'Avrupalı kalmadı bari Araplar kaçmasın'

Kongre ve kültür turizmi için büyük yatırımlar yapılan Talimhanede işler günden güne daha da kötüye gidiyor: "Artık Avrupalı turistler gelmiyor bunu kabullendik. Ama gelen Arap turistleri bile durduramıyoruz. Giden de artık bir daha gelmiyor

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'İstanbul'un oteller vahası' diye de adlandırılan Talimhane'de son 3 yıldır işler yolunda gitmiyor. Otel yetkilileri Talimhane'de turizmin bittiğini söylüyor... Tarihsel niteliği, konumu ve ulaşım kolaylığı bakımından Talimhane'nin İstanbul turizmindeki yeri açısından önemli.

2014 yılında büyük yatırımlarla tüm altyapı ve üstyapısı yenilenen Taksim Talimhane bölgesi turizm merkezine dönüştürüldü. Talimhane yenilenmiş haliyle Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, Askeri Müze, İstanbul Haliç Kongre Merkezi, Pera Müzesi, İstanbul Modern ve Galatasaray Müzesi gibi birçok önemli merkeze yakınlığı nedeniyle kongre ve kültürel etkinlik turizmine hizmet verecek şekilde tasarlandı.

Fakat yaşanan ekonomik sıkıntılar, güvenlik sorunu ve siyasi çalkantılar bölgede turizmi bitirmenin eşiğine getirmiş. Otel yetkileri bu durumdan endişeli, otel çalışanları ise işsiz kalacakları kaygısını taşıyor.

'DENETİM YAPILMIYOR'

Otel yöneticileri, bütün bunların yanı sıra Suriyeli mültecilerin sokakları işgal etmesi, fuhuş ve sokaklarda yapılan yol çalışmalarının zaten kötü olan işleri daha da kötüleştirdiğini söylüyor. "Talimhane'nin ara sokaklarına gelsinler neler neler görecekler" diyen bir otel yöneticisi şunları anlatıyor:

"Dolandırıcılıktan fuhuşa kadar burada her şey almış başını gidiyor. Burası turizmin merkezi. Burada nasıl böyle şeyler yapılıyor anlam veremiyoruz. Bu olumsuzlukların hepsini biliyorlar ama herhangi bir denetim yapılmıyor. Buranın durumunu görmek isteyenler gelip görsünler. Yetkililer denetim yapmıyor. Burası istanbul'un yüz akı buna göz yummasınlar. Her şeyden öte ben bir vatandaş olarak bu durumdan rahatsız oluyorsam turistler nasıl rahatsız olmasın.”

'AVRUPALILAR GELMİYOR BARİ ARAPLAR KAÇMASIN'

birkaç yıl öncesine kadar otellere Avrupa'dan birçok müşteri geldiğini, fakat son yaşananlardan dolayı artık Avrupalı turistlerin İstanbul'u tercih etmediğini ifade eden şunları belirtiyor:

''Artık Avrupalı turistler gelmiyor bunu kabullendik. Ama gelen Arap turistleri bile durduramıyoruz. Otel sahipleri artık elektirik, su, kira ve vergilerini bile karşılamakta zorlanıyor. Şu an bulunduğumuz otelde 80 oda varsa bunun 60'ı boş. Yıllardır Aksaray'da yaşananları kabullendik. Ama Taksim deyince insanların aklına bütün İstanbul geliyor. Turistlerin buraya gelmemelerindeki en büyük neden ülke gündemi olabilir ama bunun dışında birçok sorun var. Sokak başlarındaki dilenciler, çıplak ayakla dilenen küçük çocuklar, caddelerde yol yapım çalışmaları da bunda en büyük paya sahip. İşte bütün bunlar turizmin baltalanmasına neden oluyor.”

ÇALIŞANLAR İŞSİZ KALDI

Otellere turist gelmeyince birçok çalışan da işsiz kaldı. Bir başka otel yetkilisi, "Benim otelde 25 kişi çalışıyordu. İş olmayınca kadroyu 5'e düşürdüm" diyor.

Turizmci olarak yapacak başka bir iş olmadığını söyleyen yetkili, şunları anlatıyor: "Buradaki bütün sorunları belediyeye yazdık. Fakat hiçbir şekilde tedbir alınmadı. Son bir yılda 6 otel kapandı. Burada çalışan en az yüz kişi işsiz kaldı. Bunun sebebi denetimsizlik. Patlayan bombalar, ülke gündemi tabi bunları etkilemişti. Şimdi başka sorunlar da doğuyor. Talimhane sokaklarında yapılan yol çalışmaları bitmek bilmiyor. Her yer kötü görüntü veriyor. Buraya gelenler buranın durumunu görünce otellerimizden ayrılmak istiyor. Giden de artık bir daha gelmiyor. Eskiden yılda en az iki kez buraya gelen müşterilerimiz artık gelmiyor.”

'BU SEFERLİK KURTULDUM'

Bir çalışan ise kapanan otellerde en az 7 arkadaşının işsiz kaldığını belirterek, eskiden turist dolu sokaklarının şimdi Suriyeli çocuklar ve sokakların iş makinalarıyla dolduğunu yazın diyor: “Oteller müşteri bulamayınca kapandı. Arkadaşlarım da işsiz kaldı. Hepsi şu an işsiz. Başka bir iş de yapamıyorlar çünkü bu yaşlarına kadar hep turizm sektörüyle uğraştılar. Benim de bulunduğum otel de birçok çalışan işten çıkarıldı. Beni de çıkarırlar diye düşündüm ama bu seferlik kurtuldum. Her an otel çalışanları için yine bir küçülmeye gidilebilir. Ben de sıranın bana ne zaman geleceğini bekliyorum. Eğer yazacaksınız Talimhane'ne sokaklarının fuhuştan geçilmediğini, sokakların dilencilerle dolup taştığını yazın.”