Yunanistanlı iş insanına 'Rus ajanı' suçlaması

'Rusya için ajanlık yaptığı' suçlamasıyla Fransa'da gözaltına alınan Nikos Bogonikolos'un, 2017 yılından bu yana ABD kaynaklı teknolojileri Rusya'ya kaçırdığı iddia ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın tanımış iş insanlarından Nikos Bogonikolos, ABD'li makamların 'Rusya için ajanlık yaptığı' suçlamasıyla Fransa'nın başkenti Paris'te gözaltına alındı. Bogonikolos'un ABD'ye iadesi gündemde. New York Brooklyn'deki federal mahkeme, Bogonikolos'u 'Rusya lehine komplo kurmak ve kaçakçılık yapmakla' suçluyor.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bogonikolos'un 'hassas teknolojik materyal elde etmek için komplo kurduğu' iddia edildi. Ekirikas.com isimli haber sitesinde yer alan habere göre, 9 Mayıs 2023'te Paris'te gözaltına alınan Bogonikolos, ABD'deki iade davasının sonuçlanmasını beklemek üzere alıkonulmaya devam ediliyor.

'YENİ NESİL SİLAH GELİŞTİRME ÇABALARINI DESTEKLİYORDU'

New York Doğu Bölgesi ABD Savcısı Breon Pease, "Görünüşte NATO ve diğer müttefik ülkeler için bir savunma müteahhidi olarak hareket eden sanık Nikos Bogonikolos ve şirketi, Rusya'nın yeni nesil silah geliştirme çabalarına destek sunuyordu. Ofisimiz bu teknolojilerin yanlış ellere geçmemesini sağlamak için yorulmadan çalışmaya devam ediyor" açıklamasını gerçekleştirdi.

'YASALARI İHLAL EDENLERE MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİZ'

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Bölümü'nden Matthew Olsen ise, şu ifadeleri kullandı: "Bu suçlamalar, Adalet Bakanlığı'nın hassas teknolojinin Rusya, Çin ve İran da dâhil olmak üzere yabancı düşmanların eline geçmesini önleme konusundaki kararlılığını göstermektedir. Otoriter rejimlerin ve diğer düşman ulusların ileri teknolojiyi kullanarak ABD ulusal güvenliğini tehdit etmelerine ve dünya genelinde demokratik değerlerin altını oymalarına izin vermek için ABD yasalarını ihlâl edenlere müsamaha göstermeyeceğiz."

Pelop.gr isimli haber sitesinin ilgili haberine göre Bogonikolos'un sahibi olduğu Aratos Group şirketinin iştiraklerinden biri, uydular ve uzay araçları için yapay zekâ ve blok zinciri teknolojisinin kullanımını içeren bir teklifle 2021 yılında uzay uygulamaları için NATO İnovasyon Yarışması'nda finalist oldu. Yunanistan basınının aktardığına göre bu çerçevede sanık, Avrupa Parlamentosu'na ve dünya çapında birçok hükümete danışmanlık yapma deneyimine sahip olarak lanse edildi. Aynı süreçte, Aratos Şirtketi Orta Doğu, Afrika ve Asya'daki ülkelere savunma ekipmanları ve ilgili teknolojiler tedarik etti.

RUSYA BAĞLANTISI

Bogonikolos'un 2017 yılından bu yana ABD kaynaklı askeri ve çift kullanımlı teknolojileri ABD yasalarını ihlal ederek Rusya'ya kaçırdığı iddia ediliyor. Bu yüksek düzeyde düzenlenmiş ve hassas bileşenler, kuantum kriptografi ve nükleer silah testleri de dahil olmak üzere askeri uygulamalarda kullanılan gelişmiş elektronik ve sofistike test ekipmanlarının yanı sıra taktik savaş alanı ekipmanlarını da içeriyor.

ABD, söz konusu parçaların Aratos tarafından kullanılmak üzere tasarlandığını ancak ABD yasalarını ihlal ederek Rusya'ya gönderildiklerini iddia ediyor.