HDP'den değerlendirme: Plan 'siyaset yasağı'

Eşbaşkan Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve artan baskının 'referandum süreci'yle ilişkilendirildiği HDP MYK toplantısına göre asıl amaç siyasi aktörleri yasaklı hale getirip partiyi itibarsızlaştırmak. Bu değerlendirmeye göre taban da alternatif siyasi yapılara yönlendirilmek istenecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından olağanüstü toplanan HDP MYK yaklaşık 5 saat sürdü. Yeni parti sözcüsü olarak HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir’in belirlendiği toplantıya cezaevinde bulunan HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da avukatları aracılığıyla birer mesaj gönderdi.

'PARTİMİZLE GURUR DUYUYORUZ'

Edinilen bilgiye göre, eş başkanların mesajlarında artan baskılara karşın HDP milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri, il-ilçe yöneticileri ve üyelerin çok iradeli ve dirayetli bir çalışma yürüterek tutuklu yönetici ve milletvekillerinin yokluğunu aratmadığı belirtilerek, “Partimizle gurur duyuyoruz” denildi.

MECLİS’TEN ÇEKİLME YOK

Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından HDP’nin buna tepki olarak Meclis’ten çekilebileceği yönünde bazı iddialar gündeme gelmişti. İlk tutuklamaların yapıldığı 4 Kasım sonrası Meclis çalışmalarını askıya alan HDP, toplantıda bu konuyu yeniden değerlendirdi. Sonuç olarak, daha önce yapılan halk toplantılarında alınan, “Tepki göstermek için bu yapılabilir ama biz oraya bedel ödeyerek gittik. Orası bizim için bir mücadele meclisidir. Terk edilmemeli” yaklaşımı bir kez daha teyit edildi.

'SİYASİ AKTÖRLER YASAKLI HALE GETİRİLECEK'

Toplantıda son yaşanan gelişmeler siyasi-hukuki boyutlarıyla ele alındı. Milletvekillerinin tutuklamasıyla başlayıp HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesine uzanan süreç referandum takvimiyle ilişkilendirildi. Bu değerlendirmelere göre uzun vadede asıl hedeflenen amaç ise HDP’yi oy aldığı toplum kesimlerinde itibarsızlaştırmak, temsiliyetini düşürmek. Devamında da HDP’nin öne çıkan siyasi aktörleri yasaklı, siyaset yapamaz hale getirilerek tabanın da "işbirlikçi, biat edecek alternatif siyasi yapılanmalar"a yönlendirilmesi...

SALDIRILARI BOŞA ÇIKARMANIN YOLU…

Toplantıda referandum süreci de ele alındı. Kürt seçmene dönük algı operasyonu yapıldığı, bu çerçevede, “evet çıkarsa müzakereler yeniden başlar”, “evet çıkarsa Öcalan serbest bırakılır” gibi dedikodular üretildiği konuşuldu. Kürt seçmenin “Hayır” tavrının görülmesi üzerine ise sandığa gitmesini önleme yönünde girişimler yaşanabileceği konuşuldu. Son operasyonların referandum takvimiyle ilişkilendirildiği toplantıda bunları boşa çıkarmanın yolunun da sandıklardan “anlamlı ve güçlü bir hayır” çıkarmakla mümkün olacağı vurgulandı.

HDP'de MYK’nın ardından Parti Meclisi toplanacak. Bu toplantıda da referandum sürecinin ayrıntılı olarak masaya yatırılması bekleniyor.