9000 yıl sonra tekrar gömüldü

Umatilla Hint Rezervasyonu’nun Konfederasyon Kabileleri’nin iletişim direktörü olan Chuck Sams, Kennewick Man denilen eski bir atanın kalıntılarını almak ve kendi ülkelerine göndermek amacıyla 20 yıl boyunca savaşmış olanlar için sonlanma duygusu yaşadığını belirtti. Eski ata bir kez daha gömüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Columbia Nehri kıyılarından çıkarılan kemikler şimdiye kadar Kuzey Amerika’da keşfedilen en eski ve tamamına yakını eksiksiz iskeleti oluşturmaktadır. Bulgular, onları yeniden yorumlamak isteyen yerli kabileler ile onları incelemek isteyen bilim insanları arasında bir hukuk savaşına yol açmıştır.200’den fazla insan, cumartesi günü erken saatlerde Columbia Platosu'nda, Antik Adam’ın 9000 yıllık kalıntılarını sonsuzluğa uğurlamak üzere toplandı.

Umatilla Hint Rezervasyonu’nun Konfederasyon Kabileleri’nin iletişim direktörü olan Chuck Sams, Kennewick Man denilen eski bir atanın kalıntılarını almak ve kendi ülkelerine göndermek amacıyla 20 yıl boyunca savaşmış olanlar için sonlanma duygusu yaşadığını belirtti.arkeoloji1

Sams, "Ayrıca, Antik Adam'ın yeniden gömülüşünü göremeden ölenlerin hatırlanmasından üzüntü duyulduğu gibi, yirmi yıl sürmüş mahkeme savaşları ve bilimsel araştırmalardan sonra onun tekrardan gidişinin görülmesi ile de bir başarı hissi vardı" dedi.

Kennewick Man’in Columbia Platosu kabilelerinin atası olmadığını savunan bilim adamlarının söylediklerinin doğru olmadığı kanıtlanmış ve Antik Adam’ın kalıntılarının geri dönüşü için Sams, "Hepimizin söylediklerini doğruladı veKennewick Man bizden biri olmuştur"  ifadelerinde bulundu.

Sams, devletin tarihi koruma görevlisi, Ummatila, Yakama Nation, Nez Perce Kabilesi, Colville Rezervasyon Konfederasyonu'ndaki Kabileler ve Kızılderililerin Wanapum Kabilesi'nden gelen tarihi koruma görevlileri ile bir araya geldi. Cuma günü Seattle Burke Müzesi'nde kemik ve DNA numuneleri içeren düzinelerce şişeyi incelemek için orada bulundu.

Sams, Antik Adam’ın sağ kalçasına nüfuz etmiş bir mermi noktası olduğunu belirtti.

Sams, daha sonra kabilelerin dini liderlerinin eşyalarını toplayıp karavan yolculuğuna çıktığını ve mezar sitesinde buluşmadan önce geceyi Richland’da kabile üyeleri ve kabileden olmayan Kızılderililerle birlikte geçirdiğini, sabahleyin havanın soğuk ve bulutlu olduğunu ancak yağmur yağdığını da söyledi.

Beş kabile de Washat dinini benimsemiş olduğu için mezar töreni, 9000 yıl önce yapılan mezar törenleriyle aynı yapılmadı. Konuyla ilgili Sams, “Ancak söylediğimiz şarkılar birbirine çok yakın ve binlerce yıldır Columbia Platosunda söylenmektedir’’ dedi.

Sams, ülke genelinde özel ve kamusal alanlarda 100.000’den fazla yerli Amerikalılara ait kalıntı bulunduğunu belirtti ancak Antik Adam’ın tekrar gömülmesi hakkında "Yanlıştan geri dönüldü," dedi.

(Kaynak / Çeviri: Gülnihal Kafadar)