Yunanistan’ın ilk Yahudi Belediye Başkanı Moses Elisaf, hayatını kaybetti

Yunanistan’ın ilk Yahudi Belediye Başkanı Elisaf, hayatını kaybetti. Holokost’tan kurtulan bir ailenin mensubu olan Elisaf, önemli bir bilim insanıydı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın ilk Yahudi Belediye Başkanı Mosef Elisaf, 17 Şubat'ta 69 yaşında hayatını kaybetti. Aynı zamanda bir bilim insanı olan ve 2019'dan bu yana Yanya Belediye Başkanlığı görevini yürüten Elisaf, kanser tedavisi görüyordu. 

‘İNSANLAR ARASINDA KÖPRÜLER KURAN BİRİNDEN MAHRUM KALDIK’

Elisaf'ın hayatını kaybetmesi nedeniyle Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulo ve Başbakan Kiryakos Miçotakis, taziye mesajları yayınladı. Cumhurbaşkanı Sakellaropoulo, mesajında, "Yanya halkı, ender rastlanan bir karakter bütünlüğüne sahip, hoşgörüsüzlük ve fanatizm karşıtı, insanlar arasında köprüler kuran, ahlakı ve vizyonuyla ilham veren bir belediye yöneticisinden mahrum kaldı. (Elisaf) Holokost'ta yok olan, geleneklerine sadık, gelişen Yahudi cemaatinin içinden doğmuş bir Roman Yahudisi olarak, demokrasi, özgürlük ve dayanışmayı savunmak için acı dolu geçmişinden güç aldı” dedi. 

Başbakan Miçotakis de taziye mesajında, "Büyük bir belediye başkanı, değerli bir bilim insanı ve her şeyden önce zeki bir adamdı. Moses, hangi pozisyonda olursa olsun kentine ve toplumuna yaratıcı bir tutkuyla hizmet etti. Kendisi Yunanistan'daki ilk Yahudi belediye başkanıydı, Roman cemaatinin bir üyesiydi. Toplama kamplarında şehit düşenlerin soyundan gelen biri olarak, kurbanlar için adalet mücadelesi verdi” ifadelerini kullandı.

AİLESİ AUSCHWITZ’DEN KAÇARAK HAYATTA KALDI

Siyasetçi, akademisyen ve doktor olan Moses Elisha Elisaf, 1954 yılında Yanya'da doğdu. Holokost sırasında Yanya'daki Yahudilerin çoğunun sürüldüğü Nazi Almanyası'nın Auschwitz kampından kaçmayı başaran bir ailenin mensubu olarak dünyaya geldi. Atina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1979 yılında mezun olan Elisaf, bilimsel kariyerini İsrail'de Tel Aviv Üniversitesi bünyesinde, Yanya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ve Yanya Üniversite Hastanesi'nde sürdürdü. Elisaf, aynı zamanda Lipid Metabolizması Bozuklukları ve Obezite Polikliniklerinde de önemli roller üstlendi. 

Aralarında Avrupa Ateroskleroz Derneği, Avrupa Hipertansiyon Derneği ve Uluslararası Hipertansiyon Derneği'nin de bulunduğu 27 bilimsel derneğin aktif üyesi olan Elisaf, Yanya Üniversitesi Genel Hastanesi 2. Patoloji Bölümü Direktörlüğü, Yanya Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Bölümü Direktörlüğü ve Yanya Üniversitesi Hastanesi Akademik İşler Direktör Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 

Elisaf, ayrıca 47 uluslararası tanınmış tıp dergisinin eş-editörlüğünü ve yayın kurulu üyeliğini, 118 uluslararası tıp dergisinin hakemliğini yaptı. Elisaf'ın hiperlipidemi, hipertansiyon, diyabet ve kalp-damar hastalıkları için diğer risk faktörlerinin tedavisi ile ilgili çalışmaları da bulunuyordu

TÜM OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN ÇOK SESLİ TOPLUM İÇİN MÜCADELE

Elisaf, 2010'lu yıllarda doğup büyüdüğü kent olan Yanya'nın Belediye Meclis üyesi olarak kültür, çevre, gençlik ve spor konularında çalışmalar yürüttü. Ayrıca, Yanya Siyasî ve Sosyal Düşünce Grubu'nun kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı görevlerini yürüttü. Aynı dönemde, Yanya Yahudi Cemaati'nin 17 yıl üst üste başkanlığını üstlendi ve Yunanistan'da örgütlü Yahudi kuruluşlarının bir üyesiydi.

Elisaf, 2019 yılında ‘Yanya Yeni Dönem Hareketi'nin’ lideri olarak Yanya Belediye Başkanı seçildi. Elisaf'ın Yunanistan'ın yerel siyasetinde yer alması, komşu ülkede ekonomik kriz yıllarında aşırı sağcı, yabancı karşıtı akımın kuvvetlendiği bir döneme denk geldi. Elisaf, ülkesindeki tüm olumsuzluklara rağmen çok sesli, renkli bir toplum için mücadelesini kanser sebebiyle hayatını kaybettiği döneme dek sürdürdü.