Yunanistanlı komünistlerden Putin’e Sovyetler tepkisi

KKE, Rusya lideri Putin'in Donbass kararına ve Sovyetler Birliği'ni hedef alan konuşmalarına tepki gösterdi. Ayrıca, NATO üyesi Yunanistan'ın olası bir emperyalist savaştan kaçınması için çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’nın doğusunda attığı adımlara ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sovyetler Birliği ile ilgili sözlerine yüksek tonda tepki gösteriyor. KKE bölgedeki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya’nın hatalı dış politikası, kapitalizmin ve emperyalizmin çürümüşlüğüne işaret ederken NATO'nun üsleri kapatılması ve Balkan ülkelerindeki faaliyetlerinin de sonlandırılması çağrısı yapıyor.

KKE, Ukrayna’daki gelişmelerle ilgili olarak yaptığı "Donbass'taki sözde 'Halk Cumhuriyetleri'nin bağımsızlığının tanınması üzerine" başlıklı açıklamasında, “Rusya Federasyonu'nun 2014 yılında Ukrayna'dan kopan, Donbass bölgesindeki Donetsk ve Lugansk'ın sözde ‘Halk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı, bölgedeki durumu daha da karmaşıklaştıran ve emperyalist düşmanlıkların tırmanmasına yol açan yeni bir adımdır” ifadelerine yer verdi.

'SOSYALİZMİ, SOVYETLER BİRLİĞİ'Nİ LEKELEYEMEZ'

"Bu tehlikeli gelişmeler, sosyalizmin yıkılması ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana halk için ortaya çıkan trajik durumun bir sonucudur” denilen açıklamada, Putin’in Sovyetler Birliği ve Ekim Devrimi lideri Vladimir İlyiç Lenin ile ilgili sözlerine şu şekilde tepki gösterildi: “Putin konuşmasında mevcut duruşunu anti-komünizm ve Bolşevikler, Lenin ve Sovyetler Birliği'ni hedef alarak haklı çıkarmaya çalıştı. Sosyalizmin eşit devletlerin çok ırklı bir birliği olan Sovyetler Birliği'ne katkısını hiçbir şey lekeleyemez. Putin kendisinin rol aldığı kapitalist restorasyonun kötülüklerini gizleyemez."

'NATO ÜSLERİ KAPATILSIN, ASKERLER GERİ ÇEKİLSİN'

Ukrayna'daki ABD-NATO-AB müdahaleleri ve Ukrayna ordusuna sağlanan destek sonucu Donbass'taki gerilimin tırmandığına da dikkat çekilen açıklamada, "Donetsk ve Lugansk'taki sözde 'Halk Cumhuriyetleri'nin Rusya tarafından 'tanınması', mevcut sorunları çözemez aksine emperyalist savaşları körükler. Halkların aynı zamanda tüm milliyetçi hezeyanlara karşı ortak mücadelesini daha da sekteye uğratır" denildi. Açıklamada, Rusya ve Ukrayna halklarıyla dayanışma çağrısı da şu şekilde yer aldı: "Halkları milliyetçiliğe karşı mücadeleyi güçlendirmeye ve milyonlarca emekçinin çatışmanın asıl nedenlerini örten bir etnik çatışmaya sürüklenmesini önlemeye çağırıyoruz."

KKE’nin açıklamasında Ukrayna ve Rusya özelinde NATO’nun geliştirdiği strateji ve Balkanlardaki NATO üslerine de tepki gösterildi. Açıklamada, Yunanistan'ın Ukrayna'daki ABD-NATO-AB planlarına dahil olmasına son verilmesi de talep edilirken "ABD-NATO üsleri kapatılmalı, Yunanistan Ukrayna'ya veya diğer emperyalist görevler amacıyla hiçbir silahlı kuvvetini göndermemelidir" denildi.

'BİR AVUÇ İNSANIN KÂRI İÇİN HALKLAR SAVAŞA İTİLİYOR'

KKE’nin yayın organı ‘Rizospastis’ gazetesi de bugünkü ilgili köşe yazısında Soğuk Savaş dönemindeki çekişmelerin, kapitalist ve emperyalist yarışın hiçbir zaman bitmediği görüşünü dillendirdi. Söz konusu yazıda “çürümeye yüz tutmuş emperyalizmin bir avuç iş insanı grubunun kârı için halka ‘sunduğu’ tek şey savaşlar, müdahaleler, mülteciler ve yoksulluktur” denildi. Rizospastis gazetesi ayrıca, ciddi ve tedirgin edici gelişmeler karşısında merkez sol kulvardaki, Syriza ve tarihi Pasok’un devamı konumundaki Kinal’ın emperyalist ve kapitalist güçlerin çıkarlarına hizmet ettiği görüşünü öne çıkardı.

Öte yandan, KKE'nin yer aldığı "Uluslararası Uzlaşma ve Barış için Yunanistan Komitesi" Yunanistan’daki NATO üslerinin Rusya’ya yönelik olası operasyonlarda kullanılmamasını talep etti. Başkent Atina'da ve Selanik'te yapılan eylemlerde "Tüm Avrupa-Atlantik üsleri kapatılsın" çağrısı yapıldı. (DIŞ HABERLER)