'Zorla bunu listeye koyun dediğiniz zaman Urfa halkı patlıyor, Ahmet Fakıbaba da patlıyor'

AK Parti'den istifasıyla ilgili konuşan Ahmet Eşref Fakıbaba, adaylara halkla birlikte karar verilmesini istediğini söyledi: "Zorla bunu koyun dediğinizde Urfa halkı patlıyor, Fakıbaba da patlıyor."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Urfa Milletvekili ve eski bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, hem partisinden hem de milletvekilliğinden istifa etti.

Habertürk Televizyonu canlı yayınına telefonla katılan Fakıbaba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesini ve istifaya giden süreci anlattı. 

Siyaseti bırakmaya karar verdiğini ve bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilettiğini söyleyen Fakıbaba, "Dedim ki, 'Emekliye ayrılıyorum ama Urfa'nın iyi ellerde olması lazım. Şu arkadaşıma şu görevi verin'. 8-9 tane milletvekili her kafadan bir söz söylediği zaman orada yönetim olabilir mi? Yönetim işi takım işidir ve o takımın lideri olur. 'Ben 2023'te bırakıyorum ama takımın lideri şu arkadaşımız olsun' dedim. 8 milletvekiliyiz, her birimiz her kafadan bir şey yapıyoruz. Herkes Şanlıurfa'nın problemlerini çözmeye çalışıyor ama Şanlıurfa her geçen gün daha kötüye gidiyor" dedi.

"Ankara'dan milletvekillerine karar verilemez. Milletvekillerinin adaylığı Şanlıurfa halkı tarafından belirlenir" diyen Fakıbaba, "İYİ Parti'de Urfa siyasetini siz mi şekillendireceksiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi: 

"Ben kimim ki şekillendireceğim? Ben Urfa halkıyla birlikte yapalım diyorum. Siyasiler hep der ki, 'Urfa çok zor bir yer'. Urfa'yı zor yapan liderlerin kendileridir. Eğer gerçekten liyakatle insanlar seçilirse Urfa'da hiçbir şey olmaz. Urfa halkı samimi halktır. Şununla bunla, zorla bunu koyun dediğiniz zaman Urfa halkı patlıyor, Ahmet Fakıbaba da patlıyor."

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'le görüşmeleri ve siyaseti bırakma kararından vazgeçme sürecinde tesadüflerin de vesile olduğunu dile getiren Ahmet Eşref Fakıbaba, "Siyasete devam etmeye niyetim yoktu, köye yerleştim. O kadar müthiş tesadüfler oldu ki, bir arkadaşım gelmişti, ikimizin ortak tanıdığı, eşim yumurtalı köfte yapmıştı. O arkadaşım gitmiş 'Ahmet Fakıbaba'nın eşi çok güzel yumurtalı köfte yaptı' demiş. Meral hanım da 'Yumurtalı köfte yemeye geliyorum' dedi. 'Yok' mu diyecektim?" ifadelerini kullandı.

Fakıbaba'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

CUMHURBAŞKANI'NA 'EMEKLİ OLACAĞIM AMA URFA EMİN ELLERDE OLSUN' DEDİM: İnsan yanlış yaptığı bir şey için özür diler, ben özür dilemedim. Ama dedim ki, "Beni yanlış anladınız, gerçek bir AK Partiliyim ve AK Parti'de hizmet etmek istiyorum". Bu teklif benden gitti. Beni özel kalemin odasına aldılar. Sonra Faruk Çelik'le beraber, sayın bakanımızla yanına gittik, özlediğimi söyledim ama özür dilemedim. Ben hata yapmadım ki, hata yapan insan özür diler. Bir insan niye siyasetçi olur, niye partiler kurulur? İnsanlara hizmet etmek için yapılır bunlar. Eğer insanlara hizmet edemiyorsanız, isterseniz Başbakan olun, Cumhurbaşkanı olun. Ben gerçekten emekliye ayrılacağımı da Sayın Cumhurbaşkanı'na arz ettim. Dedim ki, "Ben emekliye ayrılıyorum ama Urfa iyi ellerde olması lazım". Ben Urfa'ya hekim olarak da belediye başkanı olarak da bakan olarak da emek verdim.

HERKES PROBLEMLERİ DİNLİYOR AMA URFA HER GEÇEN GÜN KÖTÜYE GİDİYOR: Dedim ki, "Efendim ben ayrılacağım ama şu arkadaşıma şu görevi verin". Mehmet Bey (Habertürk sunucusu Mehmet Akif Ersoy) siz orayı yönetiyorsunuz, yöneticisi olmadığı zaman, 8-9 tane milletvekili her kafadan bir söz söylediği zaman orada yönetim olabilir mi? Yönetim işi takım işidir ve o takımın lideri olur. Ben takım lideri olmak istemedim, dedim ki "Ben zaten 2023'te bırakıyorum ama takımın lideri şu arkadaşımız olsun". 8 milletvekiliyiz, her birimiz her kafadan bir şey yapıyoruz. Herkes Şanlıurfa'nın problemlerini çözmeye çalışıyor, vatandaştan problemleri dinliyor ama Şanlıurfa her geçen gün daha kötüye gidiyor.

ANKARA'DAN VEKİLLERE KARAR VERİLMEZ: Benim söylemek istediğim şu: Ankara'dan milletvekillerine karar verilemez. Milletvekillerinin adaylığı Şanlıurfa halkı tarafından belirlenir. Bakan olsam ne olur, falan olsam ne olur... 1,5 sene önce ben yine istifa ettim. Bu sefer niye milletvekilliğinden istifa ediyorum. Çünkü yeni bir partiye geçiyorum.

AKŞENER'LE İKİ SEFER BULUŞTUK: Sayın Akşener birkaç kişiyle haber gönderdi. "Hayır ben emekli olacağım" dedim. Biz görüştüğümüzde Meral Hanım milletvekili olduğumu bilmiyordu. Meral Hanım diyor ki, "Biz Fakıbaba'yı istiyoruz". Bu çok önemli. "Fakıbaba'yı alarak Meclis'te sayımızı artırmak amacıyla almıyoruz, onun samimiyetine inanıyoruz". Bu ne zaman oldu, çarşamba akşamı beraberdik, Meral hanım bizim evdeydi, çoluk çocuk beraberdik yemek yiyordu. Ben kendisine arz ettim, hiçbir pazarlığımız olmadı, dedim ki "Ben kesin karar verdim geçeceğim". Bu iş 15 gün içerisinde oluştu. İki sefer buluştuk, ikisi de benim evimde oldu. Kendisine de söyledim, ben milletvekilliğinin de istifa etmek istiyorum.

URFA HALKIYLA BİRLİKTE KARAR VERELİM: (Mustafa Ilıcalı'nın "26. dönemde Urfa'yı siz şekillendiriyordunuz. O zaman genel merkezi eleştirmiyordunuz, şimdi neden eleştiriyorsunuz?" sorusu üzerine) Ben şekillendirmek istedim ama şahsım adına değil Urfa halkıyla beraber karar verelim dedim. Yani genel başkan yardımcısı gelecek ve listeyi yapıp, Ankara'dan onaylanacak. Bu Urfa'ya yapılan en büyük zulümdür ve eziyettir. "Şanlıurfa halkının kendisinin karar vermesi gerekir" dedim. ("İYİ Parti'de bunu yapabilecek misiniz?" sorusuna yanıt olarak) İki sefer Sayın Genel Başkanımla görüştüm, Meral hanımla görüştüm. O vizyonun olduğuna inanıyorum. İzin değil istişare, her şeyin doğrusunu bilirim demiyorum, gelin beraber karar verelim diyorum.

11 AYDAN BERİ BÜTÜN ARKADAŞLARA GİTTİM: Problemlerin Urfa'da ortaya çıkmasının sebebi, birlik ve beraberliğin olmamasıydı. Urfa'da sıkıntılar vardı. Enerji problemi vardı, eğitim vardı, adaletsizlik vardı. Bunları Sayın Cumhurbaşkanıma arz ettim. Bunun sebebinin de başıboşluk olduğunu söyledim. Bunun neticesini alabileceğimi zannettim. 11 aydan beri bütün arkadaşlara gittim, "Urfa'da sıkıntı var" dedim. 20 yıllık AK Partili iseniz, bakanlık yapmışsanız, bunu söyleme hakkınız olamaz mı?

ZORLA ADAY BELİRLENİNCE URFA HALKI VE FAKIBABA PATLIYOR: ("İYİ Parti'de Urfa siyasetini siz mi şekillendireceksiniz?" sorusu üzerine) Ben kimim ki şekillendireceğim? Ben Urfa halkıyla birlikte yapalım diyorum. Ben şekillendirecek bir kişi değilim ama Urfa halkı karar versin. Trabzon'dan birisi geliyor, diyor ki şu, şu, şu belediye başkanı olsun, böyle bir yanlışlık olabilir mi? İnanın Urfa'yı insanlar yanlış anlıyorlar. Urfa çok kolay bir yer. Siyasiler hep der ki, "Urfa çok zor bir yer". Urfa'yı zor yapan liderlerin kendileridir. Eğer gerçekten liyakatle insanlar seçilirse Urfa'da hiçbir şey olmaz. Urfa halkı samimi halktır. Şununla bunla, zorla bunu koyun dediğiniz zaman Urfa halkı patlıyor, Ahmet Fakıbaba da patlıyor.

AKŞENER'LE YUMURTALI KÖFTE VESİLESİYLE GÖRÜŞTÜK: Benim siyasete devam etmeye niyetim yoktu. Ben köye yerleştim. Daha önceden haber gönderildi. Dedim ki, "Hayır niyetim yok". O kadar müthiş tesadüfler oldu ki, bir arkadaşım gelmişti, ikimizin ortak tanıdığı, eşim yumurtalı köfte yapmıştı. O arkadaşım gitmiş "Ahmet Fakıbaba'nın eşi çok güzel yumurtalı köfte yaptı" demiş. Meral Hanım'a bunu söylemiş. Meral hanım da "yumurtalı köfte yemeye geliyorum" dedi bize. "Yok" mu diyecektim? (HABER MERKEZİ)