'Trump'ın tarzı Erdoğan'a kazandırabilir'

Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek'e göre, mayıstaki Trump-Erdoğan görüşmesinde iki ülke arasında bir dönüm noktası yaşanabilir. Zeyrek, "Trump’ın bir işadamı pragmatizmi içinde ortaya koyduğu bu siyaset tarzı, Türkiye-ABD ilişkilerinde ilerleme kaydedilmesini sağlayabilir" yorumunu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın referandumdan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı araması Amerikan kamuoyunda tartışılırken, Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek görüşmeden ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın bile haberdar olmayabileceğini yazdı. Zeyrek, "Trump’ın bir işadamı pragmatizmi içinde ortaya koyduğu bu siyaset tarzı, Türkiye-ABD ilişkilerinde ilerleme kaydedilmesini sağlayabilir" yorumunu yaptı.

Trump'ın 17 Nisan günü Erdoğan’ı aradığında Ankara’daki Amerikan elçiliği ile Amerikan Dışişleri'nin henüz referanduma ilişkin nihai değerlendirmesini tamamlamadığına dikkat çeken Zeyrek, mühürsüz oy tartışması nedeniyle diplaomatların Washington’a büyük ihtimalle 'Bu sürecin sonuçlanması beklensin' telkininde bulunduğunu yazdı.

'İŞADAMI PRAGMATİZMİ'

"Trump-Erdoğan görüşmesi yapılırken ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın da haberdar olmaması muhtemel" ifadelerini kullanan Zeyrek, yeni Amerikan yönetiminin Dışişleri ve Savunma bakanlıklarıyla pek iletişim kurmadığını aktarıp, "Trump’ın bir işadamı pragmatizmi içinde ortaya koyduğu bu siyaset tarzı, Türkiye-ABD ilişkilerinde ilerleme kaydedilmesini sağlayabilir. Zira, Amerikan kurumlarının, demokratikleşme ve temel insan hakları konusundaki itirazlarını ve kaygılarını çok dikkate almayacak, sadece ülkenin çıkarlarına odaklanacak bir Beyaz Saray yönetimi, Ankara ile ilişkileri eski günlerine döndürebilir" ifadelerini kullandı.

Zeyrek'e göre, AK Parti hükümeti ABD'nin Afganistan'da 'bombaların anası' diye anılan 'cehennem silahı'nı kullanmasına ses çıkarmayarak, Şam yönetimine ait Hayrat hava üssünün vurulmasını alkışlayarak, ve PYD/YPG meselesini 'kan davasına dönüştürmeyerek', Trump yönetiminin avantajını kullanma eğiliminde. Zeyrek, "Haliyle, mayıstaki olası Trump-Erdoğan buluşması Türk-Amerikan ilişkilerinde kıymetli bir dönüm noktası olabilir" yorumunu yaptı. (Haber Merkezi)

Washington Post: Trump Erdoğan'ı aramamalıydıWashington Post: Trump Erdoğan'ı aramamalıydı

Beyaz Saray: Erdoğan'a telefonun öncelikli amacı tebrik değildiBeyaz Saray: Erdoğan'a telefonun öncelikli amacı tebrik değildi

Trump'tan Erdoğan'a tebrik telefonuTrump'tan Erdoğan'a tebrik telefonu

Trump'tan Erdoğan'a: Önemli işler yapacağızTrump'tan Erdoğan'a: Önemli işler yapacağız