağı tek tek tarif edilmelidir" dedi.

“Parkın yenilenmesi, doğal malzemelerle dönüştürülmesi, bitki varlığının arttırılması, binalardan ve gereksiz eklentilerden arındırılması, hangarlardan ve otoparklardan kurtarılması çok önemlidir. Ancak her adım atılırken burada yer alan canlı varlığın nasıl korunacağı tek tek açıklanmalıdır. Aksi halde bir ağacın ya da bir sincabın yaşamını kepçeyi kullanan operatörün inisiyatifine bırakmış oluyoruz.Belediyenin elinde Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan çok önemli bir argüman olan bitki varlığı envanteri bulunmaktadır; bunun yanına tarihi yapılar ve faunaya yönelik envanter çalışmaları da katılırsa Kültürpark'ı nasıl koruyacağımızı daha rahat planlayabiliriz" diyerek belediyenin imkanlarına vurgu yapan Yerlikaya sözlerini, Yaşanılan bu önemli süreçte İZFAŞ'ın Kültürpark'tan çıkması çok önemlidir, içeriğinin ne olduğu konusunda çok net bir bilgimiz olmasa da Kültürpark'a yönelik bir müdürlük oluşturulması önemli bir adımdır ve mevcut bitki varlığını korumaya yetecek nitelik ve sayıda personelin istihdam edilmesi çok önemlidir.

'KESİNLİKLE İZİN VERİLMEMELİDİR'

Kültürpark'ın mesleki uzmanlardan oluşacak bir özel kurul denetiminde çalışması ve parkın işletim modelinin katılımcılık esasıyla kurgulanması gerekmektedir. Çevresinde yer alan Basmane Çukuru'nda Kültürpark'a zarar verecek bir yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemelidir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin karbon ayak izini yok etme konusunda son dönemde ortaya koyduğu hedefler doğrultusunda bu kente kazandırılacak her metrekare yeşil alan daha da önem kazanmıştır. Bir odunsu taksonun yılda 24 kg karbonu absorbe ettiği ve ülkemizde bir insanın yılda 4 ton karbon salınımı yarattığı düşünüldüğünde yaşlı bitki varlığının korunmasının ve yeni yeşil alanların oluşturulmasının ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılmış oluyor. Yani Kültürpark'a binlerce metrekare büyüklüğünde yapılar inşa edilmesi bizim en son ihtiyacımız olan şeydir.

'GEREĞİNİ YAPMAK BAŞKANIN ELİNDEDİR'

Kişisel olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden sosyal demokrat belediyecilik anlayışı çerçevesinde, ilgili meslek odaları ve uzmanların dahil olduğu katılımcı bir süreç yürüterek, Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı’nı oluşturmasını bekliyorum. Bu süreçte uzlaşı ile Kültürpark içerisinde yer alan ve kaldırılması mevcut bitki varlığına ve hayvan popülasyonuna zarar vermeyecek dönüşümler için adımlar da atılabilir. Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlamak dışında çözüm yolları aramanın Kültürpark'a bir fayda getirmeyeceğine inanıyorum.

“Kültürpark için yapılacak şey çok nettir, bunun gereğini yapmak da Sayın Belediye Başkanı'nın elindedir. Kültürpark bir Kent Parkıdır, dolayısıyla bir başka ana fonksiyona ihtiyacı bulunmamaktadır" diyerek bitirdi.