Kadınlara 'çeyrek beyinli' diyen din adamı görevden alındı

Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanması yönündeki taleplere cinsiyetçi bir 'beyin hesabı' ile karşı çıkan din adamı Saad el Hicri görevden alındı. Hicri, sosyal medyada da dalga konusu oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan'ın Asir Bölgesi'nin en üst düzey dini görevlisi Saad el Hicri, kadınların araba kullanmaması gerektiğini çünkü 'alışverişe gittikleri sırada beyinlerinin sadece dörtte birinin kaldığını' öne sürünce görevden alındı. Hicri, sosyal medyada tepki çeken görüntülerinde trafik müdürlüğüne sesleniyor ve 'beyninin sadece yarısı olan bir erkek' söz konusu olsa ne yapılacağını soruyor. Din adamı, "Ona ehliyet verilir miydi? Verilmezdi. Dolayısıyla beynin sadece yarısına sahip olan bir kadına ehliyet verilebilir mi?" diyor.

Hicri cinsiyetçi sözlerini daha da ileri götürerek şöyle devam ediyor: "Kadın markete gittiğinde beyninin yarısını da kaybediyor. Geriye ne kalıyor? Çeyrek... Trafik müdürlüğünden bunu kontrol etmesini istiyoruz çünkü araba kullanamaz, sadece çeyrek beyni var."

Bu sözlerin sosyal medyada tepki çekmesi sonrası, Hicri'nin görevden alındığı açıklandı. Asri bölgesinin valisi, devlet televizyonundan yayımlanan açıklamasında din adamının 'insani değerleri aşağıladığı' gerekçesiyle vaaz vermek dahil tüm dini yetkilerinin askıya alındığını duyurdu.

Hicri'nin sözleri Suudi kullacılar arasında Twitter'da en çok konuşulanlar arasına girdi. Kullanıcılar din adamıyla dalga geçti.

Kadın haklarının en geri kaldığı ülkelerden biri olan Suudi Arabistan, kadınlara ehliyet verilmeyen tek ülke. (Dış Haberler)