Katar emiri ilk kez konuştu: Müzakere edelim

Katar Emiri el Sani, terörü destekleme gerekçesiyle haziran başından beri kendilerine dayatılan abluka hakkında ilk kez açıklama yaptı. El Sani'nin diyalog ve müzakere çağrısının yanı sıra 'egemenlik' vurgusu yaptığı konuşma Körfez'de karşılık bulmuş görünmüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katar Emiri Şeyh Tamin bin Hamad el Sani, Suudi Arabistan'ın başını çektiği diplomatik ve ekonomik abluka sonucu başlayan krizin çözümü için diyaloğa hazır olduklarını açıkladı. El Sani, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın başını çektiği dört devletin Katar'la tüm ilişkilerini askıya aldığı 5 Haziran'dan bu yana kriz hakkında ilk kez konuştu. Ancak Katar emirinin 'terörle mücadele ettiklerini' savunduğu, egemenlik vurgusu yaptığı konuşma Körfez'deki siyasi yorumcular tarafından yeterli bulunmadı.

"Katar terörle durmaksızın ve taviz vermeksizin mücadele ediyor; uluslararası toplum da bunu görüyor" ifadelerini kullanan el Sani, kendilerine uygulanan yaptırımların 'önceden planlanmış olduğunu' savundu. Emir, ayrıca Türkiye'ye çözüm için gösterdiği çabalardan dolayı da teşekkür etti. Katar lideri "İmzaladığımız ortaklık anlaşmasını hızlıca uygulamaya koyduğu ve basit ihtiyaçlarımızı karşıladığı için (Türkiye'ye) müteşekkiriz" ifadesini kullandı.

Yaptırım uygulayan devletlerden henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Suudi bir yetkili Katar Emiri'nin konuşmasını Twitter'da "Orta okul öğrencisi tarafından yazılsa sınıfta kalırdı" sözleriyle nitelendirdi. Dubai merkezli ve Suudi Arabistan tarafından finanse edilen El Arabiya televizyonundaki yorumcular da, el Sani'nin konuşmasına olumsuz tepki gösterdi. BAE merkezli bir internet gazetesinin editörü Ali el Naimi "Bu dik başlı konuşma Katar'ın terörü desteklemekten vazgeçmeyeceğini gösteriyor" ifadesini kullandı.

Katar'a yaptırım uygulayan devletler bu doğalgaz zengini küçük Körfez ülkesini terör gruplarını desteklemekle suçluyor. Bu dört devlet ayrıca Müslüman Kardeşler ve Hamas gibi örgütleri terör grubu olarak addederek Katar'dan bu grupların yöneticilerine ev sahipliği yapmayı durdurmasını talep ediyor. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)