'Zengin olmak için' mezardan kafatası çalan 5 kişiye hapis cezası

Nijerya'da bir şifacının isteği üzerine 'zengin olmak' için yapılacak bir ritüelde kullanılmak üzere bir mezardan kafatası çalan 18-28 yaşlarındaki beş sanık 12'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika ülkesi Nijerya'da bir mezardan kafatası çıkardıkları gerekçesiyle yargılanan beş sanığa 12'şer yıl hapis cezası verildi. Sanıkların 'geleneksel bir doktorun' onları zengin edeceği ritüeller için bir kafatasına ihtiyaç olduğunu bildirmesinin ardından kafatasını mezardan çıkardığı ve kafatasıyla yakalandıktan sonra suçlarını kabul ettiği belirtildi.

BBC'nin haberine göre, mahkemede konuşan savcı, sanıkların, Nijer eyaletinde bir Müslüman mezarlığına üç yıl önce defnedilmiş bir kişinin mezarını kazdığını söyledi. Savcı, "Sanıklar, şifacının, onlara bahsi geçen suç eyleminden doğacak zenginliği paylaşacaklarını söylediğini ve bu yönde bir söz verdiğini anlattı" ifadelerini kullandı.

ATILI 3 SUÇTAN SUÇLU BULUNDULAR

Yaşları 18 ile 28 arasında değişen, eylül ayının başında kafatasını bir çantada taşırken yakalanarak tutuklanan beş erkek sanık, Nijer'in Minna kentinde görülen karar duruşmasında 'suç amaçlı komplo, mezarlığa izinsiz giriş ve yasadışı bir şekilde kafatası bulundurma' suçlarından suçlu bulundu. Öte yandan, davada adı geçen şifacının tutuklanmadığı ve kendisine herhangi bir suçlama yöneltilmediği bilgisi paylaşıldı. 

Pew Araştırma Merkezi'nin 2010 tarihli raporuna göre, Nijer'de yaygın olan ve 'vudu' ya da 'sihir' olarak da bilinen 'juju' inancı, Hristiyanlık veya İslam öğretileriyle birlikte ifa ediliyor. Söz konusu inanç, özellikle insan parçalarının ve tılsımların toprak bir kaptan para üretilebileceği inancını da içeriyor. Bu durum Nijerya'da dezavantajlı olarak görülen çocuklar, bekar kadınlar ve engelli kişilerin öldürülmesine sebep olabiliyor. Yerel yetkililere göre, insan parçaları 'zenginlik üreteceğine' inanılan ritüellerde kullanılıyor ve satılabiliyor. Ülkedeki ekonomik zorluklar da bu tür ritüellerde artışa neden olabiliyor. (DIŞ HABERLER)