Parasını ödemedikleri mimar isyan etti: Ben sanatçıyım!

Brad Pitt ve Angelina Jolie'nin, Fransa'da sahibi oldukları Şato Miraval'in ışıklandırması için anlaştıkları mimarın parasını yıllarca geciktirdiği ortaya çıktı. Ünlü mimar Odile Soudant, Pitt'e açtığı tazminat davasını kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boşanma kararı alan Hollywood yıldızları Brad Pitt ve Angelina Jolie'nin, sahibi oldukları Miraval Şatosu'nun ışıklandırmasını yapan Fransız bir iç mimara borçlarını yıllarca geciktirdiği ortaya çıktı. İç mimar, çalışanlarına ödeme yapamadığı, itibarının zedelendiği ve ışıklandırmada telif sorunu olduğu gerekçesiyle Fransa'da açtığı dava sonucunda 565 bin euroluk (yaklaşık 2 milyon 350 bin TL) tazminat kazandı. Nisan ayında sonuçlanan dava, Fransız gazetesi Libération'un haberiyle ortaya çıktı.

Pitt ve Jolie'nin, Fransa'nın Provence bölgesinde üzüm bağlarıyla çevrili Miraval Şatosu'nu helikopterden görüp 'aşık oldukları' ve yapıyı 2010 yılında 45 milyon dolara satın aldığı biliniyor. Çift, Pink Floyd'un efsanevi albümü The Wall'ın kayıtlarını yaptığı yer olarak da bilinen şatoda bu tarihten sonra milyonlarlarca dolarlık bir restorasyon ve renovasyon projesine girişti. 17'inci yüzyılda inşa edilen şatodaki yenileme projesinin önemli bir parçası da, hektarlarca uzanan bağların ve binanın ışıklandırmasıydı.

Fotoğraf: Splash News / Stephane Lenhof Fotoğraf: Splash News / Stephane Lenhof

Pitt bu iş için 2010 yılında ünlü Fransız tasarımcı Odile Soudant ile anlaştı. 40 odalı şato ve dört binasının ışıklandırması için kendisine açık çek verildiğini anlatan Soudant, Pitt'le kontrat yapmadı. Ancak 'BP' adını verdiği ve mimarlar, tasarımcılar, ışık ve akustik uzmanları dahil 17 kişiyi çalıştırdığı proje için çifte her ay fatura gönderdi. Libération'un mahkeme kayıtlarına dayandırdığı haberine göre, Pitt ödemeleri 4.9 milyon euroluk bir fatura kesildiği iddiasıyla durdurma kararı aldı. Soudant, parasını ancak bu yılın nisan ayında alabildi.

Fransız mimar, açtığı tazminat davasında, ödemelerin yapılmamasına rağmen Pitt'in kendisinden e-mail yoluyla ışıklandırmayı bitirmesini istediğini ancak bu sırada parasını alamadığı için şirketinin tüm projelerini durdurmak zorunda kaldığını anlattı. Mahkeme de Pitt'in avuklatlarının 4.9 milyon euroluk fatura iddiasının 'abartılı' olduğuna hükmetti ve Jolie-Pitt'i iç mimarın itibarını zedelemekten suçlu buldu.

The Guardian gazetesine konuşan Soudant, bir sanatçı olarak şatoda yaptığı ışıklandırma konusunda isminin de geçmesi gerektiğini savunuyor. Telif hakkı vurgusu yapan Soudant "Ben bir sanatçıyım. Birisinin benim işimi çalması başka bir şey" dedi. (Dış Haberler)