Filmekimi'nden iki sürpriz film

Bu yıl 15'inci kez sinemaseverlerle buluşacak olan Filmekimi'nin programı şekillenmeye başladı. Filmekimi kapsamında Krill Serebrennikov ve Thomas Vinterberg'in yeni filmleri de gösterilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen Filmekimi'nin programı giderek genişliyor. İKSV'den Duvar'a yapılan açıklamaya göre Cannes'ın çok konuşulan filmlerinden The Student ve Berlin Film Festivali’nden ödülle dönen yapımlardan The Commune, bu yıl ilk kez Filmekimi kapsamında izleyiciyle buluşacak. 

THE STUDENT

Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen ve epey ses getiren The Student köktendincilik üzerine kışkırtıcı bir hikâye anlatıyor. Krill Serebrennikov’un yönettiği Günümüz Rusya’sında geçen filmin merkezinde lise öğrencisi Venya yer alıyor. Delikanlı önce beden eğitimi derslerinde mayo giyilip yüzülmesine, bir sonraki gün cinsel eğitim dersine, daha sonra da evrim teorisinin müfredata dahil edilmesine karşı çıkıyor. Tek dayanağı, elinden eksik etmediği ve sürekli alıntıladığı İncil. Üstelik Venya şaşırtıcı derecede iyi bir vaiz ve etrafındaki hemen herkesi neredeyse ikna edecek gibi görünüyor, idealist biyoloji öğretmeni Elena hariç. Kirill Serebrennikov’un Mariusvon Mayenburg’un oyunundan senaryolaştırıp yönettiği The Student, izleyiciyi huzursuz ederken düşünmeye çağıran, cesur bir film.

THE COMMUNE

Bir akademisyen olan Erik ve ünlü bir haber sunucusu eşi Anna… Hayatlarındaki boşluğu doldurmak adına aile dostlarını onlarla birlikte yaşamak üzere şehir dışındaki kocaman evlerine davet eder. Artık bir düzine insan, hayatlarına devam etmek için kolektif kararlar vermek zorundadır. Böylece başlayıveren komün hayatında, Erik, öğrencilerinden birine âşık olana değin her şey yolunda gidecektir. Thomas Vinterberg, yeni filminde, bir evliliğin yeniden doğum ve yıkım hikâyesini çocukluk tecrübelerinden beslenerek anlatıyor.

The Commune, hayatın kendisi gibi, yer yer eğlendiren ama nihayetinde can acıtan bir film. Başroldeki Trine Dyrholm 2016 Berlin Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü The Commune’deki rolüyle aldı.

7-16 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Filmekimi'nin açıklanan ilk filmi Todd Solondz imzalı Wiener-Dog olmuştu.

Festivalin diğer filmleri ise şimdilik şu şekilde:

American Honey - Andrea Arnold (Cannes Film Festivali ve Jüri Ödülü)

It's Only the End Of The World- Xavier Dolan (Cannes Film Festivali Grand Prix Ödülü)

Toni Erdmann - Maren Ade (FIPRESCI Büyük Ödülü ve Almanya'nın Oscar Adayı)

Slack Bay- Bruno Dumont

Swiss Army Man - Dan Kwan ve Daniel Scheinert

Elle - Paul Verhoeven

Wiener-Dog- Todd Solondz

Dogs -Bogdan Mirica (Romanya sinemasından)

Graduation - Cristian Mungiu (Romanya sinemasından)

Sieranevada - Cristi Puiu (Romanya sinemasından)

The Salesman - Asghar Farhadi (Cannes En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu ödülü)

I, Daniel Blake - Ken Loach (Altın Palmiye, Locarno Film Festivali İzleyici Ödülü )

Arrival - Denis Villeneuve

Paterson - Jim Jarmusch

La Fille Inconnue - Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne

Julieta - Pedro Almodovar

Florence Foster Jenkins - Stephen Frears