Zelenskiy, G7 Liderler Zirvesi'ne katılmak için Japonya'da

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Suudi Arabistan'daki Arap Birliği Liderler Zirvesi'nin ardından G7 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Hiroşima'ya geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, G7 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Japonya'nın Hiroşima kentine geldi. Zelenskiy, Fransa'ya ait bir uçakla, Japonya yerel saatiyle 15.30'da Hiroşima Havalimanı'na indi.

AA'nın aktardığına göre, Zelenskiy, Twitter hesabından bir mesaj paylaşarak, "Japonya. G7. Ukrayna'nın ortakları ve dostları ile önemli toplantılar. Zaferimiz için güvenlik ve gelişmiş işbirliği. Barış bugün daha da yakınlaşacak" ifadelerini kullandı.

SAVAŞIN BAŞINDAN BU YANA İLK ZELENSKİY-MODİ GÖRÜŞMESİ

Zelenskiy, G7 Liderler Zirvesi için geldiği Japonya'nın Hiroşima kentinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile bir araya geldi. Modi ile Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başlamasından bu yana ilk kez bir araya gelen Zelenskiy, görüşmede, Ukrayna Barış Formülü girişimi hakkında ayrıntılı bilgi verdiğini ve Hindistan'ı bu girişimin uygulanmasına katılmaya davet ettiğini kaydetti.

Ukrayna'nın mayın arındırma ve mobil hastaneye ihtiyacı olduğuna işaret eden Zelenskiy, "Hindistan'a, ülkemizin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini özellikle uluslararası kuruluşların platformlarında desteklediği ve Ukrayna'ya insani yardım sağladığı için teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

Başbakan Modi de sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, Zelenskiy'ye görüşmede, ilerleme için bir yol bulunması adına diyalog ve diplomasi için açık destek ilettiğini aktardı.

LİDERLERDEN ÇİN'E ÇAĞRI: RUSYA'YA BASKI YAP

Öte yandan, G7 liderleri de zirve sürerken yaptıkları ortak açıklamada, Çin'den 'Ukrayna'daki saldırganlığını durdurması için Rusya'ya baskı yapmasını' istedi. Liderler, "Çin'e, Rusya'ya, askeri saldırganlığı durdurması ve askerlerini Ukrayna'dan derhal, tamamen ve koşulsuz olarak geri çekmesi için baskı yapmaya çağırıyoruz" dedi.

G7 liderleri, Ukrayna ile doğrudan görüşmeler de dahil olmak üzere, "Çin'i, toprak bütünlüğüne ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın ilke ve amaçlarına dayalı kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı desteklemeye teşvik ediyoruz" ifadelerini kullandı.

BIDEN VE KİŞİDA İLE GÖRÜŞMESİ BEKLENİYOR

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen Arap Birliği Liderler Zirvesi'nin ardından 21 Mayıs'a kadar sürecek G7 Liderler Zirvesi için Hiroşima'ya giden Zelenskiy, liderlerle bir araya gelerek, savaşın sürdüğü Rusya karşısında, G7 ülkelerinin Ukrayna ile mevcut dayanışmasını pekiştirmeyi hedefleyecek. Zelenskiy'nin zirve marjında ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile ikili görüşmeler yapması bekleniyor.

Japonya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında da 'zirvenin son gününde Zelenskiy'nin bizzat katılımıyla G7 liderleri arasında Ukrayna konulu bir oturum düzenlenmesine karar verildiği' ifade edilmişti. Söz konusu ziyaretle birlikte Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı Şubat 2022 sonrası Asya bölgesine ilk gezisini yapmış oldu.

Japonya'nın ev sahipliğinde ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Kanada, İtalya ve Avrupa Birliği (AB) liderlerinin katıldığı zirveye Endonezya, Hindistan, Güney Kore, Avustralya, Brezilya, Vietnam liderleri ile uluslararası örgüt temsilcileri de davet edilmişti. (DIŞ HABERLER)