Mardin Cezaevi'ndeki bebeklerin durumu Meclis'e taşındı

Anne sütüyle beslenen 10 aylık bebekler Diyar Kömürcü ve 5 aylık Rojvan Çiya Baran anneleriyle birlikte Mardin E Tipi Cezaevi'nde kalıyor. HDP Siirt Milletvekili Besime Konca bebeklerin durumuna dair Adalet Bakanlığı'na soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Siirt Milletvekili Besime Konca, cezaevlerinde çok sayıda hak ihlallerinin yaşandığını belirtti. Anneleriyle birlikte cezaevinde kalan Rojvan ve Diyar bebeğin acil bir şekilde tahliye edilmeleri gerektiğini söyleyen Konca, bebeklerin sağlık durumlarının araştırılması için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a soru önergesi verdi.

10 aylık Diyar Kömürcü'nün anne sütüne ihtiyacı olduğunu belirten Konca, Diyar bebeğin 10 gün boyunca bir karakolun bodrum katında, sağlıksız koşullarda gözaltında tutulduğunu aktardı. Konca, gözaltına alındığında vücudunda birinci dereceden yanıklar olan Diyar Kömürcü'nün, şu an bulunduğu Mardin E Tipi Cezaevi'nde tedavi imkânlarının bulunmadığını kaydetti.

5 aylık bebek iddianame bekliyor5 aylık bebek iddianame bekliyor

6 aylık Rojvan Çiya Baran, annesi Leyla Elaftoz Baran'la birlikte gözaltına alındı. Konca, Baran'ın önce Hazro Savcılığı’na, buradan Diyarbakır’a ve ardından Kızıltepe’ye getirildikten sonra tutuklanarak Mardin E Tipi Cezaevi'ne gönderildiğini hatırlattı.

Konca, uzun süren yolculuk ve cezaevinde geçirdiği sürede Rojvan Baran'da, hem psikolojik hem de fiziksel sağlık sorunları yaşamadığını belirtti. Cezaevinde pediatri uzmanı bulunmadığına dikkat çeken Konca, pratisyen hekimin Rojvan Baran'a yanlış ilaç verildiğini ve hatanın cezaevinde kalanlar tarafından son anda fark edildiğini öne sürdü.

5 aylık Rojvan bebek annesiyle cezaevinde5 aylık Rojvan bebek annesiyle cezaevinde

Mardin Cezaevi'nin Ocak 2016'da doluluk sınırına ulaştığını vurgulayan Konca, bu nedenle sağlık sorunları yaşandığını ifade etti. Konca'nın Adalet Bakanı Bozdağ'a yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şu şekilde:

"Bu haliyle başta ısınma ve hijyen probleminin olduğu cezaevinde, hukuksuz uygulamalar ile birlikte yetişkin bir insanın dayanamayacağı koşullarda iki bebek yaşamak zorunda bırakılmıştır. Yatak sorunu, yetersiz ve sağlıksız besin, şaplı ve paslı su, kısıtlı süt ve sıcak su sorunu gibi türlü zorlukların yaşandığı cezaevinde kalan bebekler Rojvan Çiya Baran ve Diyar Kömürcü’nün, tutuklu bulunan anneleriyle birlikte tahliye edilerek ivedilikle sağlıklı bir ortama kavuşturulmaları elzemdir.

Türkiye taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ile çocukların yaşam, gelişim, korunma ve katılma haklarının uygulanması için her türlü yasal, idari ve diğer önlemleri ile birlikte çocuğun yüksek yararı ilkesinin temel alınacağını taahhüt etmektedir.

Bu bağlamda;

1) Bakanlığınızın Diyar ve Rojvan Çiya bebeklerin durumlarına ilişkin bilgisi var mıdır? Söz konusu durumun düzeltilmesi yönünde bir talimatınız olmuş mudur?

2) Diyar ve Rojvan Çiya bebeklerin durumları da göz önünde bulundurulduğunda, henüz iddianameleri dahi hazırlanmayan anneler Feride Kömürcü ve Leyla Elaftoz Baran’a uygulanan tutuklama tedbiri dışında tahliyelerini sağlayacak şekilde bir işlem yapılması Bakanlığınızca planlanmakta mıdır?

3) Bakanlığınızın 10 aylık bebeği Diyar ile cezaevinde tutuklu bulundurulan Feride Kömürcü’nün dışarıda kendisini bekleyen en büyüğü 15-16 yaşlarındaki altı (6) çocuğunun yaşadığı mağduriyetin giderilmesi yönünde herhangi bir girişimi olmuş mudur?

4) Rojvan Çiya bebeğin, kapalı görüşlerde camın öbür tarafında bekleyen babasına “tehlikeli” görülerek verilmemesinde Bakanlığınızca öngörülen tehdit unsuru nedir?

5) Rojvan Çiya bebeğe hatalı ilaç verildiği son anda farkedilmiştir. Bakanlığınızın bebekleri cezaevlerinde tutarken bu bebeklerin sağlık durumlarını düzenli olarak gözlemleyebilecek nitelikte personel bulundurmamasının gerekçeleri nelerdir?

6) Önergenin verildiği tarih itibariyle Türkiye cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalmak zorunda olan 0-6 yaş grubu arası kaç bebek bulunmaktadır?

7) Cezaevlerinde bulunan 0-6 yaş grubu bebeklerin annelerinin siyasi tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?

8) Cezaevlerinde kalan bebeklerin beslenmesi için gerekli olan özel mamalar ne şekilde temin edilmektedir?

9) Bebek ve çocukların bulunduğu cezaevlerinde ısınma ve temizlik koşullarının azami ölçüde sağlanması için hangi özel önlemler alınmaktadır?

10) Cezaevlerinde bebekleriyle kalmak zorunda bırakılan kadınlara yönelik, çocuğun yüksek yararını gözetecek gerekli yöntem ve yasal düzenlemeleri içeren kapsamlı bir çalışma yapılmakta mıdır?"