Zelenskiy: Mariupol'da neler olduğunu bilmiyoruz, on binlerce kişi ölmüş olabilir

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, BBC'ye verdiği röportajda Donbass bölgesinde şiddetin arttığını belirtti. Bölgenin güney liman kenti Mariupol'la ilgili "On binlerce kişi ölmüş olabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, BBC'ye verdiği röportajda Donbass bölgesinde şiddetin tırmandığı Mariupol'dan haber alamadıklarını belirtti.

Kentte on binlerce kişinin ölmüş olabileceğini söyleyen Zelenskiy, "On binlerce kişinin ölmüş olabileceğinin yanı sıra çok sayıda kişinin de ortadan kaybolduğuna dair bilgimiz var. Belgeleri başka yerlere taşındı, bu kişilere Rusya pasaportu verildi ve Rusya'nın derinliklerine götürüldüler. Bazıları kamplara, bazıları küçük şehirlere götürüldü. Bu insanlara ne olduğunu kimse bilmiyor. Ölenlerin nasıl öldürüldüğünü kimse bilmiyor" diye konuştu.

'EN GÜÇLÜ BİRLİKLERİMİZ DOĞUDA'

BBC'den Clive Myrie ve Joel Gunter'a konuşan Zelenskiy, ülkenin doğusunda Ukrayna silahlı kuvvetlerinin en zor dönemlerinden birini yaşadığını ancak en güçlü birliklerinin de burada görev yaptığını şöyle belirtti: "Bizi mahvedebilirler ama biz de buna karşılık veririz; bizi öldürebilirler ama onlar da ölür.

Ukrayna lideri, 24 Şubat'ta başlayan savaşa giden süreçte Ukrayna halkına yaptığı sükûnet çağrısını da savundu. Halkın panik olup bankalara akın etmesi ve yoğun nakit çekerek Ukrayna ekonomisine zarar vermesini engellemeye çalıştığını belirten Ukrayna lideri, "Bu Rusya'nın -hatta sadece Rusya'nın da değil- olmasını istediği şeydi, biz bunun olmasına izin vermedik. Ancak başladığında tam kapsamlı bir işgal de beklemiyorduk. Neden olduğunu anlayamıyorum, neden buraya geldiklerini anlayamıyorum" dedi. 

'BUÇA'DA OLANLAR MÜZAKERELERİ SONLANDIRABİLİR'

Mariupol ve Kiev yakınlarındaki Buça ve Borodyanka'da "savaş suçları" işlendiğini belirten Zelenskiy, bu durumun Rusya'yla yürütülen müzakereleri zorlaştırdığını söyledi."Buça'da olanlar, müzakere sürecini sonlandırmak üzere. Bu benimle ilgili değil Rusya'yla ilgili. Bizimle konuşmak için çok daha fazla şansları olmayacak" diyen Zelenskiy, Rusya ordusunun "en tepeden en aşağıya savaş suçu işlediğini" savundu.

ALMANYA VE MACARİSTAN'A TEPKİ

Ukrayna lideri, Rusya'dan petrol almaya devam eden Avrupa ülkelerini de eleştirdi. Almanya ve Macaristan'ı ise Rusya'nın bu yıl 326 milyar dolar kazanmasını sağlayan enerji ithalatına getirilen yaptırımları engellemeye çalışmakla suçladı. Zelenskiy, "Bazı dostlarımız ve müttefiklerimiz şu an farklı bir zamanda olduğumuzun farkında, bu artık iş yapma ve para meselesi değil. Bu bir hayatta kalma meselesi" dedi.

Ukrayna'ya daha fazla silah yardımı yapılması çağrısı da yapan Zelenskiy, "ABD, İngiltere ve bazı Avrupa ülkeleri bize yardımcı olmaya çalışıyor, oluyorlar da. Ancak bizim bu silahlara daha hızlı, daha önce ulaşmamız lazım. Burada anahtar kelime 'şimdi'" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler zelenskiy rusya ukrayna