Zelenskiy: Erdoğan'la çok spesifik bir görüşme yaptım

Ukrayna lideri Zelenskiy, Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesine ilişkin "Çok spesifik bir görüşme oldu.Türkiye'ye, Ukrayna'ya garantörü olma konusundaki istekliliğinden dolayı teşekkür ederim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'daki duruma ilişkin yayınladığı son videoda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la dün yaptığı telefon görüşmesine ilişkin konuştu. Zelenskiy, Erdoğan'a "Ukrayna'nın garantör ülke teklifine istekli olması" nedeniyle teşekkür ederken görüşmeye ilişkin "Çok spesifik oldu" dedi.

Zelenskiy, söz konusu görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüştüm. Çok spesifik görüşme oldu. Özellikle Türkiye'de, Rusya ile gerçekleşen müzakereler hakkında. Ve ayrıca devletimiz için etkili bir garanti sisteminin oluşturulması hakkında. Güvenlik konusunda her zaman ihtiyacımız olan ve gerçek provizyona yakınız. Türkiye'ye, Ukrayna için güvenlik garantörü olma konusundaki istekliliğinden dolayı minnettarım” dedi. Bugün Ukrayna Cumhurbaşkanı Ofisi Başkanı Andriy Yermak'ın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Sullivan görüşme gerçekleştirdiğini hatırlatan Zelenskiy, “ABD, Rusya'ya karşı yeni bir yaptırım paketi uygulamaya koydu. Minnettarız.”

'İKİ GENERALİN RÜTBELERİNİ SÖKTÜK'

Ukrayna lideri aynı zamanda "İki Ukraynalı generalin rütbelerini hain oldukları için geri aldık" şeklinde bir açıklama yayınladı. Ukrayna ordusunda Rusya için çalışan askerler ve istihbarat görevlilerinin bulunduğunu söyleyen Zelenskiy, "Her zaman olduğu gibi hiç düşünmeden kahramanlarımızın ödüllendirildiği bir kararnameyi imzaladım. Ancak bugün zor bir karar daha alındı. Ukrayna Güvenlik Servisi İç Güvenlik Ana Dairesi eski başkanı Andriy Olehovych Naumov ve Herson Bölgesi'ndeki SBU'nun eski başkanı Serhiy Oleksandrovych Kryvoruchko artık general değil. Rütbeleri söküldü. Tüm hainlerle uğraşacak zamanımız yok. Ama yavaş yavaş tümü cezalandırılacak" diye konuştu.

'TAKTİKSEL BİR MANEVRA OLDUĞUNU ANLAMALIYIZ'

Rusya'nın Ukrayna'da saldırıları azaltma kararına ilişkin de konuşan Zelenskiy, "Kiev'in kuzeyinde, Çernihiv'de, Sumi Bölgesi'nde işgalcilerin çıkarılması devam ediliyor. Ancak bunun Rus ordusunun bir taktiksel bir manevrası olduğunu anlamalıyız. Ne planladıklarını ne yaptıklarını biliyoruz. Onlara karşı zafer elde ettiğimiz yerlerden uzaklaşıp diğer önemli noktalara odaklandıklarını biliyoruz. Bizim için zor olabilecek yerlere. Bu nedenle herkesin dikkatli olması gerekir. Daha ileride savaşlar olacak. İstediğimiz her şeyi elde etmek için hala çok zor bir yolumuz var” diye konuştu.

Zelenskiy, “Zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyoruz. Her gün ve her gece bizim için aynı. Bütün Mart ayı ve Şubat ayının son 5 günü işgalciler farklı yönlerden, havadan, karadan ve denizden evimize girmeye çalışıyor. Üç beş gün dediler. Bunun bütün devletimizi ele geçirmeleri için yeterli olacağını düşündüler. 36 gündür ayaktayız ve savaşmaya devam edeceğiz” dedi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler zelenskiy ukrayna