Araştırma görevlileri üniversitelerde ders verebilecek

YÖK'ün akademi için aldığı son kararla doktorasını tamamlayan araştırma görevlileri, üniversitelerde ders verebilecek. Bu kararı değerlendiren Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, ihraçlarla yaşanan kadro açığını kapatmak için YÖK’ün böyle bir karar aldığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - OHAL KHK’leriyle 4 bin 800 akademisyenin ihraç edilmesinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) akademide yeni düzenlemelere gitti. 11 Mayıs tarihinde alınan karara göre, doktorasını tamamlayan araştırma görevlileri, asli işlerini aksatmamak ve haftalık 12 saati aşmamak koşuluyla üniversitelerde ders verebilecek.

YÖK Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme imzasıyla karar tüm rektörlüklere yollandı. 29 Mayıs 2017 tarihli yazıda, “Doktora, sanatta yeterlilik, tıpta uzmanlık veya diş hekimliğinde uzmanlık eğitimini tamamlamış araştırma görevlilerinin talepleri halinde, asli işlerini aksatmamak ve haftalık on iki (12) saati aşmamak kaydıyla üniversitelerin ilgili yönetim kurullarının onayıyla ders vermelerinin uygun olduğuna, Yürütme Kurulu’nun 11.05.2017 tarihli toplantısında karar verilmiştir” denildi.

Evrensel'den Cansu Pişkin'in haberine göre, YÖK’ün tüm üniversitelerin rektörlüklerine bildirdiği bu kararı sosyal medya hesabından yayınlayan, ihraç edilen akademisyen Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, ihraçlarla yaşanan kadro açığını kapatmak için YÖK’ün böyle bir karar aldığına vurgu yaptı. Lordoğlu, kadro verilmeden ve  ücretlerinde değişiklik yapılmaksızın araştırma görevlilerinin günde 12 saat derse sokulacağına dikkat çekti.

'KADRO AÇIĞI YASAYI DEĞİŞTİRDİ'

672 sayılı KHK sonucunda 18 arkadaşıyla birlikte Kocaeli Üniversitesi’nden ihraç edilen Barış Bildirisi İmzacısı Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, KHK’larla yaşanan ihraçların ardından hocaların ders yükünün arttığını, derslere yetişilemediği için ortaya bir açık kaydetti. YÖK’ün de bu açığı kapatmak için böyle bir karar yayınladığını ifade eden Prof. Dr. Lordoğlu’nun verdiği bilgiye göre, YÖK daha önce yasal olmayan bir şeyi kadro açığı dolayısıyla yasallaştırdı. YÖK tarafından çeşitli nedenlerle kadro verilmediği için araştırma görevlisi olup doktorasını tamamlamış kişilerin, ders vermelerinin şimdiye kadar yasak olduğunu hatırlatan Lordoğlu, “Şu ana kadar doktorası olsa bile yardımcı öğretim üyesi olmayan insanların ders vermeleri yasaktı. Şimdi bu resmi hale geldi. Resmi hale gelmesi ile üniversitelerde araştırma görevlisi kadrosunda olup da ders veremeyen, doktorasını tamamlayan insanlara ders verme imkanı çıktı. Ama bu tabii ki bir başka emek sömürüsü. Çünkü, bu arkadaşlar Yrd. Doç. kadrosunda olsaydı daha yüksek ücret alacaklardı. Şimdi aynı ücretlerinden araştırma görevlisi olarak ders verecekler. Dolayısıyla onlardan yararlanmak amacıyla kadro vermeksizin araştırma görevlisi sıfatıyla 12 saat ders verdirelim diye düşünmüşler. YÖK muhtemelen KHK’lar ile ihraç edilen akademisyenlerden doğan kadro açığını bu şekilde kapatacak” dedi.