'Yurt', Venedik Film Festivali'nde alkışlarla karşılandı

Nehir Tuna’nın ilk uzun metraj filmi 'Yurt', dünya prömiyerini Venedik Film Festivali'nde yaptı. Filmin oyuncularının katıldığı gösterimde uzun süre alkışlanan film büyük övgü aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nehir Tuna’nın filmi ‘Yurt’, dünya prömiyerini 2 Eylül Cumartesi akşamı Venedik Film Festivali’nde yaptı. Filmin galasına, yönetmen Nehir Tuna, oyuncular Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer ve Didem Ellialtı, görüntü yönetmeni Florent Herry, yapımcı Tanay Abbasoğlu ve ortak yapımcılar Dorothe Beinemeier ile Thierry Lenouvel de katıldı.

30 Ağustos’ta başlayan ve bu yıl 80’incisi düzenlenen festivalin Orizzonti (Ufuklar) bölümünde jüri karşısına çıkan film, 5 dakika boyunca alkışlandı.

'SİNEMATİK BİR MÜCEVHER'

Film hakkında çıkan ilk eleştiriler de övgü dolu oldu. Hollywood Reporter’dan Fabio Farzetti, “1960’ların etkisini taşıyan olgun ve bilinçli bir sinema diline sahip” derken; İngiliz View of the Arts’dan Maggie Gogler, “sinematik bir mücevher” sözleriyle tarif ettiği film için, “Otobiyografik unsurları ve etkileyici anlatısı ile izleyiciye, toplumsal beklentilerin sınırları içindeki bireysel kimlik mücadelesini tartışma fırsatı sunuyor” yorumunu yaptı.

‘Yurt’, dini yurtta kalan on dört yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet’e odaklanıyor. Yakın zamanda dine yönelen babasının beklentilerini karşılamaya çalışan Ahmet’in okul ve yurt arasındaki sıkışmışlığını ve özgürlüğü için verdiği mücadeleyi konu alan film, 90’lı yılların sonu Türkiye’sinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen bir büyüme hikayesi anlatıyor.

Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer ve Didem Ellialtı’nın oynadığı filmin görüntü yönetmenliğini, Florent Herry, kurgusunu Ayris Alptekin, müziklerini de Avi Medina yaptı.

‘Yurt’un Türkiye gösterim tarihi önümüzdeki aylarda belli olacak. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)