'Steril bez yok, gözümü yara bandı ile kapatıyorum'

4 yıldır cezaevinde kalan Cengiz Oktay: ''Sol gözümü kaybettim. Cezaevinde steril bez olmadığı için gözümü 'yara bandı' ile kapatıyorum.''

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Örgüt üyeliği'nden 8 yıl 9 ay hapse mahkum edilen 27 yaşındaki Cengiz Oktay, Balıkesir Bandırma 1 Nolu T Tipi Cezaevi'nde tutuluyor. Geçirdiği kaza sonucu sol gözü görme yetisini giderek kaybeden Oktay, cezaevinde steril bez olmadığı için yara bandı ile gözünü kapatıyor.

Oktay, cezaevine girmeden önce bir trafik kazası geçirdi. Doktorlar, gözündeki silikonun çıkarılması için kendisine gün verdiler. Ancak, cezaevine girdikten sonra Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kelepçeli tedaviyi reddettiği için gözündeki silikonların çıkarılmaması sonucu sol gözü görme yetisini büyük oranda kaybetti. 26 yaşındaki kardeşi Pınar Oktay, ağabeyini tedavisi için İnsan Hakları Derneği'ne başvurduklarını, kamuoyundan destek beklediklerini söyledi.

'SANKİ GÖZLERİNDEN KAN AKIYORDU'

Abisi ile en son 3 ay önce görüştüğünü söyleyen kardeş Oktay, mevcut durumu şöyle anlattı: "Kardeşim bize bakarken sanki gözlerinden kan akıyordu. Göz bebeği görünmeyecek kadar kanlıydı. Abimi Kocaeli'nden Balıkesir'e sevkettiler. Yaklaşık 3 aydır kendisiyle görüşemiyoruz. 3 ay önce görüştüğümüzde 'artık sol gözümden görmüyorum' dedi. Cezaevindeyken iki kere ameliyat oldu. Ameliyat olduktan sonra gözündeki silikonların çıkarılması için randevu tarihi verdi. 3 ay geçtikten sonra abimin silikonların çıkarılmaması sonucunda gözlerinde büyük problemler yaşamaya başladı. 3 aydır göremediğim abimin şu an gözlerinin ne durumda olduğunu dahi bilmiyoruz. Cezaevi yönetiminden abimin tedavilerini bir an önce yapmalarını istiyorum.”

'YARA BANDI KULLANIYORUM'

Bandırma Cezaevi'nden, İstanbul'daki 'Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'ne mektup yazarak, Kocaeli Tıp Fakültesi'ne sevkinin yapılmadığını bildiren Oktay, tedavisi için kamuoyuna destek çağrısı yaptı: “Bandırma Cezaevi'ne sevk edildiğim günden beri gözümün kapalı olması gerekiyordu. Ancak, cezaevi koşullarında göz pedi olmadığı için gözümü kapatamıyorum. Defalarca kurum görevlilerinden talep etmiş olmama rağmen sorunun çözümü konusunda herhangi bir adım atılmadı. Ben de kendi imkânlarımla en azından ağrılarımın daha az olması için gözümün üst kapağından aşağıya doğru yara bandı ile kapatıyorum. Ağrılarımın azalması için kısıtlı hatta yok denebilecek koşullarda çözüm üretmeye çalışıyorum. Bulunduğum cezaevi bana buradan Kocaeli'ye sevklerin olmadığını ifade etti.”

'DOKTOR İKİ GÖZÜNÜ KAYBEDEBİLİRSİN DEDİ'

Oktay gönderdiği mektupta geçen kasım ayında göz ağrıları arttığı için Bandırma Cezaevi'nden devlet hastanesine kaldırıldığını ve 3 gün sonra göz polikliniğe çağrıldığında doktorun kendisine anlattıklarını da yazmış: “Doktora gözümün genel değerlendirmesini anlattım. Daha önce Kocaeli Tıp Fakültesi'nde ameliyat olduğumu ve gözüme silikon yerleştirildiğini anlattım. Kocaeli'deki doktor gözümdeki silikonun 3 ay sonra alınacağını söylemesine rağmen ameliyatım yapılmayarak, 11,5 ay silikonla bekletildim. 25 Ekim'de olduğum ameliyattan bir gün sonra görme yetimi kaybettiğimi, gözümün görme sinirlerinin ön ve orta kısmında ve kornea bölümünde problem olduğunu belirttim. Bunun üzerine yapılan kontrolde doktor tarafından bana 'Gözüne yerleştirilen silikonun alınması gerekiyordu. Silikonun bu kadar uzun kalması gözüne zarar vermiş. Benim yapacağım bir şey yok. Şu an her iki gözünün basıncı yüksek. Bunu düşürmemiz gerekli. Aksi durumda iki gözünü kaybedebilirsin' dedi."