Zelenskiy: Putin ile konuşulacak bir şey yok

Savaşın 1'inci yıldönümünde konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme ihtimalini değerlendirdi. Zelenskiy, "Putin artık başka birisi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşının birinci yıldönümü dolayısıyla başkent Kiev'de bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin savaşa ilişkin sorularını yanıtladı. Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakere masasına oturma ihtimalini de değerlendirdi. 

Zelenskiy, savaşın başlamasından sonra Putin’in 'artık başka birisi olduğunu' söyleyerek, 'müzakere masasına artık oturmayacaklarını, konuşacak bir şeyin olmadığını' kaydetti.

'ŞİMDİ DE BİZ BUNU YAPAMAYIZ'

AA muhabirinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a atıfla sorduğu soruyu da yanıtlayan Ukrayna Devlet Başkanı, Erdoğan'ın Putin ile barış müzakereleri için masaya oturma konusundaki 'pozisyonunu bildiğini' belirtti. Zelenskiy, Putin ile olası müzakereler konusuna ilişkin olarak, "Bunu (masaya oturmayı) kabul etmiyorum. O (Erdoğan) benim pozisyonumu biliyor. Ona başvurmuştum ve onunla daha savaş öncesi konuşmuştuk. Erdoğan’a 'Putin’i masaya oturtun' demiştim. Birçoğuna bunu söylemiştim. Müzakere masasına oturtun Putin’i. Geniş çaplı savaş riskinin engellenmesi gerekiyordu" dedi.

'Erdoğan'ın Putin'i müzakere masasına oturtabileceğine inandığını' aktaran Zelenskiy, "Şimdi o bunu yapabileceğini düşünüyor. Şimdi de biz bunu yapamayız. Bu (Putin) artık başka birisi. Konuşacak kimse yok ve konuşulacak hiçbir şey yok" değerlendirmesinde bulundu.

'RUSYA NATO ÜLKELERİNE UZANACAK'

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, konuşmasında, başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere Batı'nın Ukrayna'ya yaptığı silah desteğine de değindi. Söz konusu 'yardımın sürdürülmesi gerektiğini' kaydeden Zelenskiy, 'ABD'nin Ukrayna'ya silah desteğinin azaltılması durumunda ülkesi ile beraber NATO üyesi devletlerin de tehlike ile karşı karşıya kalabileceğini' söyledi.

"Üçüncü dünya savaşını kim ister ki? Gerçekten riske atmak istiyorlar mı?" diye soran Ukrayna Devlet Başkanı, "Amerika NATO ülkelerini asla terk etmeyecek, asla. Ukrayna ise şu ya da bu yardımın zayıflaması nedeniyle ayakta kalamaz hale gelirse, Rusya NATO ülkelerine uzanacak" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)