Yunus Emre Müzesi kaderine terk edildi

Eskişehir’de bulunan Yunus Emre Etnografya Müzesi ve Malhatun Müzesi’nin bakımsızlıktan duvarları çatladı. Arkeolog Hakan Kuru, müzenin restore edilerek turizme kazandırılmasını istedi.

Yunus Emre Etnografya Müzesi
Google Haberlere Abone ol

Özge Zaim

ESKİŞEHİR - Eskişehir’in en önemli tarihi binaların arasında yer alan ve Odunpazarı Bölgesi’nde bulunan Yunus Emre Etnografya Müzesi ve Malhatun Müzesi harabeye döndü.

Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi Sorumlusu ve arkeolog Hakan Kuru, Odunpazarı Bölgesi’nde bulunan böylesine tarihi bir binanın kaderine terk edilmesinin kent adına üzüntü verici olduğunu söyledi.

‘BİNA RESTORE EDİLMELİ’

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tarihi binanın restore edilebileceğini söyleyen Hakan Kuru, Eskişehir gibi turist çeken bir ilde tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde particilik yapılmaması gerektiğini vurguladı. Müzenin yeniden açılarak turizme kazandırılabileceğini de ifade eden Kuru,

Hakan Kuru

“Yunus Emre gibi önemli bir şahsiyet var. Eskişehir’de Yunus Emre’nin türbesi varken müzesi de açılmalıdır. Ziyaret çekebilecek de bir yer. Çünkü insanların Yunus Emre’ye duyduğu sevgi ortadadır. Şehir dışından türbeye inanılmaz bir ziyaretçi gelirken müzeye neden gelmesin? Ancak buradaki en önemli nokta tarihi binanın restore edilirken bozulmadan yapılması” dedi.

MÜZENİN VİRANEYE DÖNMESİNE İYİ PARTİLİLER TEPKİ GÖSTERDİ

İYİ Partililer tarafından yapılan açıklamada, “Bina kaderine terk edilmiştir. Gördüğünüz gibi bina duvarları çatlamış, sıvaları dökülmüş, viraneye dönmüştür. Bu haliyle bina büyük tehlike yaratmaktadır. Vefatının 700. yılı olan bu sene Cumhurbaşkanlığı tarafından Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edilmiştir. Böylesine bir yıl dönümünde, böylesine metruk ve virane bir binada Yunus Emre’nin isminin hâlâ yazılı olması bile büyük aymazlıktır. Odunpazarı Bölgesi ise şehrimizin en önemli tarihi, kültür turizm bölgesidir. Bina, Odunpazarı dokusuna aykırı duruşuyla turizme zarar vermekte, kamuoyunu üzmektedir. Odunpazarı Bölgesi’nde böyle bir binanın bulunması utanç vericidir” denildi.

Bina uzun yıllar İsmet İnönü ve Malhatun gibi tarihi şahsiyetlerin adıyla İlköğretim Okulu olarak bölge çocuklarının eğitimlerinin yapıldığı ocak olarak hizmet verdi. UNESCO 1991 Yunus Emre Dünya Sevgi Yılı kapsamında Yunus Emre Etnografya Müzesi ve Malhatun Müzesi'ne dönüştürüldü. Bina 2010 yılında bir dönem Eskişehir Müftülüğü Eğitim Ve Kültür Merkezi olarak da kullanıldı.