Feyhaman Duran, 'İki Dünya Arasında'yla SSM'de

Portreciliğin öncü ressamı Feyhaman Duran'la ilgili kapsamlı sergi Sakıp Sabancı Müzesi'nde. Sergi, 12 Ocak'ta kapılarını açıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sakıp Sabancı Müzesi, 15. yılında 1914 Kuşağı’nın temsilcilerinden Feyhaman Duran’ı, “Feyhaman Duran. İki Dünya Arasında” isimli sergiyle ağırlıyor. Türkiye sanat tarihinde portreciliğin öncüsü olan sanatçının 1000’i aşkın eseri ve kişisel eşyaları 12 Ocak’ta sanatseverlerle buluşuyor.

Feyhaman Duran / Otoportre

Duran'a ait en geniş seçkinin sunulacağı sergide; sanatçının Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet’e geçiş döneminde hem geleneği hem de Batı sanatını içselleştirerek ortaya koyduğu eserler, hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Beyazıt’taki evinden bazı bölümler; onun gündelik hayatını ve çalışma ortamını anlatan özel düzenlemeler eşliğinde sergileniyor.

Sanatçının “özel koleksiyonu” olarak da adlandırılabilecek tablolarından yapılan seçkide, en çok tanındığı portre alanındaki çalışmalarının yanı sıra peyzaj, natürmort ve poşadları da yer alıyor. Sanatçının hayatı ve eserleri üzerinden bir döneme ışık tutma amacı doğrultusunda belgesel gösterimleri, konferanslar ve çocuklara yönelik atölyeler gibi yan programlarla desteklenecek.

DOĞU VE BATI ARASINDA

Tüm yaşamı boyunca Doğu ile Batı’yı aynı anda deneyimlemesinin etkilerini sanat pratiğine yansıtan Feyhaman Duran, Cumhuriyet Türkiyesi’nde portrelere duyulan ihtiyaçtan dolayı en çok bu alandaki işleriyle anılıyor.

Duran’ın portrelerinin yanı sıra, Paris’teki eğitimi sırasında ilk kez canlı modelden çalıştığı nü eserleri, farklı bölge ve mekânları tasvir ettiği peyzajları ve hat levhalarının obje olarak yer aldığı natürmortları da sanatçının her türden çalışmalarının günışığına çıkartılması hedefiyle sergideki yerini alıyor.

Sergi 30 Temmuz’a kadar SSM’de sanatseverlerin ziyaretine açık olarak kalacak.