Zelenskiy, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Türkiye ziyareti kapsamında İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'ne gelerek Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüştü, Bartholomeos'un yönettiği ayine katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün akşam gerçekleştirdiği ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından bugün Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşmek üzere İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'ne geldi. Zelenskiy, Bartholomeos'un yönettiği ayine katıldı.

AA'nın aktardığına göre, Fatih'teki Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret eden Zelenskiy, burada  Bartholomeos tarafından karşılandı. Bartholomeos ve Zelenskiy, Aya Yorgi Rum Kilisesi'ne geçerek Rusya-Ukrayna savaşında hayatını kaybedenler için düzenlenen anma törenine katılıp dua etti. Daha sonra Fener Rum Patrikhanesi’ne geçen Bartholomeos ve Zelenskiy burada basına kapalı olarak yaklaşık 45 dakika görüştü.

'ÇOCUKLAR BİR AN ÖNCE EVLERİNE DÖNSÜN'

Patrik Bartholomeos, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Zelenskiy'in Türkiye'ye ve Fener Rum Patrikhanesi'ne yaptığı ziyareti memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Görüşmede Ukrayna'daki durumu ele aldıklarını anlatan Fener Rum Patriği Bartholomeos, barışın bir an önce sağlanmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Bartholomeos, savaşın sona ermesi ve barışın sağlanması için her zaman dua ettiklerini söyleyerek, "Özellikle Rusya'ya götürülen Ukraynalı çocukların bir an önce memleketlerine dönmesini istedik. Bunun için de dua ediyoruz. Rusya hükümetinden bunu istiyoruz, rica ediyoruz. Çocuklar bir an önce memleketlerine, evlerine, annelerinin, babalarının yanına dönsün" çağrısında bulundu.

Ziyarete ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulunan Zelenskiy de Bartholomeos ile barış formülünün uygulanması ve Rusya'daki Ukraynalı çocukların Ukrayna'daki akrabalarının yanına geri gönderilmesi konusunu ele aldıklarını belirtti. 

Zelenskiy, bir başka paylaşımında ise Ukrayna ve Ukrayna halkına verdiği manevi destek, ülkesine barış gelmesi için yaptığı dualar dolayısıyla Bartholomeos'a teşekkür etti. Ziyarette Zelenskiy'e Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar da eşlik etti.

ZELENSKİY'DEN YILAN ADASI'NA ZİYARET

Öte yandan, Zelenskiy, sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile Karadeniz'deki Yılan Adası'nı da ziyaret ettiğini bildirdi. Bugün 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'nın 500'üncü günü olduğunu hatırlatan Zelenskiy, savaşın başında Rusya'nın kontrolüne geçen, fakat Ukrayna'nın Haziran 2022'de geri aldığı Yılan Adası'nı ziyaret ettiğini belirterek adayı 'Özgür Ukrayna'nın özgür adası' olarak nitelendirdi.

Zelenskiy, paylaştığı mesajda, "Burada işgalcilere karşı savaşan herkese teşekkür ederim. Tam ölçekli savaşın en önemli muharebelerinden biri olan bu muharebede canlarını veren kahramanları andık. Karadeniz'imizde güvenlik için mücadele edenlere şan olsun" dedi.

ZELENSKİY, İSTANBUL'DA ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Vilnius'ta 11-12 Temmuz'da yapılacak NATO Zirvesi öncesi dün Çekya ve Slovakya'ya giden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, buradan İstanbul'a geçerek Erdoğan'la görüştü.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ve 17 Temmuz'da sona erecek Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması gibi bölgesel ve uluslararası konular ele alındı. Yaklaşık 3 saat süren ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından iki lider ortak basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Şüphesiz Ukrayna NATO'ya üyeliği hak ediyor. Her zaman ısrarla savunduğum bir hususu tekrar vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy ise görüşmede Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO Zirvesi'ni de görüştüklerini belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna'nın NATO'ya üyeliğini hak ettiğini ifade etmesinin kendisini memnun ettiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)